Neden Kendinize Güvenemiyorsunuz? İşte 6 Sebep!

güven

Neden Kendinize Güvenemiyorsunuz?

Kendinizi tanımanıza yarayacak belki de daha önce fark ettiğiniz sekiz neden. İnsan doğası gereği şüphe duyan bir varlıktır. İnsanlara karşı güven duymakta sorun yaşarız. Peki, kendimize bile güvenememizin nedenleri nelerdir?

İşte kendinize güvenmemenizin altı nedeni.

1.Farkında Olmadan Önyargılı ve Bencilsiniz

Psikolojide Aktör-Gözlemci Önyargısı denen bir şey var ve temelde hepimizin çok da iyi insanlar olmadığımızı öne sürüyor.

Mesela, kırmızı ışıkta geçen bir araba gördüğünüzde onun bencil ve kurallara uymayan kötü bir insan olduğunu düşünürsünüz. Kendine zaman kazandırmak için diğer sürücüleri tehlikeye soktuğunu söylersiniz.
Ama eğer kırmızı ışıkta geçen siz iseniz, bunun masum bir hata olduğunu düşünürsünüz. O an lambayı bir ağacın kapattığını ve göremediğinizi bu yüzden de zamanında duramadığınızı ve sonunda da kırmızı ışıkta geçtiğinizi söyleyebilirsiniz..
Aynı eylem. Bir başkası yaptığında korkunç bir hata ama siz yaptığınızda bu masum bir hatadır.

Bunu hepimiz yapıyoruz. Ve bunu özellikle anlaşmazlık durumlarında yapıyoruz. İnsanlar şu veya bu nedenle kendilerini kızdıran biri hakkında konuştuklarında, diğer kişinin eylemlerini her zaman anlamsız, kınanabilir ve acı çektirmek için kötü niyetli bir niyetle motive edilmiş olarak tanımlarlar.
Bununla birlikte, tahmin edebileceğiniz gibi, insanlar başka birine zarar verdikleri zamanlardan bahsettiklerinde, eylemlerinin ne kadar makul ve haklı olduğuna dair her türlü gerekçeyi ortaya çıkarabilirler. Onlara göre, yaptıklarını yapmaktan başka seçenekleri yoktur. Karşısındakinin yaşadığı zararı önemsiz görür ve buna sebep olmakla suçlanmayı haksız ve mantıksız bulurlar.

Her iki görüş de doğru olamaz. Aslında her iki görüş de yanlıştır. Psikologlar tarafından yapılan takip çalışmaları, hem faillerin hem de mağdurların bir durumun gerçeklerini kendi anlatılarına uyacak şekilde çarpıttığını bulmuşturlar.
Deneysel Psikolog Steven Pinker bunu “Ahlaki Boşluk” olarak adlandırmıştır. Bu, ne zaman bir çatışma olsa, kendi iyi niyetlerimizi abartıp başkalarının niyetlerini küçümsememiz anlamına gelir. Bu, diğerlerinin daha ağır cezayı hak ettiğine ve bizim daha hafif cezayı hak ettiğimize inandığımız aşağı doğru bir sarmal yaratır. Bunların hepsi bilinçsizce yapılır tabii. İnsanlar bunu yaparken tamamen mantıklı ve objektif olduklarını düşünürler. Ama değillerdir.

 

2.Sizi Mutlu (veya Mutsuz) Yapan Şeyleri Bilmiyorsunuz.

Örneğin, favori spor takımınız büyük şampiyonluk maçını kaybederse, kendinizi çok kötü hissedersiniz. Ancak ne kadar kötü hissettiğinize dair anılarınızın o sırada ne kadar kötü hissettiğinizi tam olarak yansıtamaz.. Aslında, kötü şeylerin gerçekte olduğundan çok daha kötü ve iyi şeylerin gerçekte olduğundan çok daha iyi şekilde hatırlama eğilimindesiniz.
Benzer şekilde, geleceğe dönük düşünürken de, iyi şeylerin bizi ne kadar mutlu hissettireceğini ve kötü şeylerin bizi ne kadar mutsuz hissettireceğini  düşünerek abartırız. Aslında, şu anda gerçekte nasıl hissettiğimizin çoğu zaman farkında bile olmayız.
Tüm veriler, mutluluğun ne olduğunu bile bilmediğimizi ve gerçekten mutlu olursak bu duyguyla ne yapacağımızı kontrol edemeyeceğimizi gösteriyor.

3.Kötü Kararlar Vermek Manipüle Edilmeye Çok Yatkınsınız.

İnsanların karar vermeleri çeşitli şekillerde kolayca manipüle edilebilir; bunlardan biri, karşılığında bir iyilik istemeden önce birine bir “hediye” vermektir.
Örnek vermek gerekirse, bir dahaki sefere bir yerde sıraya girmek istediğinizde, birisine kesip kesemeyeceğinizi sorun ve bir sebep ile sadece “Acelem var” veya “Hastayım” deyin. Araştırmalara göre, herhangi bir açıklama yapmanız durumunda sıraya girmenize izin verilme olasılığı yaklaşık %80 daha fazla. En şaşırtıcı kısım: Açıklamanın mantıklı olması bile gerekmiyor.

