Para Öncesi ve Para Sonrası Değerleme Arasındaki Fark Nedir?

değerleme

Şirketin değerlemesinin zamanlamasında farklılıklar gözlemlenir ve bu farklılıklar para öncesi ve para sonrası değerleme olmak üzere ikiye ayrılır. 

Para Öncesi Değerleme Nedir? 

Para öncesi değerleme yani pre-money valuation, herhangi bir şirketin şirkete yatırım yapılmadan önceki değerini temsil eder. Peki bu değerleme nasıl ortaya çıkar?

Tamamen girişimin kendi hisselerine biçtiği değerle orantılı hesaplanıyor. Girişimin değeri ise üç değişken olan gelecekteki kar durumu, şirketin risk durumu ve elde edilecek karın yıllık hızına göre hesaplanır. Bazen bu değerlemeyi yapmak zor olabilir çünkü yeni şirketlerin yatırımcılara gösterebileceği gelir kaydı veya bilanço çoğu zaman doğru tutulmuyor ve eksik kalıyor. Bu da değerleme hesabının objektifliğini etkiliyor.

 Kısaca para öncesi değerleme, şirketin dıştan bir finansman (yatırım) yani yatırım turu gerçekleştirmeden önceki değeridir.

değerleme

Para Sonra Değerleme Nedir?

Para sonrası değerleme yani post-money valuation, şirketin bilançosuna dış finansman yani yatırımların ve sermaye enjeksiyonları dahil edildikten sonraki haline verilen addır.  Para sonrası değerlemede,melek yatırımcı ve risk sermayedarlarından olmak üzere gelen finansman son bulduktan sonra start-up’a biçilen yaklaşık piyasa değerini ifade eder. Dikkat etmek gerek ki, bir şirketin para sonrası değerlemesi piyasa değerine eşit demek  değildir.

değerleme

Peki Aralarındaki Fark Nedir?

Para öncesi yatırım şirketin sadece kendi özsermayesini ve yatırım almamış, sermaye enjeksiyonu almamış halini temsil eder. Buna risk sermayedarlarından ve melek yatırımcılardan gelecek yatırım eklenince post money valuation yani para sonrası değerlemeye ulaşılır. 

Özsermaye+Yatırım/Sermaye Enjeksiyonları= Para Sonrası Değerleme

değerleme

Bir örnekle konuyu açıklamak ve toparlamak gerekirse; 

Bir yatırımcının x şirketine yatırım yapmak istediğini varsayalım. X şirketinin sahibi girişimci/girişimciler, yatırımcıya para öncesi değerlemenin 2 milyon dolar olduğunu belirtir. Yatırımcı bunun üzerine 1 milyon dolar bir yatırım yaparak para sonrası değerlemeyi 3 milyon dolara taşır. Yatırımcı yaptığı yatırım kadar yani bu durumda %33ü kadar şirkette bir paya sahip olur.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.