/

1997’de Netflix’i Kuran Reed Hastings

Reed Hastings, 8 Ekim 1960 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Boston’da dünyaya gözlerini açtı. Babasının adı Wilmot Reed Hastings, annesinin adı ise Joan Amory Loomis olan Hastings; okul hayatına Cambridge, Massachusetts’teki Buckingham Browne & Nichols School’da başladı. Burada son senesinde okumaya devam ederken bir yandan üniversiteye hazırlanıyor, bir yandan da 1 sene boyunca kapı kapı dolaşıp elektrikli süpürge satıyordu.
1983 yılında iyi bir matematik derecesiyle Buckingham Browne & Nichols School’dan mezun olup Amerika Birleşik Devletleri tarafından gönüllü olarak görevlendirilen bir programla Peace Corps aracılığıyla Svaziland’a giden Hastings, burada okuduğu okuldan güzel bir matematik derecesiyle çıktığı için 1985’e kadar çocuklara matematik öğretmek istedi.
Reed Hastings
Reed Hastings, buradaki deneyiminin çok farklı olduğunu, girişimciliğinin temellerini burada attığını, bu deneyimine çok şey borçlu olduğunu söylüyor ve “Cebinizde on dolarla Afrika’da otostop yaptıktan sonra, bir iş kurmak çok da korkutucu görünmüyor” diyor.
Svaziland’da iki yıl matematik öğretmeni olarak kaldıktan sonra  Stanford Üniversitesi’ni kazanıp Kaliforniya’ya gitti. 1988 yılında Stanford Üniversitesi’nden Bilgisayar Bilimleri alanında Yüksek Lisansını tamamlayıp mezun oldu.

Pure Software’in Kuruluşu

İlk defa iş hayatına atıldığında Adaptive Technology adlı bir şirkette yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı. Burada şirketin CEO’su Audrey MacLean ile çok iyi anlaştı ve ondan odaklanma ile ilgili birçok şey öğrendi. 1991 yılında Adaptive Technology’den girişimcilik sevdası yüzünden ayrıldı ve 2 arkadaşıyla beraber Pure Software adında bir yazılım şirketi kurdu. Kurduktan hemen sonra özveriyle işini yapan üç arkadaş şirketi hemen yükseltti. 1995 yılında halka açılan şirket, 1996 yılında Atria ile ortak oldu. Artık bir şirketi yönetmekte zorlanan Reed Hastings, 1997 yılında ise şirketi Rational Software’e sattı.

Netflix’in Kuruluşu

Reed Hastings Pure Software sayesinde girişimcilik alanında kendini çok daha fazla gelişmiş hissederken 1997’de Pure Software şirketinin satışından kazandığı parayla Marc Randolph ile beraber Netflix’i kurdu. Merkezi Los Gatos olan Kaliforniya’da bulunan Netflix, film kiralama şirketi olarak Amerika Birleşik Devletleri genelinde müşterilere kargo ile film yollama amacı ile kurulmuştu.
İlk zamanlarda bir film kiralama süreci 7 günlüktü ancak 2 sene sonra aylık ücret karşılığında artık müşteriler sınırsız olarak dvd’leri kiralayabiliyorlardı. Şirket hızla yükseliyordu. Bundan son derece memnun olan Reed Hastings ve  kurucu ortağı Marc Randolph hiç durmak istemiyor, sürekli şirketi nasıl daha fazla geliştirip büyütebiliriz diye düşünüyorlardı. 2007 yılında Netflix, 1 milyar dvd kargolayan büyük bir şirket olmuştu ve büyük bir yenilik getirerek streaming servisini başlatmak üzere aynı yıl içerisinde internet ortamına online bir şekilde girdi. 2010 yılında ise 16 milyon üyeye ulaştı.
2013 yılında Netflix, ilk orijinal dizisi olan House of  Cards’ı yayınladı. Bununla beraber şirket 3 kat değer kazandı.
“Özgürlük ve Sorumluluk” amacı altında hareket eden Netflix, 2015 yılında 70 milyon üyeye ulaşmıştı.
Reed Hastings “Özgürlük ve Sorumluluk” anlayışını en iyi benimseyen kişilerden biri ve şirketin kurucusu olarak, çalışanlarıyla arasındaki ilişkiyi hep güzel tutmuş sıcak bir aile ortamında çalışılmasını sağlamıştı.
Bu sayede şirket git gide büyüdü ve herkes birbirine daha da kenetlendi. Dünyada 190’dan fazla ülkede hizmet veren
Netflix, 21 Nisan 2020’de üye sayısının 183 milyona çıktığını duyurdu. Türkiye’deki abone sayısı ise 1.7 milyonu geride bırakmış durumda.

Reed Hastings’in Özel Hayatı

Reed Hastings şu anda Kaliforniya Santa Cruz’da ailesi ile birlikte yaşıyor. Patricia Ann Quilin ile evli ve iki tane çocukları var.
Serveti ise Ekim 2020 itibariyle 5 milyar dolar olarak biliniyor.
Hepimizin boş zamanlarında ne yapsam değil de Netflix’ten ne izlesem diye düşünmeye iten Reed Hastings’in bu başarısı bizim hayatımızın fark etmeden büyük bir parçası oldu. Umarım internet hızının 1-1.5 mbps olduğu zamanlar Netflix’İ düşleyip buralara kadar getiren bu adamın başarı hikayesi sizlere ilham olmuştur.
Hayatınızın hiçbir anında düşlemekten korkmamanız dileğile…

Dikkatinizi çekebilecek diğer başarı hikayeleri yazılarım

Steve Jobs’ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Elon Musk, 12 Yaşında İlk Parasını Kazanan Büyük Girişimci

Jeff Bezos, 113 Milyar Dolarlık Servetiyle Dünyanın En Zengin Adamı

Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci!

Sinoplu iş adamı, araba tutkunu ve hayatı boyunca tutkusunun peşinden giden Vural Ak

Sanders İntihar Eşiğindeyken Onu Hayata Döndüren KFC

Tadını Damağımızda Bırakan Subway Sandviçlerinin Yaratıcısı: Fred DeLuca

Adi ve Rudi Kardeşlerin Kavgasından Doğan Markalar: Adidas ve Puma

Sadece 500 Dolarla Nike’ı Yaratan Phil Knight

Büyülü Dünyamızın Kurucusu Walt Disney

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.