Orman Yangınlarını Belirlemek Ve Müdahale Etmek İçin Kurulmuş 9 Girişim

Orman yangınları ülkemizde ve dünyada tüm hızıyla devam ediyor. Peki bu yangınları başladığı an belirleyen ve müdahale eden girişimleri biliyor musunuz?

Son 1 haftadır ülkece mücadele etmeye çalıştığımız orman yangınlardaki tehdit ne yazık ki artarak devam ediyor. 2020 yılının başında Avustralya kıtasında başlayan yangın birçok hayvana,insana ve yaşam alanına zarar vererek yaklaşık 8 ayda söndürülebilmişti. Bugün size en önemli yaşam kaynağımız olan oksijeni depolayan ormanlarımızda olası bir yangını erkenden saptayıp ve olabildiğince hızlıca müdahale etmek üzerine kurulmuş Türk ve yabancı girişimlerin birkaçından bahsedeceğiz.

1-SensoRy Al

Daha önce sitemizde yer verdiğimiz bu girişim henüz 14 yaşında olan Ryan Honary tarafından kuruldu. Yaşadığı yer olan California eyaletinde tanıklık ettiği yangınlar üzerine orman yangınlarını önceden tespit eden bir sistem yarattı. Orman yangını riskinin bulunduğu bölgelere konan bu sensör sistemi kablosuz ağ bağlantısı ile çalışıyor. 30 ila 40 metre aralıklarla yerleştirilen bu sensörler içinde bulunan dedektörler sayesinde yangını algılayıp kendi ağı üzerinden sinyaller gönderiyor. Daha fazla bilgi için SensoRy Al’ın sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

 

orman yangınları
orman yangınları
2- Fireball International

Avustralya merkezli bi kuruluş da yangınları henüz çok küçükken saptayan ve haritalayan bir erken tespit sistemi. Sitelerindeki bilgilere göre bir yangının %100 varlığını 15 dakika içinde belirleyip iletebiliyor. Yangının başlama durumunu ise %65 doğruluk oranıyla 1 dakika içinde tespit edebiliyor. Sistem yer tabanlı ALERT Wildfire sensör ağını kullanıyor. Bu sensör ve kamera ağı günde 250 GB gibi bir veriyi ve 2.5 milyon görüntüyü işliyor. Zaman dilimi farketmeksizin ortalama 3 dakika içinde itfaiye ekipleri yangını henüz belirleyememişken orman yangınını belirleyebiliyor. Bu erken tespit sistemi sadece tek bir konumda iki ay içerisinde 494 yangın saptadı. Sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

orman yangınları
orman yangınları

 

3- Thermite

Termik robot itfaiyeciler olarak da bilinen bu robotlar yangın söndürmede bir usta. Bu robotlar ilk müdahaleyi yapmak ve gereken istihbaratı toplamakla yükümlü ve tam olarak 2500 galon suya kadar taşıyabiliyorlar. Gövdeleri uçaklarda kullanılan alüminyum ve çelik karışımından yapıldığı için yangınlara karşı oldukça dayanıklı. Sitelerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

orman yangınları
orman yangınları

 

4-FIREDS

Yaşar Üniversitesinde okuyan Kaan Demiray, Avni Balıkcı ve Batuhan Özöğe’nin geliştirdiği drone ormanı kamerasıyla görüyor ve aynı zamanda görüntü işlemesiyle yapay zeka teknolojisinden yararlanıyor. En ufak bir alevi algılayarak çıkan yangının konumunu ve görüntüyü en yakın itfaiye ekibine bildiriyor. Gençlerin yarattığı bu erken yangın sistemi ile hedeflediği şeylerden bazıları da ileride gelecek güncellemeler ile taranan alanın kapsamının genişletilmesi ve drone’lardan 7/24 alan taraması yapabilecek bir filo oluşturmak. Kendi küçük marifeti büyük drone’umuzun maliyeti ise 1000 tl.

