9 Adımda Nasıl Daha İyi Okuruz?

Nasıl daha iyi okuruz?

Okuma verimliliği: Kişinin okuma yapmış olduğu kaynaklardan (dergi,broşür,gazete vs.) okuduğunu anlaması ve bu anlamadan sağladığı fayda olarak ölçülebilmektedir. Okuma verimliliği bir çok değişkenle ölçülebilmektedir. Değişkenleri maddeleştirmek gerekirse;

  • Okuma hızı faktörü
  • Okumanın yapıldığı alan faktörü
  • Konsantrasyon etkisi
  • Psikolojik faktörler

Nasıl daha iyi okuruz 1 : Okuma hızı faktörü

Nasıl daha iyi okuruz

Okuma hızınız metinden aldığınız verimi doğrudan etkileyen bir unsurdur. Okuma hızınızın çok yavaş olması anlama bağlantılarınızın zayıflamasına yol açarken, Hızlı bir şekilde okumak ise alınan mesajın farklı bir şekilde algılanmasına yol açacaktır. Okuma hızınızı anlama şeklinize göre belirleyecek olan kişi sizsiniz.

Nasıl daha iyi okuruz 2 : Okumanın Yapıldığı Alan Faktörü

Okumayı yaptığınız ortam çok değerlidir. Konsantrasyon seviyenizin etkileyemeyeceği çevrenin karmaşasından kendinizi arındırdığınız ortamda okuma veriminiz yüksek olacaktır. İzolasyonu sağlamak bazen dış etkenlerden dolayı muhtemel olmayabilir. İzolasyonu çevresel anlamda yaptığınız gibi müzik dinleyerek veya bir kulak tıkacı yardımıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Nasıl daha iyi okuruz 3 : Konsantrasyon Etkisi

Nasıl daha iyi okuruz

Okuma hızının ve verimliliğini önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur. Okuma sürenizi ayarlayabildiğiniz gibi okuma gününüzü de stres ve yorgunluktan uzak bir gün olarak seçmeniz sizin için değerli bir unsurdur. İş ve fiziki yorgunluğunuzun olduğu dönemlerde dikkat gerektiren ve hayatınızı ilgilendiren kararlar almayı ertelemeniz ileriki zamanda alacağınız negatif sonuçlardan etkilenme olasılığınızı düşürecektir.

Nasıl daha iyi okuruz 4 : Psikolojik Faktörler

a-İç Faktörler: Bireysel sorunlar olarak değerlendirmek mümkündür. İç faktörler genelde içsel motivasyonu düşürerek okuma veriminizin düşmesine yol açabilir. Bu konularda bazen mücadeleci bir izlenimle olayın üzerine gidip etkisini yatıştırmış olduğunuzu düşünseniz bile olay aslında bilinç altınızda devam edecektir.

Bundan dolayı kendinize biraz toleranslı davranmalısınız şayet işiniz veya yapacağınız okuma acilse okuma faaliyetini sürdürmeniz önem arz etmektedir.

b- Dış Faktörler: Dış faktörler ( Aile baskısı, Arkadaş baskısı, ortamın yarattığı olumsuzluklar) bir çok etken daha sayılabilmektedir. İnsanı etkileyen dış faktörler bu bağlamda değerlendirilebilir. Bu sorunlar birçok insanın başarısını ve okuma faaliyetindeki etkinliğini düşürebilmektedir.

Dış faktörler iç faktörler kadar önüne geçilmesi size zorluk yaratacak bir faktör değildir. Aşağıda maddeleştirdiğimiz tavsiyeleri hayatınızda uygularsanız hem başarı düzeyiniz hemde okuma verimliliğiniz artmış olacaktır.

Verimliliği Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?

Nasıl daha iyi okuruz 5 : Hayır Diyebilmesiniz

Dış etkenlerle mücadele etmenin yolu bu etkenlere hayır demekten geçer. Bunun için kararlı ve hedefleri olan birisi olduğunuzu kabul edelim, amaçlarınıza giden yol çalışma başarı ve mücadeleden geçmektedir. Mücadelenize ara vermeniz çoğu zaman baştan başlamanıza neden olmaktadır. Vakit olarak her şeyin aksadığı bu zamanda bu durum dikkat ve veriminizi buna bağlı olarakta okuma verminizi olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Eğer sizin için acil olmayan faaliyetleri ertelemeyi başarırsanız bu erteleme size Motivasyon+Başarı olarak dönecektir.

Nasıl daha iyi okuruz 6 : Aktif Bir Plancı olmalısınız

Gününüzü yapacağınız okumaları planlayın, böylelikle yapacağınız faaliyetlerin belirlilik düzeyi yüksek olsun tek konuyu bir gecede okuyup zihin ve fizyolojinizi yormamalısınız. Hayatta bu okumak olur, bununla ilgili performans olabilir. Bu tür şeyleri yönetmenin ve mutlak başarıyı sağlamanın yolu yapacağınız işi ustaca parçalara ayırmaktan geçer.

