Oracle’a Yolsuzluktan 23 Milyon Dolar Ceza

30 Eylül Cuma Neler Oldu? 📢

SEC dün yaptığı açıklamada, Oracle’ın Yabancı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası’nı ikinci kez ihlal ettiğini belirtti. SEC’e göre Oracle’ın yan kuruluşları da fonları teknoloji konferanslarındaki iş insanlarına rüşvet vermek için kullandı.

Oracle iddiaları kabul etmek yada reddetmeksizin, direkt olarak 23 milyon doları ödemeyi kabul etti. Oracle’ın Kurumsal İletişim Başkanı Yardımcısı Michael Ebgert, “SEC tarafından özetlenen bu davranış temel değerlerimiz ile net politikalarımıza aykırıdır ve böyle davranışları tespit edersek gerekeni yaparız” dedi. SEC’in bir başka görevli şefi Charles Chain de suçlamaların şirket içinde etkili dahili muhasebe kontrollerinden geçmesi gerektiğini vurguladı.

oracle

Böylece 2022 mali yılında 42,4 milyar dolar gelir üzerinden 10.9 milyar dolar işletme karı elde eden Oracle’ın, 23 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Bu, Oracle’ın benzer suçlarla ilgili ilk suçlanışı değil. Oracle’ın 2012’de Hindistan’da bir örtülü ödenek yaratıldığı tespit edilmişti. Oracle Hindistan’daki yöneticiler, Hindistan hükümetine yapan çeşitli satışlarda rüşvet vermek için, Oracle’ın yerel distribütörlerini, kabaca 2,2 milyon dolarlık bir fon yaratılacak şekilde yapılandırmıştı. Ödemeler daha sonra sahte faturalarla yükseltilmişti. Bu olayla ilgili olarak Oracle’ın SEC’e 2 milyon dolar ödemesi emredilmişti. Aynı şekilde 2011’de de Oracle’ın ABD’deki kamu kurumlarına rüşvetle yazılım sattığı tespit edilmiş ve 46 milyon dolar ceza ödemişti.

Oracle Nedir?

Oracle 1977 senesinde Amerika’nın Kaliforniya şehrinde kurulmuş olan bir yazılım şirketidir. Oracle ilişkisel olan veri tabanı yönetim sistemini ifade etmektedir. Bir başka deyişle veri tabanı yazılım programı şeklinde de isimlendirilebilmektedir.

Oracle kompleks veya çok miktarda olan verilerin emniyetli bir ortam içerisinde korunabildiği, bilgilerin bir bütün biçiminde tutulabildiği, hızlı bir biçimde birden fazla kullanıcının istediği bilgiye ulaşmasını sağlayabileceği bir veri tabanı yazılım programı olmaktadır. Oracle veri tabanı aracılığı ile milyonlarca veri bir tek depoda toplanabilmektedir. Aynı zamanda da istenildiğinde bu alandan erişim sağlanabilmektedir. Microsoft’tan sonra gelen dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketidir. 120.000’i aşmış olan çalışanı ve 380.000’den çok daha fazla oranda olan müşterisi ile birlikte 145 ülke içerisinde faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.