2021 Para Biriktirme Yolları

Para Biriktirme Yolları

Devir tam olarak ekonomi devri olduğu için, para biriktirmek bir hobi ya da bir fantezi olmaktan çıktı ve bir ihtiyaç haline geldi. İyi yaşamak artık hiç kolay değil! Yarın ne olacağını kim tahmin edebilir? Dünya büyük bir ekonomik dar boğazdan geçerken, eldeki parayı iyi değerlendirmek, akıllıca harcamak ve işiniz iyi gidiyorsa, sürekli öyle gidecek yanılgısından kurtularak ak akçeleri bir kenarda biriktirmeniz gerekiyor.

Cimrilik ile Tasarruf

Dünyanın en cimri insanı olarak nam salmış olan Hetty Green, ömrü boyunca kendisine kalan mirası da değerlendirerek, tam 4 milyar dolar biriktirmeyi başardı. Söylentilere göre bu iş kadınının, tek bir elbisesi varmış ve evladı yaralandığında doktora para vermemek için onu doktora bile götürmemiş.

Bu yüzden de evladı sakat kalmış. Cimrilik ile tasarruf yapma arasında bir sınır var. Cimrilik bir hastalıktır, tasarruflu olmak ise akıllılıktır. Cimri kişi, en temel ihtiyaçlarını bile beleşe getirmek için türlü kurnazlıklar yapar, beleşe getiremediği temel ihtiyacı da para vererek karşılamaz.

Bu tam olarak bir akıl hastalığıdır. Tasarruflu kişi, en temel ihtiyaçlarını karşılama konusunda asla cimri davranmaz, ancak, onu cimriden ayıran en önemli özelliği de şudur:  Gereksiz masraflara girmez. İki cimri İskoç iş insanı, havuz sefası yaparken bir bahse tutuşurlar. Biri diğerine, havuza aynı anda dalacaklarını ve ilk çıkanın diğerine yemek ısmarlayacağını söylemiş.

Diğeri de kabul etmiş. İki adam havuza aynı anda dalmışlar ve biri diğerinin önce çıkmasını beklemeye başlamış. İkisi de havuzun dibinden çıkmamışlar.

Para Biriktirme Yolları

Zengin Olmanın Tadı

Zengin olmak, toplumda değer ve saygı görmek herkesin beklentisi. Eğer çok paranız varsa, sevgiyi, arkadaşları dostlukları satın alabilirsiniz. Kötü durumdaki insanlara yardım ederek bol bol sevap bile kazanabilirsiniz. Ama elde avuçta hiç bir şey yoksa, ne kendinize ne de başkasına yardım etme şansınız olamaz. Kıt kanaat geçinenlerin zihninde, <<mutlaka bir gün her şey düzelecek>> umudu vardır. Ama ya hiç bir şey düzelmeyecekse?

Her şey daha da kötüye gidecekse? Bunun için, sınırda yaşayanların,  A planı B planı C planı gibi planları olmalı. Paranızı çok akıllı bir şekilde harcamalı ve tüketim çılgınlığının estirdiği kasırgaya kapılmamalısınız.  Unutmayın ki, ihtiyaçlar sınırsız değildir, onlar sınırlıdır ama aç gözlülük sınırsızdır. O yüzden bize empoze edilen ihtiyaçlar sınırsızdır sözü, hayatımızı şekillendirme konusunda bize bir yarar sağlamaz.

Bizi daha bencil daha aç gözlü ve daha eksik hale getirir. “İhtiyaçlarımız sınırlıdır” temeli üzerinden hayata akmak daha akıllıca olacaktır. İhtiyaçların sınırlı olduğu inancını geliştirirsek, para biriktirmek için şansımız olur. Zengin olmanın tadına varmak için, sıra dışı bir çaba harcamak zorunda kalabiliriz.  Ama bu başarılsa dahi, paranın dikkatli harcanması sağlanmadığı müddetçe, bütçemiz daima açık vermeye mahkum olacak.

Nasıl Para Biriktireceğiz?

Para biriktirmenin en önemli kuralı, kazandıklarını dikkatli harcamaktır. Ne kadar çok kazanırsanız kazanın, harcama konusunda sorunlarınız varsa günün birinde birikimlerinizi bitirirsiniz. Ama az veya çok kazandığınız halde, tasarruflu davranırsanız kendinizi güvende tutabilirsiniz.

