/

SAĞLIKLI VE TEMİZ KAMUSAL ALANLAR İÇİN URBAN SUN!

Studio Roosegaarde tarafından önerilen ve iddialara göre virüsleri yok etmeye yarayan UVC ışığı, özellikle kamusal alanlardaki virüsleri yok etmek için kullanılabiliyor. Peki daha esnek politikaların uygulandığı ve evlerimizden yavaş yavaş çıkmaya başladığımız bu dönemde, bu proje içimizi rahatlatabilir mi?

Kamusal alanları daha güvenli ve temiz hale getirmek için ışığın gücünden faydalanabilir miyiz? İşte bu sorunun cevabı, Daan Roosegaarde, tasarımcıları ve aynı zamanda bilim insanları ve uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından bulundu.

Urban Sun, ultraviyole ışık türü olan UVC’yi kullanarak ortamdaki virüsleri öldürebildiği ve açık alanları daha temiz hale getirdiği düşünülüyor. Urban Sun fikri ise güneş ışınlarından esinlenilmiş.

Kentsel güneş anlamına gelen Urban Sun, tasarımcılar ve uzmanların birlikte çalışması ile ortaya çıkmıştır. Bu çalışmaya göre, 222 nanometrelik ultraviyole-c ışınları kullanılacak ve insanlara zarar verilmesi önlenecek ( Columbia ve Hiroshima Üniversitesi’nde yazılan bilimsel makalelere göre 254nm UV ışığının insan sağlığına zararlı olduğu bilinmektedir)

Kamusal Alanlarda Urban Sun

Columbia Üniversitesi ve Hiroshima Üniversitesi’nde yazılan makalelerden yola çıkan ve Hollanda Halk Sağlığı ve Toplum Bakanlığı tarafından desteklenen Kentsel Güneş’in, ilk lansmanı gerçekleşmiş durumda.

Aynı zamanda bu keşfin Hollanda, Japonya, ABD ve İtalya’dan bilim insanları ve uzmanları tarafından geliştirildiğini belirtelim. Işık kaynağının güvenliği ise Hollanda Ulusal Meteoroloji Enstitüsü tarafından ölçümlendi.

2019 yılında çalışılmaya başlanan proje, pandemi dönemi ile hızlandı. Hatta Urban Sun parklar, kafeler, kültür-sanat ve spor etkinliklerinin yapıldığı kamuya açık yerlerde kullanılması planlıyor.

Sizlerle bu projenin detaylarını paylaşsak da, özellikle bu dönemde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaya ve dışarı çıktığımızda ise maske kullanımına, sosyal mesafeye ve hijyene özen gösterelim 😊

İLHAM ALABİLECEĞİNİZ diğer yazılarımız:

Zoom Görüşmelerinden Kaçmak Mümkün Mü?

Tasarımların Vintage Hali, Hepimizin Aşina Olduğu Ünlü Logolarda!

Ofisinizi Doğaya Taşıyan Karavan: Nissan NV350

 

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

0 Comments

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.