Nanorobotlar İle Hayat Kurtarmak

nanorobotlar

Ölümcül hastalıkları tedavi eden mikroskobik doktorlarla tanışın!

Nanoteknolojinin ürünü olan nanorobotlar, biz ne kadar fark etmesek de hayatımızın her alanında yer almakta. Hayatın karmaşıklığı içerisinde küçücük hatta gözle bile göremeyeceğimiz boyutta olan nanoteknoloji ürünleri, bizlere aslında bilimin derinlerdeki gizliliğini de gösteriyor.

İnsanlık çağlar boyunca, daha büyük ve daha heybetli maddelerin peşine düşmüştür. Oysa ki ne kadar gözle göremesek de nanoteknolojik bu minik robotlar hepimizi daha da ileriye taşıyacak, çağlar atlatacak nitelikte. Ayrıca,  bu robotlar bildiğimiz robotlardan da apayrı. Neler yapabildiklerini öğrendiğinizde kendinizi dünyaya daha hâkim hissedeceksiniz.

nanorobotlar

Nanoteknoloji Nedir?

Sistemleri moleküler düzeyde kontrol ediliyor olsaydık nasıl olurdu?

Hücrelerimizin içine milyonlarca küçük yardımcının olduğunu düşünün. Bedeninizi sağlık tutmak için toksinleri temizliyorlar patojenleri öldürüp hastalık kapmamızı engelliyorlar. İşte bilim insanları, mühendisler ve matematikçilerin bir iğne deliğinin içinden geçecek kadar küçük makineler üretmek için çabaladığı “yüksek teknoloji dünyası” nanoteknolojinin ana hedefi.

Aslında bu sistem bildiğimiz mekanik motorların çalışma prensibine çok benziyor sadece her şey milyonlarca kez daha küçük bir boyutta gerçekleşiyor. İnsan hücrelerinde de malzemeleri oluşturma, birleştirme, paketleme, hücre dışına veya içine taşıma gibi çeşitli görevleri yerine getirmek için organel adı verilen yapılar bulunuyor. Bu tür karmaşık bir makineye ribozom örnek verilebilir. Hücre içindeki bu minik makine, genetik kodu kullanarak proteinleri bir araya getiriyor. Yani bedenimizde nanoteknoloji doğal olarak var. Şimdi sırada olan ise benzer boyuttaki makineleri üretip kullanmak.

nanorotlar

Günlük hayatta nanoteknoloji

Aslında günlük hayatta da düşünemeyeceğimiz kadar nanoteknoloji ürünlerini kullanıyoruz. Nanoteknoloji bizlere sadece tıpta değil günlük hayatta da yardımcı oluyor. Birkaç örnek vermek bu noktada daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.

  • Güneş kremi

Çinko oksit ve titanyum dioksit güneş kremlerinde sıkça kullanılan bileşenler. Modern güneş kremlerinin çoğu artık çinko oksit nanopartiküller içeriyor. Bu sayede krem cildin üzerinde daha az görünüyor.

  • Kendini temizleyen cam

Camın üzeri sadece birkaç santimetre kalınlığındaki bir titanyum dioksit film ile kaplandığında camın kendi kendini temizlemesi mümkün oluyor. Kaplama çözünerek kiri parçalıyor, yağmur yağdığında cam temizlenmiş oluyor.

  • Giysiler

Çoraplar ve spor kıyafetleri için anti bakteriyel gümüş nanopartiküller yerleştirilmiş kumaşlar kullanılarak üretiliyor. Bu nanopartiküller ter kokusu yapan bakterileri öldürüyor.

nanorobotlar

Nanorobotlar ve Gelecek

Nanorobotlar hastalıklarla mücadelede nasıl kullanılabilir?

Fantastik yolculuk filminde içinde doktorları taşıyan kan damarlarına dolaşacak kadar küçük bir denizaltı hikâyesi anlatılıyordu. Görevleri ise bir damar tıkanıklığını bulup açmaktı. O zamanlar bilim kurgu olarak görülen bu senaryo nanoteknoloji sayesinde bir gün gerçek olabilir.

Nanorobotların amacı kan damarları içinde dolaşıp; vücudu içindeki hasarı ameliyata gerek kalmadan içerden onarmak. Bu nanorobotlar damarlardaki tıkanıkları açmak için ve ya damar sertleşmesi tedavisinde kullanılabilirler. Nanorobotlar sağlıklı dokuya zarar vermeden hasta hücreleri tamir edebilir.

nanorobotlar

Peki, bu minik doktorlar damarlarımızda gezinirken neler yapabilir?

Plak temizleme: Nanorobot, kollarını kullanarak plakları parçalayabilir ve boyutunu küçültebilir

Enjeksiyon: Makineler bir iğne vasıtası ile bedenin gerekli yerlere enjekte edilebilir.

Temizlik görevlileri: Nanorobotlar büyük plaklar temizlendikten sonra geriye kalan yağ birikintilerinin parçalayıp onların kalbe gidip zarar vermelerine engelleyebilir.

Birden fazla nanorobot yüklemesi: Damardaki kalıntıları temizlemek veya büyük plakları hızlıca parçalamak için vücut içinde birçok nanorobot enjekte edilebilir.

Kablosuz kontrol: Doktorlar robotları manyetik alanları kullanarak kontrol edebilir ayrıca her robotu farklı manyetik tepkileri olduğundan robotları ayrı ayrı kontrol etmek mümkün olabilir.

Hastalıkların tespit edilmesi: İnsan hücrelerine girebilecek kadar küçük boyutlu olan nanorobotlar, kanser ve nörodejenarasyon gibi hastalıkların tespit edilmesinde rol oynar. Ayrıca, hassas ilaçları gerekli bölgeye iletebilir ve kusurlu organları onarmada görev alır ve gerekli olan yükü doğrudan serbest bırakarak kanserli hücreleri tedavi edebilir.

İlaç iletimi: İlaçları, daha yüksek bir hassasiyet ve hızda ulaştırma potansiyeline sahip olan nanorobotlar, aktif bir dağıtım kullanarak hızlı ve etkili bir şekilde yara iyileşmesinde de rol oynar.

Tedaviler ve yöntemler: Nanorobotlar, vasküler sistem yolu ile tedaviler ve yöntemler geliştirilmesinde fayda sağlar ve intravasküler tedaviler için kullanılır. Ayrıca, diyabet gibi kronik hastalıkların taranması, izlenmesi ve yönetilmesi yeteneğini arttırır.

Diş sağlığı: Son olarak nanorobotlar, diş sağlığı alanında da görev alır. Rutin diş temizliği, beyazlatma, aşırı duyarlılık içeren tedavilerde ve ortodonti alanında kullanılır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer İlham Al Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.