/

Risk Almak Girişimci Ruhunun Anahtarı mı?

Risk Almak veya Almamak Ne kadar Önemli?

Henüz 2004 yılındayken, Mark Zuckerberg şimdiki dev sosyal medya olan Facebook’u tasarlarken (Mark Zuckerberg’ün Facebook’u kurma hikayesini ve başarılarla dolu hayatını merak ediyorsanız Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci! yazımıza göz atmayı unutmayın.) PayPal’ın kurucu ortağı ve Facebook yatırımcısı Peter Thiel, Zuckerberg’e her zaman onunla kalacak bir tavsiye verdi:

In a world that’s changing so quickly, the biggest risk you can take is not taking any risk.

Yani, “Bu kadar hızlı değişen bir dünyada alabileceğiniz en büyük risk, hiç risk almamaktır.”

Kendi işinizi kurmak istiyorsanız, risk almak konusunda rahat olmanız gerekir. ABD Küçük İşletmeler İdaresi‘ne göre, çalışanları olan işletmelerin üçte ikisi en az 2 yıl hayatta kalırken, yalnızca yarısı en az 5 yıl hayatta kalıyor. Bir iş kurma eyleminin kendisi bir risktir.

Ancak, risk almazsanız bir ödül de nadiren kazanırsınız. Girişimci koçu ve büyüme pazarlama ajansı kurucusu Sujan Patel, risk almak davranışıyla uyumlu girişimci ruhun bazı önemli yönlerini ortaya koyuyor. Patel’e göre, girişimciler şunları yapmalıdır:

  • Kararlara risk perspektifinden değil, ödül perspektifinden bakın.
  • Çözümler yaratmak için kalıpların dışında düşünün.
  • Zorlukları iyimser bir şekilde görün: sorun olarak değil, fırsat olarak.
  • Hedefler belirleyin ve başarmak istedikleriniz için bir vizyona sahip olun.

Patel, girişimcilerin işleri için hesaplanmış riskler almaya istekli olmaları gerektiğini yazıyor. İşte bir girişimci olarak iş hayatında başarılı olmak için risk almanın bu kadar önemli olmasının nedeni budur.

Bir Girişimcinin Özellikleri Nelerdir?

Bir Wharton Üniversitesi Girişimcilik Konferansında, dünyanın en önemli işletme kurucularından bazıları, girişimcileri tanımladıklarına inandıkları özellikleri paylaştılar.

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.