/

Oprah Winfrey’in ABD’nin En Önemli Kadını Olma Hikayesi

Oprah Winfrey’in Çocukluğu

Oprah Winfrey; asıl adı Oprah Gail Winfrey, 1954 yılının 29 Ocak gününde Amerika Birleşik Devletleri’nin, Mississippi eyaletinin Kosciusko kasabasında dünyaya gözlerini açtı. Winfrey’in annesi Vernita Lee ve babası Vernon Winfrey, Oprah Winfrey doğduğunda henüz evlenmemişti. Annesi Vernita bir hizmetli babası ise bir madenci olarak çalışıyordu.

Asıl Adı Oprah Winfrey Değil Orpah Winfrey’dir.

Aslında Winfrey doğduğunda ailesi ona İncil’de adı geçen Orpah ismini koymuştu. Fakat Orpah ismi sonradan Orpah olarak bir şekilde değişti. Bu isim değişme hikayesi için bir sürü farklı görüş ve hikaye var.

Bunlardan bir tanesi Winfrey’in Academy of Achievement’le 1991’de yaptığı bir söyleşide kendisi tarafından açıklanıyor. Oprah Winfrey söyleşide doğduğu zamanlarda Orpah isminin nasıl telaffuz edileceğini kimsenin bilmediğini ve doğum sertifikası dışında her yerde p harfinin r harfinden yanlışlıkla önce yazıldığını söylüyor.

Bunun dışında doğumu gerçekleştiren ebenin nüfus bildirimini yanlış harflerle yanlış sırada doldurduğundan böyle bir karışıklık olduğu da söylenen efsaneler arasında.

Winfrey Hayatının İlk 6 Yılını Büyükannesi Anita Mae İle Beraber Geçirdi

Oprah Winfrey’in annesi Vernita Lee Winfrey’in doğumundan sonra Mississippi eyaletinin kuzeyine taşındı. Annesi Winfrey’i yanında götüremediği için onu, Winfrey’in büyükannesi Anita Mae’in yanına bıraktı. Winfrey hayatının ilk 6 yılını büyükannesi Anita Mae’in yanında geçirdi.

Büyükannesi Mae, Winfrey’e henüz 3 yaşındayken ona okumayı öğretmiş, semtin kilisesine yanında götürmeye başlamıştı. Winfrey büyükannesi Mae ile düzenli bir şekilde kiliseye gide gele birçok şey öğrenmiş, ezberden İncil’deki ayetleri okuyabildiği için ona “vaiz” lakabı takılmıştı. Bundan böyle daha çok küçük yaşta “vaiz” lakabı ile tanınan Winfrey, küçük yaşta bu lakabı aldığından çoğu kişi tarafından tanınıyordu.

Büyükannesi Mae çok sert bir insandı. Winfrey herhangi bir ev işini yapmadığında ya da bir şekilde yaramazlık yaptığında büyükannesi onu ince bir ağaç dalıyla döverdi.

Oprah Winfrey, 6 yaşına geldiğinde annesi onu yanına almaya karar verdi. Büyükannesinin yanından 6 yaşında taşınan Winfrey annesi ile beraber Amerika Birleşik Devletleri’nin Wisconsin eyaletinin en büyük şehri olan Milwaukee şehrine taşındı. Annesi büyükannesinden daha az destek veriyordu. Bu şartlara ve evdeki sağlıksız koşullara rağmen Winfrey 2. ve 8. Sınıfı okumadan atlamayı başardı. 13 yaşındayken prestijli bir liseden burs hakkı kazandı.

Okulda ve derslerinde çok başarılı olan Winfrey’in aslında çok asi bir ruhu vardı. Defalarca evden kaçtı ve annesine çok zorluk çıkarttı. Ayrıca Winfrey, çocukluk ve gençlik döneminde defalarca kez tacize uğradı. Henüz 14 yaşındayken hamile kaldı. Bebeğini kaybetti. Çocuğunun asiliklerine daha fazla dayanamayan ve bir an önce Winfrey’in aklının başına gelmesini isteyen annesi onu babasının yanına gönderdi.

Babası Amerika Birleşik Devletleri’nin Tennessee eyaletindeki Nashville şehrinde yaşıyordu. Babası Vernon Winfrey, sert bir insan olmasına rağmen eğitimi öncelik haline getirip teşvik edici bir baba olmuştu. Winfrey, okuduğu lisede bir konuşma yarışmasını kazandıktan sonra Tennessee Eyalet Üniversitesi’nden tam burs kazandı ve orada İletişim bölümünü okumaya başladı.