 

orman yangınları
orman yangınları
5- Squishy Robotics

Berkeley Üniversitesinde bir türk mühendis olan Deniz Doğruer ve ekibi tarafından hayata geçirilmiş olan bu robotlar doğal afet gibi her saniyenin çok kıymetli olduğu dakikalarda ilk müdahale için gerekli verileri altı kamera, GPS ve sensörlerle müdahale ekiplerine iletiyor. Sitede yer alan ”İnsan erişiminin zor veya güvensiz olabileceği durumlarda veri ve 360 ​​derece videolar sunabilirler.”  açıklamasına göre bu hizmet sayesinde  ekipler tehlikeli bir durumun maruz kalmadan ve riskli yerlerde bulunmadan ilk kritik ve müdahaleleri kolayca yapılabilecek. “Son 20 yılda 400 ilk müdahale görevlisi tehlikeli durumlara girerken öldü” diye ekledi. “Sensörle donatılmış robotlarımız, hayat kurtararak, maliyetleri azaltarak ve acil durum müdahale ekiplerinin genel etkinliğini artırarak bu cesur insanlar için muazzam bir fark yaratabilir.”

 

orman yangınları
Squishy Robotics ekibi

 

orman yangınları
Squishy Robotics Robotu
6-Guardian Technologies, GmbH

GT, insanları ve binaları yangından korumak için  yapay zekayı gelişmiş üretim teknolojileri ile hibritleştiren güney Almanya merkezli bir girişimdir. 

Şirket, yangından korunmada köklü bir devrim yapmak ve profesyonel yangından korunmayı herkes için erişilebilir kılmak amacıyla 2020 yılında kuruldu, dünyayı ne insanların ne de ormanların yangınlardan veya sonuçlarından zarar görmeyeceği daha güvenli bir yer haline getirmeyi hedefliyorlar. 

Yangın alarmı ve sprinkler sistemleri gibi geleneksel çözümler oldukça yaygın olsa da önemli dezavantajları vardır: Sistemlerin planlanması ve kurulması karmaşıktır, yüksek maliyetlere neden olur ve karmaşık boru hattı ağları gerektirir. Ayarlamalar ve bakım zaman alıcıdır – ve ne yazık ki yangın durumunda yüksek su hasarına neden olur. 

  Modern  yapay zeka kullanma yaklaşımı, yeni yangından korunma çözümlerini mümkün kılıyor. Bu sistemler, daha sonra veya mevcut koruyucu önlemlere ek olarak da kurulabilen, klasik sistemlere göre daha güvenli, yerden tasarruf sağlayan, ucuz ve kurulumu kolay bir alternatiftir. 

  Bir yangında her saniye önemlidir ve yangın ne kadar ilerlemişse, neden olduğu hasar ve söndürmek için gereken çaba o kadar büyük olur. Yangın algılama sistemi, yangınları çıktığı anda pratik bir şekilde algılar ve söndürür. Bu, yıkıcı felaketlerin erken bir aşamada önlenebileceği anlamına gelir. Sitelerine buradan erişim sağlayabilirsiniz.

 

orman yangınları

 

7-Türkiye Orman Yangınları İzleme Haritası

Uydulardan aktarılan görüntüler sayesinde hem ülkemiz de hem dünyadaki orman yangınlarını güncel  olarak takip edebileceğiniz güzel bir web sitesi.

 

orman yangınları

 

8-EcoDrone

ecoDrone; ecording tarafından geliştirilen ve ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiren insansız hava araçlarıdır. Dronlarla yapılan toplu tohum atışlarıyla ulaşılması zor alanların yanı sıra yangınlarda tahrip olan alanları tekrar ağaçlandırmayı hedefliyorlar. 

 

orman yangınları

 

9-OroraTech

OroraTech, termal kızılötesi ve görünür ışık aralığında multispektral görüntüleyicilerle donatılmış bir nano uydu sistemi geliştirdi. OroraTech, patent bekleyen bir CubeSat çerçevesini özelleştirilmiş bir optik sistem ve yörüngede ön işleme yetenekleriyle birleştirerek, yüksek kaliteli uydu görüntüleri sunacak ve orman yangını algılama ve haritalama, şiddetli hava tahmini ve diğer birçok uygulama için gerçek zamanlı bilgiler oluşturacaktır.  

OroraTech, nano uydular kullanarak orman yangını izleme sağlayan bir Alman havacılık ve uzay şirketidir. 2018 yılında Münih Teknik Üniversitesi’nde (TUM) bir üniversite yan kuruluşu olarak kuruldu. Genel merkezi Almanya’nın Münih kentindedir.  Sitelerine gitmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

orman yangınları

 

Hem Türkiye’de hem de Dünya’da bu tür girişimlerin artmasını, orman yangınlarıyla en hızlı ve etkili şekilde mücadelenin gerçekleşmesini daha sonrasında ise tahrip olan bölgelerin bir an önce eski haline gelmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını temenni ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.