/

Ray Kroc, Mc Donald’s’ın Yaratıcısı

Ray Kroc, McDonald’s restoranlarını bugünkü haline gelmesini sağladı. Onun sayesinde fast food denince akla ilk gelenlerden biri olan McDonald’s’ın kuruluşu ve Ray Kroc’un hayatını merak ediyorsanız okumaya devam edinn. Keyifli okumalar..

Ray Kroc’un Küçüklüğü

Raymond Albert “Ray” Kroc, 5 Ekim 1902 yılında Oak Park Amerika Birleşik Devletleri’nde gözlerini dünyaya açtı. Çek Cumhuriyeti kökenli anne ve babasının durumu Ray doğduğunda çok da iyi değildi. Zor şartlar altında büyüyüp yoksulluğu küçük yaşta tatmıştı. Lise yıllarında çalışma hayatına atılmak zorunda kaldı. 1. Dünya Savaşı varken henüz 15 yaşındaydı ve yaşını gizleyip cepheye kabul aldı. Bunun soncunda Kızılhaç’ta ambulans şoförlüğü yaptı. Savaştan sonra da çalışmaya devam etmek zorundaydı. Bu işler arasında firma temsilciliği, kağıt bardak satışı, radyoda piyano çalmak gibi birbirinden farklı birçok iş bulunuyordu.

1926 yılında Lily Cup adlı şirkette kağıt bardak satmaya başlamıştı. Kağıt bardakların satışını arttırabilmek için yeni yollar arayan Ray, 1930’lu yılların başında bir multimikser geliştirdi. Bu geliştirdiği multimikser sayesinde kağıt bardak satışlarının satışı büyük artış gösterdi. Bunu gören Ray, 1939’da kendi mikserlerinin satışını yapmak üzere kendine bir şirket kurdu ve mikser aletlerini tüm piyasaya kabul ettirdi. Tam işlerini büyütmek için çalışmalar yapıyordu ancak 2. Dünya Savaşı tüm planlarına engel oldu.

McDonald’s’ın Doğuşu

Birçok alanda sıkıntıya giren Ray, krizi atlatabilmek için çözüm yolları arayıp durdu. Tam pes etmişken mikser şirketinin en değerli müşterilerinden olan McDonald kardeşleri keşfetti. McDonald kardeşler 1937’den beri işlettikleri McDonald’s restoranında “speedy service system” denilen bir hizmet sistemi kurmuş bu sistemle çalışıyorlardı. Ray Kroc’un bu sistem ve çalışma düzenini çok sevmesi ve bu sistemin yapılan işin de maliyetini azalttığını fark etmesi üzerine McDonald kardeşlere restoranlarını satın almak istediğini söyledi. McDonald kardeşler Ray’in bu teklifini reddetti. Ray Kroc bu işin peşini bırakmadı ve kardeşlere lisans ile sadece bir kerelik McDonald’s isim hakkını satın alma önerisini sundu. McDonald kardeşler bu teklifi kabul edince Ray 1955’te Chicago yakınlarında kendisine ait bir McDonald’s restoranı açtı.

1961 yılında hala McDonald kardeşlerinin peşinde koşan Ray, iki kardeşin tüm haklarını ve şirketin tamamını 2.7 Milyon dolar karşılığında satın aldı. Bu günden sonra McDonald’s yeme içme sektöründe değil de emlak sektöründe asıl başarıyı yakaladı. McDonald’s restoranlarının inşa edilebilmesi için arsa kiralama ve inşaat masraflarını karşılama gibi önemli işleri yapması için “Franchise Realty Corporation” (McDonald’s Emlak Acenteliği) şirketini kurdu ve çok büyük ses getirdi.

Aynı yıl Hamburger Üniversitesi’ni açtı. Her yıl ortalama 3000 kişinin eğitim gördüğü bu üniversite’de McDonald’s ile ilgili çoğu şey anlatılıp, McDonald’s restoranları için üst düzey yöneticiler yetiştiriliyor.

McDonald’s 1965 yılında anonim şirketliğe geçiş yaptı. Böylelikle McDonald’s şubeleri sokaklarda bir satış standı üzerinden yiyecek içecek satışı yapılan bir yer değil de büyük binalarda bulunan büyük restoranlara döndü.

1970 yılında McDonald’s International’ı kurarak uluslararası pazarda yerini aldı. 1971’de Münih’te ilk Alman McDonald’s restoranını açtı. O yıllarda McDonald’s’ın büyük yükselişi başlamıştı.

Şirketinin ölene kadar başında olan Ray, 1979’da 77 yaşına bastığında ilk ilk beyin kanaması geçirdi. İkinci beyin kanamasını da 81 yaşında geçiren Ray, kalp yetmezliğinden San Diego’da hayatını kaybetti.

Ray Kroc hayatı boyunca McDonald’s’ın yükselişine kendini adamıştı. Bunun yanında ise Ronald McDonald House adlı bir vakıf kurdu. Bu vakıfta alkolizm, diyabet ve diğer hastalıklar üzerine araştırmalar yapılıyor tedaviler geliştiriliyordu. Ayrıca Ray Kroc, Dartmouth Medical School’un da önde gelen bağışçılarından biridir.

Hayal kırıklığına uğrasanız bile sabredip denemekten asla vazgeçmemeniz dileğiyle!

Ayrıca bu yazı belki karnınızı acıktırmıştır 😋 McDonald’s’ın web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

Ücretsiz En İyi 11 Fotoğraf Düzenleme Uygulaması

Coco Chanel, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Üniformalarını da Tasarlayan Modacı

2020 Netflix Türkiye’de En Çok İzlenen 10 Film ve Dizi

29 Yaşında Telegram’ı Kuran Pavel Durov

Whatsapp Sözleşmesi Nedir? Signal ve Telegram Whatsapp’a Alternatif Olabilir Mi?

Gain’de Hangi İçerikler Yer Alıyor? Gain’in Aylık Fiyatı Ne Kadar?

Acun Ilıcalı’nın Girişimi Exxen’in fiyatı belli oldu! Exxen’de Yer Alacak İçerikler Neler?

Youtube Kurucularından, Jawked Karim

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.