/

Sabancı ARF Almost Ready to Fly’dan 8 girişime 20 milyon TL ilave yatırım kararı

Sabancı Topluluğu’nun, girişimcilik ekosistemine ve açık inovasyona katkı sunmayı amaçlayan Sabancı ARF Almost Ready to Fly programı ilk dönem mezunlarını verdi. 06 Nisan tarihinde Sabancı Center’da düzenlenen etkinlik kapsamında Blueit, Bpreg, Kiduttle, Kozalak, Köstebek, Leadport, MİOTE ve theClico girişimlerine toplam 20 milyon TL daha Sabancı ARF Almost Ready to Fly ilave yatırımı yapılmasına karar verildiği açıklandı. 

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün’ün katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Topluluk dışından 9, Topluluk içinden ise 5 olmak üzere toplam 14 girişim aynı gün yatırımcılarla buluşup hedeflerini ve vizyonlarını paylaştılar.

Tohum yatırımı alan Kiduttle ve MiOTE girişimleri, Sabancı Topluluğu çalışanları tarafından hayata geçilirken böylece bu girişimlerde görev alan 6 Topluluk çalışanı, Sabancı ARF Almost Ready to Fly sayesinde Sabancı ile ortak olma fırsatı yakaladı. Böylece Sabancı Holding, söz konusu girişimlerde azınlık hissesine sahip olarak şirketlerin büyüme yolculuğunun bir parçası oldu.

14 girişime verilen toplam ayni ve nakdi destek 60 milyon TL’yi buldu

Öte yandan, 20 haftalık eğitim ve mentorluk sürecinde; ürün ya da hizmet prototipini geliştirmek, ilk müşteri bağlantısını yapmak veya kestiği fatura sayısını artırmak için girişimcilerin her birine sağlanan 30’ar bin dolarlık nakit destek imkânıyla birlikte, ilk faaliyet dönemi kapsamında girişimlere verilen toplam ayni ve destek tutarı 60 milyon TL’yi buldu.

Söz konusu girişimler, aldıkları tohum yatırımı sayesinde ürünlerini ticarileştirme ve şirketlerini büyütme imkanına sahip olacak. Bu süreçte Sabancı’nın bilgi birikimi ve müşteri ağından da aktif şekilde yararlanabilecek girişimler, Sabancı’nın yeni ekonomi odaklı büyüme stratejisinin önemli itici güçlerinden biri olacak. Türkiye’nin yeni unicornları olma hedefiyle faaliyetlerini sürdürecek girişimler, Sabancı Topluluğu ile birlikte Türkiye’deki start-up ekosisteminin geliştirilmesi konusunda öncü bir rol üstlenecek.

“Sabancı ARF Almost Ready to Fly, iş birliğini odak alan ‘kazan-kazan-kazan’ yaklaşımının simgelerinden biri oldu”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Topluluk içinden ve dışından tüm girişimlere açık olan Sabancı ARF Almost Ready to Fly’in gerek kapsamı gerekse iş modeliyle Türkiye’de benzersiz bir program olduğunun altını çizerken, “Bugün Sabancı ARF Almost Ready to Fly ilave yatırımı almaya hak kazanan girişimler sadece bizim ortaklarımız değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin dijitalleşme yolculuğunun da çok önemli birer parçası. Onların başarıları, Türkiye’de bu tarz örneklerin çoğalmasına ve ülkemizin gelecek hedeflerine bir adım daha yaklaşmasına büyük katkılar sunacak. Bugünün dünya düzeninde; doğru fikirleri bulmak, bu fikirlere yatırım yapmak ve şirketlerin sağlayacağı ticari faydadan çok daha büyük bir amaca odaklanmak, başarıya giden yolun anahtarı. Dünyada paydaşlar arasındaki iş birliğinin her geçen gün daha da önem kazandığı böylesine bir dönemde, Sabancı ARF Almost Ready to Fly, hem bizlerin, hem girişimcilerin hem de dünyamızın fayda sağladığı, ‘kazan-kazan-kazan’ yaklaşımının simgelerinden biri oldu. Ülkemizde bu tarz iş birliklerinin artması konusunda, öncü bir rol üstlenmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

“Dijital yetkinliklerimizi, sürdürülebilirlikte fark yaratmak için kullanmayı sürdüreceğiz”

Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün ise, fikirden değere uzanan süreçte, Sabancı ARF’in girişimciler için çok önemli bir rol üstlendiğinin altını çizerken, “Programımızın ilkini gerçekleştirmemize rağmen hem ilgiden hem de katılımcılarımızın geri bildirimlerinden son derece memnunuz. Jürimizin değerlendirmesi sonucunda, Sabancı ARF Almost Ready to Fly yatırımı almaya hak kazanan 8 girişimcimizle birlikte, dijital ve yeni ekonomi yetkinliklerimizi, Sabancı’nın Topluluk Vaadi’nin de merkezinde yer alan sürdürülebilirlik konusunda fark yaratmak için kullanmayı sürdüreceğiz. İlave tohum yatırımı alamayan girişimlerimizi de hiçbir şekilde yalnız bırakmayacak, ekosistemimizle birlikte stratejik iş birliği fırsatları ve yurt dışı bağlantıları kurma konusunda destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

“Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminde bir devrim gerçekleştiriyoruz”

Sabancı ARF Almost Ready to Fly’in ilk faaliyet döneminde Topluluk içerisinden 5 girişimin yer aldığını hatırlatan Gökhan Eyigün, “Bu girişimlerden 2 tanesi ilave yatırım almaya hak kazanarak, bir anlamda artık Sabancı çalışanı değil, bizim ortağımız olacak. Programın ilk gününde söylediğimiz gibi; Sabancı Topluluğu olarak kurum içi girişimcilerimize burada çok önemli bir hak sunuyoruz. Kendi hayallerinin peşinden koştukları bu 20 hafta boyunca işlerine tamamen ara verme ama aynı zamanda maaşlarına almaya devam etme imkânı veriyoruz. Kaldı ki, bu girişimcilerimiz, Sabancı Topluluğu’ndaki görevlerine dönmek istemeleri durumunda, nisan ayının sonuna kadar çalıştıkları şirketlerine herhangi bir özlük hakkı ya da kariyer kaybı olmadan geri dönebilecekler. Bu hakkın bugüne kadar Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminde verilmemiş bir fırsat, bir nevi bir devrim olduğunu özellikle belirtmek isterim.” dedi. Eyigün bir de çağrıda bulunarak, “Türkiye’nin rekabet üstünlüğü yaratabilecek alanlarından biri olarak gelişmiş ve ileri bir girişimcilik ekosisteminin çok değerli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. O nedenle hep birlikte İstanbul’u, Türkiye’yi dünyanın en iyi ilk 5 girişimcilik merkezinden biri yapalım diyorum” şeklinde konuştu.

Sabancı ARF Almost Ready to Fly Tohum Yatırımına Hak Kazanan Girişimler Hakkında

  1. Blueit: (Odak Alanı: Sürdürülebilirlik)

Sanayi ve binalardaki su tüketimini gerçek zamanlı olarak takip edip optimize eden bir donanım ve yazılıma bağlı ‘Su Yönetim Platformu’ geliştirir.

2. BPREG: (Odak Alanı: Sürdürülebilirlik)

Bitki lifleri ve termoplastik polimerlerden yüksek performanslı, hafif, geri dönüştürülebilir ve düşük maliyetli biyokompozitler geliştirir ve üretir.

3. Kiduttle: (Odak Alanı: Yaşama Dokunan Teknolojiler)

Kiduttle çocukların kurs ve farklı aktivitelere olan ulaşım ihtiyacını güvenli ve konforlu bir biçimde karşılayarak, ebeveynlerin zamanlarını daha verimli geçirmesine yardımcı olan yeni nesil bir ulaşım hizmeti modeli sunar.

4. Kozalak: (Odak Alanı: Sürdürülebilirlik)

Kendine özgü donanım ve yazılımı ile üretilen Kozalak Yangın Erken Tespit Sistemi, sensör tabanlı bir örgü ağ sistemi oluşturur.

5. Köstebek: (Odak Alanı: Sürdürülebilirlik)

Yapay zekâ modeli ile geliştirilmiş görsel tanıma sistemi ve rota optimizasyonunu mobil uygulamasına ekleyen Köstebek, yerel ve global pazarda bir e-atık geri dönüşüm mobil uygulamasını oluşturmayı hedeflemektedir.

6. Leadport: (Odak Alanı: Dijital & Teknolojik Çözümler)

Leadport, işinizi ve müşterilerinizi her yerden yönetmenize yardımcı olan bulut tabanlı mobil bir CRM (Lead Management) uygulaması sunar.

7. MIOTE: (Odak Alanı: Dijital & Teknolojik Çözümler)

MIOTE, elektrikli makineleri izleyip anormal durumlarını tespit eden ve sürekli öğrenen yapay zekâ destekli bir bakım asistanıdır.

8. TheClico: (Odak Alanı: Dijital & Teknolojik Çözümler)

TheClico yapay zekâ destekli çözümleri ile tüm geri bildirimleri, çevrimiçi incelemeleri ve müşteri verilerini tek bir platformda otomatik olarak toplayarak; müşteri beklentilerinin ve ihtiyaçlarının değerlendirilmesine olanak tanır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.