/

Nick Swinmurn Kimdir?

Nick Swinmurn
Nick Swinmurn

Nick Swinmurn, İngiltere’de doğdu ve daha çok küçük yaşlarda ailesi California Körfez Bölgesine taşındı. Mühendis bir babaya ve Öğretmen bir anneye sahipti. Girişimci ruhunu daha çok genç yaşlarda bisiklet ve tenis kulübünü açarak kazanmıştı. California Üniversitesi Sinema Bölümünden 1995 yılında mezun oldu ama Nick, Sinema alanında ilerlemek istemiyordu. Mezun olduktan sonra bir süreliğine bazı beyzbol takımlarının bilet satışlarını yaptı ama sonrasında 1997 yılında zamanın önde gelen otomotiv sitelerinden Autoweb.com’da pazarlama müdürü olarak çalışmaya başladı. Aslında Nick için bu çalışma deneyimi kendi girişim hayalinde yol gösterici niteliğinde olacaktı. Yeterli deneyimi elde ettikten sonra hayalini gerçekleştirmek istiyordu. Autoweb.com un kurucularının kendi yaşına yakın olması ve “her şey mümkün” sözü kendisine ilham kaynağı olmuştu.

FİKRİN ORTAYA ÇIKIŞI VE DOĞUŞ

Bir fikrin ortaya çıkması için özel bir ana gerek yoktur. Zappos.com’un ortaya çıkış hikayesi, hayatın içerisindeki normal bir zamanda bile milyar dolarlık iş fikri çıkabileceğini gözler önüne seriyordu. Nick Swinmurn, bir gün ayakkabı almak için mağazalarda dolaşırken aradığı modelde istenilen rengi bulur ancak ayakkabı numarasını bulamaz. Başka mağazada da dolaştıktan sonra bu seferde tam tersi bir senaryoyla karşılaşınca o sıralarda yeni bir meydan okuma arayan Nick, Zappos.com için harekete geçti.

“İnternette tek bir adres olsa, insanlar orada diledikleri modeli ve kendilerine uygun numarayı kolaylıkla bulabilse ve ayakkabıları birkaç gün içinde kapılarında olsa… Süper olmaz mıydı? Aslında çok basit bir fikirdi, peki niçin kimse yapmıyordu? Yapmıyorlardı çünkü hiç kolay değildi.”

AYRILMA SÜRECİ VE KARAR

Nick Swinmurn Zappos’un temellerini attığı web sitesi olan 4Students.com için Autoweb.com’daki görevinden istifa etti. Üniversite öğrencileri ve profesyonel spor takımı taraftarlarına ödül için kurduğu web sitesi, Boston’daki Student Advantage adlı bir şirket tarafından duyuldu. Şirket, Boston’da bu siteyi yönetmeyi teklif ettiğinde Nick, teklifi kabul etti ama o sıralarda ailesinin yanına giden Nick, bu kararın kendi hayallerine engel olacağını düşündüğü için teklifi reddetti.

VENTURE FROGS

Nick Swinmurn, , Linkexchange ve Venture Frogs yatırım şirketi kurucusu olan Tony Hsieh’e shoesite.com adında bir web sitesi kurduğunu ve hedefinin Amazon.com un ayakkabı sektöründeki öncüsü olmayı hedeflediğini iletti. İlk önce Hsieh için kötü bir fikir olan bu girişim Nick Swinmurn’un gösterdiği bazı istatistiki bilgiler sayesinde ilgi çekici hal almıştı. Hsieh bu fikir için toplantı yapmaya karar verdi ve Nick ile yapılan toplantıda Hsieh ve ortağı Alfred tarafından ayakkabı sektöründe bilgi sahibi olan birisi ile çalışması önerildi. Bazı şartlar sağlanana kadar yatırım kararı askıya alındı.

Nick bu süreç içerisinde yerel ayakkabı mağazasına gidip tüm modellerin fotoğrafını çekmiş ve siteye yüklemişti. Siparişler gelmeye başlamış ve her siparişte ayakkabı mağazasına gidip modeli satın aldıktan sonra müşteriye kargolayarak fikrini test etmişti. Metot çok ilkel olsa bile başarılı olmuş ve siparişler almaya başlamıştı.

Nick Swinmurn, Hsieh ile yapılan toplantıdan yaklaşık iki hafta sonra ayakkabı sektöründe deneyimi olan Fred ile şirkette çalışması için anlaşmıştı. Hsieh ile tekrar toplantı talebinde bulunan Nick, bu sefer Tony ve Alfred’i ikna etmeyi başarmış ve tohum sermayeyi almayı başarmıştı. Gelecekte sadece bir alanla sınırlı kalmayıp diğer ürünlere de yer verebilmek adına sitenin ismi İspanyolca ayakkabı anlamına gelen ”zapatos” kelimesinden türeyen “zapos” olarak değiştirildi lakin telaffuzun daha kolay olması adına Zappos.com olarak karar kılındı.

Nick Swinmurn
Nick Swinmurn

TUTKU VE KÜLTÜR

Tohum yatırımı aldıktan bir süre sonra Tony Hsieh tarafından şirket kültürü ilgi çekici hale gelmişti ve CEO olarak şirketin başına geçmişti. Şirket büyük yatırım şirketlerinden Sequia’dan yatırım almak için başvurular yapsa da birçoğu olumsuz sonuçlanmıştı ve bazı şartların yerine getirilmesi istenmişti. Bu süreçte Zappos ölüm kalım savaşı vermiş ama bu olumsuzlukları çözümlemeyi başararak yatırım almış ve 2009 yılında Amazon şirketine 1.2 milyar dolara satılmıştır. Şirket çalışanları ise bu başarının sırrını kültür olarak adlandırıyorlar ve Şirket, çalışanların şirket hakkındaki düşüncelerinin bulunduğu kültür kitabı başta olmak üzere oluşturdukları müşteri ilişkileri departmanı ile de diğer birçok şirkete örnek olmayı başarmışlardır.

YENİ GİRİŞİMLER

2006 yılında Zappos.com dan ayrılan Nick Swinmurn 2009 yılında sıfırdan kendi girişimi olan Dethrone şirketini kurmuş ve şu anda yarış kıyafetleri ve Karma Dövüş Sanatlarında en bilindik giyim markalarından birisi haline gelmiştir. Ayrıca sektörde fark ettiği bir eksiklik sonucunda 2011 yılında RNKD şirketini kurmuş ve bu şirket sayesinde markalara sadık olan müşterilerin ödüllendirilmesinin yanı sıra müşterilerin markalarla doğrudan iletişim kurmasına olanak sağlamıştır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.