4.Genellikle Önceden Var Olan İnançlarınızı Desteklemek İçin Sadece Mantığı ve Aklı Kullanıyorsunuz.

Araştırmacılar, beyinlerinin görsel kısımlarında hasar olan bazı kişilerin hala “görebildiğini” ve bunun farkında bile olmadıklarını keşfettiler. Bu insanlar kördür ve size kendi ellerini yüzlerinin önünde göremediklerini söylerler. Ancak sağ veya sol görüş alanlarında önlerine bir ışık yakarsanız, hangi tarafta olduğunu neredeyse tamamen doğru tahmin edebilirler. Yine de size bunun mutlak bir tahmin olduğunu söyleyecekler.

Ayakkabılarınızın ne renk olduğu bir yana, ışığın hangi tarafta olduğu konusunda bilinçli bir fikirleri yok ama bir bakıma ışığın nerede olduğu hakkında bilgileri var. Bu, insan zihniyle ilgili komik bir tuhaflığı göstermektedir: bilginin ve bu bilgiyi bilme duygusunun tamamen ayrı iki şey olduğunu ortaya sürülmüştür. Ve tıpkı bu kör insanlar gibi, biliyor gibi hissetmeseniz de hepimiz bilgiye sahip olabiliriz. Ancak bunun tersi de doğrudur: aslında bilmeseniz bile bir şey biliyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Bu temelde her türlü önyargı ve mantık hatasının temelidir.

 

5.Duygularınız Algılarınızı Fark Ettiğinizden Çok Daha Fazla Değiştiriyor

Çoğu insan gibiyseniz, duygularınıza dayanarak korkunç kararlar verme eğilimindesiniz. İş arkadaşınız ayakkabılarınızla ilgili bir şaka yapıyor, o ayakkabıları size ölmekte olan büyükanneniz verdiği için gerçekten üzülüyorsunuz, bu yüzden bu davranışlara katlanamayacağınızı düşünüp, refah içinde yaşamak için işinizi bırakıyorsunuz. Pek mantıklı bir karar değil. Ama bekleyin, daha da kötüleşiyor.

Duygusal kararlar verirken sadece önemli kararlar vermekten kaçınmanın yeterince iyi olmadığı ortaya çıktı. Duyguların karar verme sürecinizi günler, haftalar ve hatta aylar sonra, hatta sakinleştikten ve durumu daha fazla “analiz ettikten” sonra bile etkilediği ortaya çıktı. Daha şaşırtıcı ve daha mantıksız olan şey, zamanın bir noktasında nispeten hafif ve kısa ömürlü duyguların bile yolda karar vermeniz üzerinde uzun vadeli etkileri olabilir.
Örneği daha önce sizinle yakınlaşıp sonra uzaklaşan bir arkadaş yüzünden yeni tanıştığınız insanlarla çok kısa zamanda yakınlaşmak istemeyebilirsiniz. Çünkü daha önceki sizden uzaklaşmıştı. Bu çok önemli olmayan bir şey gibi gözükse de ilerideki davranışlarınızı etkilemek için yeterli bir durumdur.

 

6.Hafızanız berbat

Elizabeth Loftus, hafıza konusunda dünyanın en önde gelen araştırmacılarından biridir ve hafızanızın berbat olduğunu size ilk söyleyen o olacaktır.

Temel olarak, geçmiş olaylarla ilgili anılarımızın diğer geçmiş deneyimler ve yeni, yanlış bilgilerle kolayca değiştirildiğini fark edildi. Görgü tanıklarının ifadesinin, insanların mahkeme salonlarında sanıldığı gibi altın standart olmadığını herkese fark ettiren oydu.
Loftus ve diğer araştırmacılar buldukları:

Sadece olaylarla ilgili anılarımız zamanla kaybolmakla kalmaz, aynı zamanda zaman geçtikçe yanlış bilgilere karşı daha duyarlı hale gelirler. İnsanları, anılarının yanlış bilgiler içerebileceği konusunda uyarmak, her zaman yanlış bilgileri ortadan kaldırmaya yardımcı olmaz.

Ne kadar empatik olursanız, anılarınıza yanlış bilgileri dahil etme olasılığınız o kadar yüksek olur.
Anıların yanlış bilgilerle değiştirilmesi sadece mümkün olmakla kalmaz, tüm hatıraların yerleştirilmesi de mümkündür.
Aile üyeleri veya güvendiğimiz diğer insanlar anıları yerleştirenler olduğunda buna özellikle duyarlı oluruz.
Bu nedenle anılarımız, doğru olduğunu bildiğimizi, doğru olduğunu bildiğimizi sandıklarımızın bile sandığımız kadar güvenilir değildir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlham Almaya Devam Edin!

Hava Temizleyen Likit Ağaçlar

Duyguları Gösteren Kıyafetler!

Sırt Çantanızda Taşıyabileceğiniz Katlanabilir Scooter

Nike’dan Geri Dönüştürülen 20000 Ayakkabıyla Saha

Ikea, Tekerlekli Küçük Yatak Odaları ile Paris’i Geziyor!

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.