Pazar Analizinde Nelere Dikkat Edilmeli ?

Pazar Analizi

Bir Startup’ı başarısızlığa sürükleyen en temel hata, pazar analizi yapılırken tam anlamıyla pazarın neye ihtiyacı olduğunu anlamadan strateji oluşturmaktır. Piyasaya giriş yapmadan önce pazarın neye ihtiyacı olduğunu anlamak için, tıpkı her yeni teknolojinin test aşaması olduğu gibi pazarlama noktasında da testler yapılmalıdır. Test süreci pazar analizinin en can alıcı noktasıdır. Bu süreçte pek çok farklı kesimden alıcı ile karşılaşılır ve taleplerinin ne yönde olduğuna dair geri bildirimler alınır.

Pazar Analizi

Potansiyel müşterilerinizi ve pazar koşullarınızı tanımanız, uygun bir ürün veya hizmet geliştirme şansınızı daha yükseğe çıkarır. Ayrıca, pazar analizi sizi rakiplerinizden tam olarak neyin farklı kıldığı konusunda net bilgi sahibi olmanızı sağlar ve bu da kalabalık bir görüntüde öne çıkma şansınızı kolaylıkla arttırabilir. Kısacası ister yeni girişim başlatıyor olun, ister yeni bir ürün tanıtın veya küçük işletmenizi büyütün, pazar analizi yapmak sizi bir sonraki seviyeye taşımaya yardımcı olabilir.

Pazar Analizi

Pazar analizinin ne amaçla yapıldığı da önemli bir noktadır. Herhangi bir pazar araştırmasına başlamadan önce, analizin iç veya dış amaçlara yönelik olup olmadığını belirleyin. İç amaçlar arasında nakit akışının iyileştirilmesi veya ticari işlemler yer alır. Dış amaçlar ise kredi verenleri size işletme kredisi vermeye ikna etmeye çalışmayı içerir. Geçmişteki başarılı girişimlerden ders çıkarılarak oluşturulacak ve hedefi belli olan bir analiz sizi bir adım öteye taşıyacaktır. Pazar Analizini 3 temel adımda sınıflandırabiliriz.

TAM- Toplam Adreslenebilir Pazar

Sektörün genel durumunun ana hatlarıyla belirlemeye yardımcı olan bu adım, hedeflenen evrenin ne kadar büyük olduğunu modellemeyi amaçlar. Genel olarak piyasanın toplam hacmini belirlemek için atılan bu adımda, yerel ve küresel bütün rakiplerin ciroları ve ya pazar hacminin belli olduğu mevcut çalışmalar kullanılabilir.

SAM-Hizmet Verilebilir, Ulaşılabilir Pazar

Anlık olarak girişiminizin sahip olduğu imkanlar ile hizmet verdiğiniz pazarın büyüklüğünü ölçmenizi sağlar. Ayrıca potansiyelinizin ne kadar olduğunu kaç kişiye ulaşabileceğinizi ön görmenize yardımcı olur.

SOM- Hizmet Verilebilir, Elde Edilebilir Pazar

Gerçekçi hedeflerin analiz edildiği adımdır. Yapılmış ve ya yapılacak olan yatırımların kısa ve uzun vadede getirisi ölçülür. Mevcut pazarı değil aynı zamanda sahip olunan kaynaklar ve işe alım stratejileriyle beraber yakalanabilecek pazar hacmi analiz edilir.

Pazar Analizi

Bu başlıkların yanı sıra alıcıyı tam olarak tanımaya yönelik yapılacak bir kaç farklı pazar analizi yöntemi daha vardır.

Demografi: Potansiyel müşterinizin yaşını, cinsiyetini, eğitimini, gelirini gibi özellikleri sınıflandırılır.

Konum: Potansiyel müşterilerinizi hangi konum veya bölgede bulunur.

Psikografi: Potansiyel müşterilerinizin beğendikleri şeyleri ve beğenmedikleri şeyleri nedir.

Davranışlar: Davranışlar aslında bazı psikografik bilgilerinizin bir devamıdır. Müşterilerinizin sizin ürününüze benzeyen ürünleri nasıl satın aldığını belirlenir.

Eğilimler: Potansiyel müşteri davranışı sıklıkla değişiyor. Sizin de hedef pazarınız ile ilgili fark ettiğiniz trendler belirlenir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Blockchain Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Oyun Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

Fintech Girişimciliği Nedir? Örnekleri Neler? 2021

2021 Mobil Uygulama Kullanımı Ve Trend Startuplar

Kuluçka Merkezi Nedir? Türkiye’nin En İyi 7 Kuluçka Merkezi

GİRİŞİMİNİZ İÇİN İDEAL EKİP: HACKER, HUSTLER VE HİPSTER NEDİR?

İş Fikrinle Fark Yarat: İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Vakıf Katılımdan Girişim Hızlandırma Programı

Orman Yangınlarını Belirlemek Ve Müdahale Etmek İçin Kurulmuş 9 Girişim

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.