O halde harcamaları kısmaya odaklanmak en iyi çözüm olacaktır. Bunu yaparken, dünyanın en cimri iş kadını gibi davranmaya gerek yoktur. Onun yaptığı akla hayale sığmayan bir iş. Zaten bizim de 4 milyar dolar biriktirme gibi bir lüksümüz muhtemelen yoktur.

Öte yandan, bankada 4 milyar doları olup da bir tek elbise ile idare eden kişi, zengin değil fakir bir kişidir. Hiç kimse, tek bir elbise ile ömür tüketemez ve böyle bir sıkıntıya gerek de yoktur. Şimdi gelelim paramızı nasıl biriktireceğimiz konusuna…

Para Biriktirme Yolları

  • Hedefleriniz Olsun

Hedefi olmayan bir insan, neyi başardığının bile farkına varamaz. O yüzden gelirinize göre bir mali hedef oluşturun. Ayda kazandığınız paranın yüzde 20’sini, hiç kazanmamışsınız gibi bir köşeye atın. Bu köşeyi de unutun. Hedefinizi büyük tasavvur edin. Böylece para biriktirmek sizin için sıkıntı değil, hedefe atılan bir adım olarak görünür.

  • Reklam Bombardımanına Kapılmayın

Herkes mutlaka bir şeyler satarak ayakta kalır, kimi düşünceleri ile bir şeyler yazarak satar ve hayatını sürdürür. Kimi el emeğini kullanarak, kimi bir şeyler üreterek kimi de pazarlayarak hayatını idame ettirir.  Kimin ne sattığı ile ilgilenmek yerine, sadece zaruri ihtiyacınız olan şeylere odaklanmanız yeterlidir.

İnternet ve televizyonlar, yolda yürürken karşılaştığınız bilboardlar ve dükkanlar… Herkes size bir şeyler satmaya çalışır.  Bir ürüne, mesela TV almaya ihtiyacınız varsa, internet nimetinden yararlanarak, kampanyaları gözetebilirsiniz. En ucuz ürünü aramak, önceliğiniz olsun. İlk çıkan ve çok ilgi gören ürüne hemen saldırmayın, bekleyin ve fiyatının düşüşü, istediğiniz seviyeye geldiğinde ürünü satın alın. Bu, yeni çıkan telefonlar için de geçerli.

  • Bütçenizle Dost Olun

Her zaman için geçerli bir kanun var ki, evdeki hesap daima çarşıya uymaz. Aldığınız maaşınızı aynı dakika içinde tüketebilir ve bir sonraki dakikadan itibaren ay sonuna kadar tüm zamanlarınızı  meteliksiz geçirebilirsiniz.  Meziyet, parayı çarçur etmek değil, onu mümkün mertebe elde tutmaktır. Gelir kısıtlı ise, temel ihtiyaçlar dışında kalanları erteleyin. Gelir gider hesabını tutun. Paranın bir kısmını bir kenara atın ve o kenarı unutun.  Düşler biriktirin ve her biriktirdiğiniz düşe, bir miktar para iliştirin.

Para Biriktirme Yolları

  • Zamanı İyi Değerlendirin

Paranın geri getiremeyeceği tek şey, zamandır. Zamanı iyi değerlendirerek, enerjiniz varken birikim yapmak için kafa yorun. Özellikle gençler böyle değerli bir hazinenin pek farkında değillerdir. Ama orta yaşlı olanlar için zaman çok önemlidir. Yaşlandığımızda bizi birikimlerimiz koruyacaktır.

  • Her şey Para Değildir diyenlere İnanmayın

Her şey para değildir düşüncesi de pek sinsi ve para biriktirmeyi engelleyen bir düşüncedir. Bu düşünceye sahip olanlar, “ nasılsa dünya malı dünyada kalacak, bir gün öleceğiz” argümanı ile destek aramaya çalışırlar. Evet, herkes ölecek ama, iyi yaşamak ile kötü yaşamak arasında dağlar kadar fark var. İnsan, günde 3 öğün yemek yemek, giyinmek, barınmak ve sağlığını garanti altına almak ister. Bunlar da para ile olur. Eflatun’un, “ para için sağlıklarını verdiler, sonra sağlıklarını geri almak için para harcadılar” argümanını kulak arkası edin. Zor günlerin en iyi dostu, paradır.

Nasıl Etkileniyor ve Motive Ediliyorsunuz?

2021 Kariyer Planlaması

Mutlu Olmak İçin Bırakmanız Gereken 4 Şey

Nasıl Özgüvenli Olabiliriz?

Startup Nedir? Nasıl Kurulur?

11 Başarılı Girişim Örneği

Girişimciler İçin 9 Sağlıklı Alışkanlık

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.