Winfrey 18 yaşına geldiğinde “Miss Black Tennessee Beauty Pageant” (Bayan Siyahi Tennessee güzellik gösterisi) isimli güzellik yarışmasını kazandı.

Oprah Winfrey’in Medya Kariyeri 17 Yaşındayken Başladı

Winfrey çocukluğundan beri konuşmayı seven ve bu alanda büyük yeteneği olan bir kızdı. Çocukken evinin bahçesindeki kargalarla bile konuşma yapan Winfrey’in asıl medya kariyeri 17 yaşındayken başladı. Winfrey 17 yaşındayken Tennessee Eyalet Üniversitesi’nde bir radyoda çalışmaya başladı. Yerel medyada çalışırken Winfrey, hem en genç haber sunucusu ünvanının hem de Nashville’deki WTVD-TV’nin ilk siyahi kadın haber sunucusu ünvanının sahibi oldu. 1976 yılında altı haberlerini sunmak üzere co-anchor olarak Baltimore kentinin WJZ-TV’sine yerleşti. Ardından WJZ-TV’deki Richard Sher’in 14 Ağustos 1978’de yayına başlayan “People Are Talking” isimli şovuna co-host olarak işe alındı. Ayrıca Dialing for Dollars’a sunuculuk yaptı.

1983 yılında Winfrey Chicago’da çok fazla izlenmeyen 30 dakikalık bir sabah Talk Show’u olan “AM Chicago” programını sunmak için işe alındı. Bu program bir anda çok izlenmeye başladı. Programın ilk kısmı 2 Ocak tarihinde yayımlandı. Şov en alt sıralardayken Winfrey’in sunuculuk için programın başına geçmesiyle AM Chicago’nun izlenmesi hızla ivme kazandı ve birden Chicago’nun en yüksek izlenme oranını elde etti.

1986 yılında şovun isminin değiştirilme kararı alındı. Şovun ismi “The Oprah Winfrey Show” oldu ve 8 Eylül 1986 tarihinden itibaren ülke çapında tam saat yayını başladı. Oprah Winfrey’in programı sabah yayınlanan Talk Show programlarının hepsini geride bırakarak zirveye oturdu.

TIME dergisinin kapağı olan Winfrey, dergide çok kısa zamanda yükselen başarısının sırlarını yazdı.

Bu dünya çapında çok ses getiren Amerika Birleşik Devletleri’nin gözde sabah Talk Show programı Oprah Winfrey Show, 25 Mayıs 2011 tarihinde sona erdi. Yalnızca Amerika Birleşik devletleri’nde her hafta yaklaşık olarak 42 milyon kişinin izlediği program, 145 ülkede de gösterilmiş ve yaklaşık 20 yıldır en çok izlenen sohbet programı olmuştu.

2013 yılında Oprah Winfrey, Barack Obama tarafından Cumhurbaşkanlığı Madalyası ve Harvard’dan fahri doktoralık derecesi aldı.

Hem Amerika Birleşik Devletleri hem dünya onu çok sevmiş ve benimsemişti. Hayatı boyunca zorlukların bir şekilde üstesinden gelmeyi başaran Oprah Winfrey, pes etmeyi aklının ucundan bile geçirmedi. Ailesinin ve siyahilerin gururu oldu ve amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli kadınlarından biri olmayı başardı. Ona yapamazsın diyen insanların ne dediğine bakmayarak yoluna devam etti. Siyahi olduğu için yükselemeyeceğini söyleyen tüm insanlara arkasını döndü ve hedeflerini bir bir gerçekleştirdi.

Siz de size söylenenleri kafanıza takmayıp önünüze bakın. Hedeflerinize sağlam adımlarla yürüdüğünüzde ulaşamayacağınız hayaliniz yok. Umarım bu başarı hikayeleri ve Oprah Winfrey size ilham olmuştur ve pes etmeden motive olmuşsunuzdur. Unutmayın her çabanız çok değerli, kötü şeyleri duymayıp yolunuza devam edin. 🙃

Oprah Winfrey Show’un tüm bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Jason Citron, Discord’u Kuran Adam

Dietrich Mateschitz, Red Bull Markasını Kuran Adam

Coinbase’in 100 Milyar Dolar Değerlemeye Uzanan Başarı Hikayesi

Spotify’ın Kurucularından, Daniel Ek

Amancio Ortega, 1975 Yılında ZARA Markasını Kuran Adam

James Jebbia, 1994’te Supreme Markasını Kuran Adam

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.