Hubble Uzay Teleskobunun Annesi: Nancy Grace Roman

Hubble Uzay Teleskobunun Annesi: Nancy Grace Roman

‘Hubble teleskobunun annesi’ Nancy Grace Roman 2018 yılında 93 yaşında iken hayatını kaybetmesi ile Hubble Uzay Teleskobu tekrar gündeme oturdu. Hubble Uzay Teleskobu 1990 yılında uzaya fırlatılmış olup gökbilim alanında yeni bir çağ başlatmıştır. Pek çok yeni buluşun kapısını açmakla birlikte birçok yeni buluşa da öncülük etmiştir. Burada en önemli olan konu başlığı ‘itici güç’ olmuştur.

 

Hubble Uzay Teleskobunun Annesi: Nancy Grace Roman

 

Nancy Grace Roman kimdir? Roman’ın hayatı hakkında neler öğrenebiliriz?

NASA’nın (Uluslararası Havacılık ve Uzay Ajansı) ilk kadın yöneticisi olan Roman, bilim alanında özellikle genç kadınlar arasında öncü bir lider olmuştur. Yüzyıllardır kadınların bilim alanında başarılı olamayacakları, çalışamayacakları baskıları ile yaşamışlardır. Nancy Grace’in, NASA’da idareciliğe kadar uzanan kariyer yolculuğu, tüm kadınlar için esin kaynağı olmuştur. Hatta bir röportajında; “En başından beri kadının gökbilimci olamayacağı öğretildi. Rehber öğretmenim de bana bakıp ‘Neden bir kadın Latince dersi alacağına matematik okumak ister ki?’ dediğinden bahseder. Roman, ona inanmayanları asla dinlemedi ve NASA evi oldu.

 

Roman 1925 yılında Tennessee Nashville’de doğmuş, 2018 yılında da hayata gözlerini yummuştur. Ölüm nedeni ise açıklanmamıştır. Yedinci sınıfta iken astronomi okumak istediğine karar vermiştir. Astronom dalında yaptığı çığır açan bilimsel çalışmaları ile hala konuşulmaktadır. Çoğu bilim insanını idolü olan Roman, eğitimci yönü ile de büyüleyicidir.

Hubble Uzay Teleskobunun Annesi: Nancy Grace Roman

Amerika ‘da Swarthmore College’da astronomi eğitimi sonrası Chicago Üniversitesi’nde doktora yapmaya devam eden Roman, 1959 yılında da NASA’nın ilk kadın yöneticisi olarak tarihin sayfalarına adınız yazdırmıştır. Bilim dünyası bu önemli kadını zaman içerisinde sürekli hatırlayacak ve çok özleyecektir. Babası jeofizik bilim insanı olan Roman, babasıyla kuzey ışıklarını görmeye gittiğinde bilime ilgi duymaya başlayacağından habersizdi. Ebeveynlerini bilime olan ilgisi onun hayatında dönüm noktalarını belirlemeye yardımcı olmuştur. Kariyer hayatı boyunca Dünya’yı saran atmosferin ötesindeki sırları çözmek için çalışmış olup bu çalışmalarda kullanılabilecek teknolojileri araştırmıştır.

 

En nihayetinde astronomi projeleri için, akademik araştırma bilim insanlarının bireysel deneyleri yerine geniş bilim dünyasının iyiliği için NASA tarafından kullanılacak olan politikasını belirlemiştir. Kariyeri boyunca aktif bir konuşmacı ve eğitimci olarak ilerlemiştir.

Hubble Uzay Teleskobunun Annesi: Nancy Grace Roman

 

Nancy Grace kariyer hayatı boyunca ne gibi ödüller almıştır?

NASA Olağanüstü Bilimsel Başarı Ödülü’ne sahip olmuştur. Hayatı boyunca pek çok ödüle layık görülmüştür.

Hubble Uzay Teleskobu’nun annesi Roman, araştırmalarını finanse edebilmek için çok çeşitli kampanyalar düzenlenmesine yardımcı olmuştur. Bir sinema bileti fiyatına bilimsel buluşlara destek olması için birçok insanı ikna etmek içi büyük çaba sarf etmiştir. Roman sadece NASA’nın kuruluşu değil, yol haritasını da belirlemede büyük rol almıştır.

Nancy Grace, bu kadar çalışmasının yanında NASA’nın ilk şef astronomlardan sadece biridir.

2017 yılında Lego firması, Roman’nın da dahil olduğu çeşitli başarılara imza atmış kadınların heykelciklerini satışa sunmuştur.

Hubble Uzay Teleskobunun Annesi: Nancy Grace Roman

 

Roman, Nasa’ da ve kariyer hayatı boyunca ne gibi çalışmalara imza atmıştır?

İlk başarılı uzay görevi, NASA’nın Uydu Güneş Gözlemevi-1’in (OSO) uzaya fırlatılması olarak kayıt edilmiştir. Ancak bilime en büyük katkısı Hubble Uzay Teleskobu’nun uzaya gönderilmesi olarak bilinmektedir. Emekli olmasının üzerinden 10 yıl geçmesi ile Hubble 1990 yılında uzaya fırlatılmıştır.

 

Roman, Güneş’e benzer göz yıldızları üzerinde araştırmalar yapmıştır. Bu yıldızların kimyasal içerikleri ve galakside hareketleri yönünden iki kategori ile sınıflandırılabileceğini fark ettmiştir. Buradaki keşfi ise, hidrojen ve helyumdan oluşan yıldızların, diğer elementlerden oluşan yıldızlardan hızlı hareket etmesiydi. Bir başka keşif ise, tüm yıldızların aynı yaşta olmadığını bulmaktı. Yıldızlardaki düşük dağılım spektrumlarının hidrojen değerlerini karşılaştırılarak bu düşüncesi kanıtlanmış olmuştur. Nancy Grace, güçlü çizgilere sahip yıldızların Samanyolu galaksisinin merkezine yaklaştığını ve diğerlerinin galaksinin daha eliptik modellerde hareket ettiğini görmüştür. Galaksinin yapısına ait bu gözlemler, galaksinin oluşumuna dair ilk ipucunu sağladı. Diğer çalışmaların da temelini atmış olmuştur.

Hubble Uzay Teleskobunun Annesi: Nancy Grace Roman

Roman, Chicago Üniversitesi’nden sonra, Deniz Araştırma Laboratuvarı’na gitmiştir. 1954’te radyo astronomi programına girmiş olup Radyo astronomisi çok yeni bir bilim alanıydı ve NRL, en büyük 1951’de hassas radyo teleskopu, araştırma bölümlerinin birine yerleştirilmiş 50 metrelik bir parabolik antendi. Roman’ın NRL’deki çalışmalar, radyo astronomisi, jeodezi ve sesin suyun derinliklerindeki yayılmasını kapsıyordu. Üç yıl sonunda radyo astronomi programının mikrodalga spektroskopi bölümünün idaresi Roma’a teslim edildi. Roman’ın NRL’de olduğu sürede, Project Vanguard uydu programı için astronomi danışmanlığı vermişti. Ama roket projelerinin hiçbirinde resmi olarak yer almamıştır. Sadece uzay astronomisine yaklaşmasını sağlamıştır.

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.