Almanya Köln’de yapılan Bilimsel bir araştırma öğrencilerin veya sınava tabi tutulan bireylerin aralıklı öğrenme metodu ile başarılarının neredeyse %200 arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Bu durum okuma verimliliğinin yanında bir çok konuda siz değerli okuyucuyu başarıya ulaştıracaktır. Aralıklı Öğrenme Metodu detaylı bir araştırmayla elde edilecek bir veri olduğundan internetten kolaylıkla ulaşıp hayatınızda uygulama alanı yaratabilirsiniz.

Nasıl daha iyi okuruz 7 :Okuma Planınız Çok Esnek Olmamalı

Nasıl daha iyi okuruz

Okuma Planlarınızın arasında vermiş olduğunuz molalar okumanızın bölünmesine ve bütünlüğünün bozulmasına neden olacaktır. Bu sebepten dolayı okuma yapacağınız konuyu biririnden bağlantılı bir şekilde parçalara ayırmanız mevcut faaliyetten tatminkar bir verimlilik elde etmenizi sağlayacaktır.

Örnek vermek gerekirse bilimsel konuda bir okuma yapılıyorsa konunun ele alındığı makaleyi alt başlıklarla bölme işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Okuma miktarınızın fazla olması uzun dönemde gözlerinizi yorarark okumadan sıkılmanıza sebep olacaktır. Parçalara bölmeniz konuyu kolayca algılayarak gerekli bilgi veya veri parçalarını uygulama konusunda sizi motive edecektir.

Nasıl daha iyi okuruz 8 : Okuma Yapılacak Ortamının Hazırlanması

Işık ortamda dikkat edilmesi gereken en önemli unsurdur. Işığın fazla olması yorgunluk hissi yaratarak işinizi veya yaptığınız çalışmanın yarım kalmasına neden olabilmektedir. Bunun için yaptığınız okumaları önem düzeyine göre aydınlatma tercihlerinizi belirlemelisiniz.

Sarı ışık Seçimi: Daha çok edebi eser okumalarında tavsiye edilen ışık tonu olarak bilimsel araştırmalarda yerini almaktadır. Edebi eser dışında günlük planlar, şiir yazma faaliyetleri gibi ciddiyeti düşük faaliyetler genel anlamıyla bu çalışma koşullarında yapılması uygun olacaktır.

Beyaz Işık Seçimi: Proje çizimlerinde, önemli matematiksel hesaplamalarda, ciddi evrak işleri ve dikkatsizliği büyük sorunlara neden olan faaliyetlerin ve programların düzenlenmesi bu ışık tarzıyla yapılması önemle tavsiye edilmektedir.

Nasıl daha iyi okuruz 9 : Okuma Yapılırken İçecek ve Atıştırmalık Düzeni

Nasıl daha iyi okuruz

Besin olarak alacağınız gıdalar atıştırmalık tarzında olmaktadır. Miktar olarak az ve küçük olması dikkat dağınıklığına neden olmaz çalışma ve okuma modunuzu bozmadan atıştırmalıklarla okumanızı sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz okuma faaliyetlerinde okuduğunuz mevcut çalışma proje ve kaynak gibi vs. gereçlerde atıştırmalığınızı her 10 sayfada bir kendinize ödül olarak sunmanız çalışma ve okuma verimliliğinizi arttıracak bir unsurdur.

Aksi takdirde kendinizi okuma faaliyetini bir kenara atarak, tatları güzel atıştırmalıkların tadına bakarken bulabilirsiniz bu okuma verimliliğinizi düşürecek bir durumdur. Bu konuda dikkatli olacak kişi siz değerli okuyucu olacaktır. Okuma veriminizi nescafe veya çay gibi içececeklerle dinç tutabilirsiniz, ihtiyacınız olan sıcak su ve güzel bir nescafe kupasıdır.

Yiyecek ve içecekleri okuma faaliyetinden en az 15 dakika önce hazırlamanız yapacağınız işin veriminin bozulmasını önleyecektir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz bütün maddeler siz değerli okurlarımızın okuma alışkanlığı ve verimini yüksek seviyede tutması içindir. Şimdiden sıcak bir kahveyle harika bir okuma saati dileriz.

Mutlu Hissetmek İçin Yapmanız Gereken 5 Şey

CLUBHOUSE’UN ANDROID ALTERNATİFİ TWITTER SPACE

NOBEL BİLİM ÖDÜLLÜ BİLİM İNSANIMIZ AZİZ SANCAR’I NE KADAR TANIYORSUN?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Linkedln Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.