/

Nasıl Erken Emekli Olabilirsiniz?

Nasıl Erken Emekli Olabilirsiniz?
Nasıl Erken Emekli Olabilirsiniz?

İnsanların ve genel kabul edilen yargıların aksine bir işte çalışıp, neredeyse tüm hayatımızı o işe adayıp ancak sonrasında emekli olma durumu yanlış bilinen gerçeklerden yalnızca bir tanesidir.
Şuan birçok insanın erken emekli olup finansal özgürlüğünü elde ettiği yollar bulunmaktadır.
Peki nedir bu yollar?

Bütçe yapmak ve düzenli gelir kaynakları oluşturmak

Düzenli gelir kaynağı dediğimiz şey bize her ay düzenli olarak gelir getiren durumlardır. Gelir kaynağı dediğimizde ise aklımıza 2 türlü gelir akışı gelmektedir.

  • Pasif Gelir
  • Aktif gelir

Anlaşılması kolay olması bakımından ilk olarak aktif gelir ile başlayalım.
Aktif gelir, sizin göstermiş olduğunuz iş gücüne, emeğe yönelik kazanmış olduğunuz maaşınız buna örnek verilebilir. Yani sadece tek doğrultuda

Sıra geldi pasif gelire. Pasif gelir, sizin sadece işin kuruluş aşamasında efor sarfedip zaman ayırdığınız, sonrasında da minimum eforla gelir elde etmeniz diyebiliriz. Bu bir şablon veya telifinden kazanç elde edilip satılacak bir ürün veya hizmet olabilir. Örnek olarak, bir konuda uzmansınızdır ve o alanda öğretici videolar çekip bunu online kurs satan platformlara ekleyerek sadece bir kere o videoları çekmeye zaman ve sermaye harcarsınız. Ardından her satın alma başına kendi payınızı alırsınız.

 

Nasıl erken emekli olabilirsiniz?
Nasıl erken emekli olabilirsiniz?

Aktif ve pasif olarak gelirleri kategorize ettik. Peki biz nasıl erken emekli olacağız?

Aslında denklem çok basit; aktif ve pasif gelirler ile bir gelir akışı sağlıyoruz. Gelir akışıyla beraber hanemizdeki artılar artıyor. Bu giderlere tersi yönde de harcamalarımızı en minimum seviyeye indirgiyoruz.

Gelir ve gider işini çözdüğümüze göre sırada biriken paraları nasıl değerlendireceğiz?

Hisse Senetleri ve Temettü

Hisse senetleri, şirketlerin halka açılıp yatırımcılara hisse karşılığında pay vermeleri demektir.
Temmettü ise bu hisseyi elinizde tutmuş olduğunuzdan dolayı şirketin o yılki karından elde ettiği miktarı hisse oranında dağıtmasıdır. Eğer siz şirketlere yatırım yapar ve bu yatırımınızı sürekli hale getirirseniz hem hisselerinizin değeri artabilir hem de hisselerinize ek miktarı da temettü yoluyla ek gelir elde edebilirsiniz.

Burada akla, son zamanlarda Warren Buffet ile ünlenen “ Bileşik Getiri” ifadesi geliyor. Bileşik getiriyi, temettülerinizi aldığınızda tekrardan bu miktar ile hisse alıp elinizdeki hisse miktarını arttırarak sağlayabilirsiniz. Somut olarak düşünecek olursak, bir şirket %1 miktar ya da hisse temettü veriyorsa ve elinizde 100 hisse bulunuyorsa temettüden gelecek olan 1 hisseyi de ekleyerek diğer dönem 101 hisse üzerinden %1 alırsınız.
Bu şekilde hisselerinizi ve temettülerinizi akıllı bir şekilde yönetebilirseniz bir zamandan sonra güncel emekli maaşından daha fazla temettü geliri alıp finansal özgürlüğünüze kavuşabilirsiniz.

Hizmet Ürünlerinin Kirası veya İşletmesi

Günümüzde eskiye göre bu anlamda birçok örnek mevcut. Bir ürünü veya hizmeti sermaye ekleyip satın alarak veya kiralayarak diğer kullanıcılara belli miktara kullanım izni verebilirsiniz. Bu konuya örnek olarak herkesin bileceği gibi ortak kullanılan çamaşırhaneler, hosteller, otomat makineleri verilebilir.

Emeklilik Yatırım Fonu

Emeklilik yatırım fonu son yıllarda oldukça popüler olan bir kavramdır. Yatırım araçları arasında yer alan bireysel emeklilik sistemi kapsamında katılımcılardan alınan katkı paylarının bir arada bulunduğu fon çeşididir.

En iyi yatırım fonu yatırımcıların profilleri ve risk durumları göz önünde bulundurularak belirlenebilir. Yatırımcılar fona yatırdıkları birikimlerinin karşılığında portföydeki payını gösteren bir katılım belgesi sahibi olurlar.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #GirişimPedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.