Ölüm Vadisi ve Ölüm Vadisi Eğrisi Nedir?

ölüm vadisi

Hayatın her alanında olduğu gibi girişimcilikte de bir yaşam döngüsü var. Bu yaşam döngüsünü temsil eden finansal döngünün de (financing cycle) birçok aşaması var. Bu yazımızda genel olarak bu döngünün basamaklarından ve özellikle ölüm vadisinden bahsedeceğim.

Ölüm Vadisi yani Death Valley Kuzey Amerika’daki en kurak ve en sıcak bölge. Girişimcilikte de kullandığımız bu terimin ismi buradan geliyor. Döngünün bu aşaması bu bölge gibi girişimlerin tam olarak can çekiştiği kısmıdır.

ölüm vadisi

Kırılma Noktası (Break Even Point): Gelirlerin ve giderleri eşit olduğu noktadır. Kısaca bu aşamada kar ve zarar eşit oluyor ve bu noktadaki bir girişim kendi kendini idare edebilecek duruma geliyor. Artık bir yatırım arama ve bu süreçte ayakta durma zamanı gelmiş demektir.

Erken Aşama (Early Stage): Girişimlerin bahsettiğimiz kırılma noktasını geçip, girişim sermayedarlarından yani Ventures Capital tarafından aldıkları yardımla döngüye devam ettiği aşamadır. Girişimciler nakit akışını artışa geçirmeye ve büyümeye çalışırlar.

İleri Aşama (Later Stage): Girişimciler ara finansmana doğru yoldadırlar. Gelirler yükselmiştir, artış hızı düşmektedir.

Ara Finansman: Girişime borç veren kişilerin veya kurumun, girişimin/şirketin borcunu ödeyememesi halinde şirkete ortak olma hakkının bulunduğu bir finansman türü. Yani girişim ara finansmanda borçlanma ve şirkete yeni ortak alma (yeni hissedar) gibi bir yöntemle finansman sağlar.

Halka Arz: Bir şirketin hisselerini piyasaya açmasıdır.

İkinci Halka Arz: Halka arz olunan şirketin yeni bir hisse payını daha halka sunmasıdır.

Ölüm Vadisi (Death Valley): Ölüm vadisi, girişimlerin ilk aşamalarında, yeni ürün/ hizmetlerin müşterilerden gelir getirmediği zamanlarda oluşan negatif para akışını anlatır. Yeni girişimlerin birçoğunun döngüsündeki ilk 3 yıl içerisinde başarısız olduğunu göz önünde bulundurulursa finansal döngüde sağlam bir şekilde durabilmek önem arz etmekte. Girişim fikir aşamasının ardından kırılma noktasını geçene kadar bu ölüm vadisinin içerisinde varsayılır. Girişim hızlandırma programları ile bu aşamayı hasarsız atlatmak artık daha hale geliyor.

ölüm vadisi

Ölüm Vadisi Eğrisi Nedir?

Ölüm vadisi eğrisi bir başlangıç şirketinin başlangıç aşamasını açıklamak için kullanılır. Bu dönemde başlangıç şirketleri, ilk yatırım sermayelerine dayanarak mevcut bir gelir olmadan aktiflik gösterir. Ölüm vadisi eğrisinden kurtulmak için şirketin ilk yatırım sermayesi tükenmeden, kendi başına ayakta durabilmek için yeterli geliri üretmeye başlaması gerekir.

Kısa ölüm vadisi eğrisi, faaliyete geçen ancak henüz gelir getirmeyen girişimin ömrünü tanımlamaktadır. Şirket başlangıçta, hissedarları tarafından sağlanan öz kaynaktan gelen nakiti tüketmektedir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız

C2C (Customer To Customer) İş Yönetimi Nedir?

Start-up’ların Pandemide Finansman Arayışı

Marka Tescili Nasıl Yapılır? 3 Adımda Öğren!

En İyi 7 Tavsiye! Yeni Harekete Geçen Şirketinizin Nakit Akışını Nasıl Yönetirsiniz?

Front-End Nedir?

MVP Ve Prototipin Arasındaki Fark Nedir?

Back-End Nedir?

Metaverse Nedir?

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.