Müşterilerin Ürünlerinizi Satın Almalarını Nasıl Sağlarsınız?

Müşteriler ürünlerinizi satın almaya nasıl karar verir? Müşterilerin E-Ticaret mağazanızdan ürünlerinizi satın almalarını nasıl sağlıyorsunuz?

Müşteriler ile etkileşim kurmak için, her zamankinden daha fazla yolla, hangi yöntemlerin ürün araştırma ve satın alma üzerinde, gerçek bir etki bıraktığını söylemek zor olabilir. Öncelikle şu soruların yanıt bulması gerekir.

  1. İnsanların, bir ürün hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayan şey nedir? İnsanların ilgi alanına nasıl girersiniz?
  2. İnsanlar neden bir ürün satın alıyor?
  3. İnsanların bir markadan, birden fazla ürün satın almasını sağlayan nedir? Daha fazla satın almaları  için geri gelmelerini nasıl sağlıyorsunuz?

    Müşterilerin ürünlerinizle ilgilenmelerini sağlamak ayrıca, ilk satın alma işleminden sonra geri gelmelerini sağlamak önemlidir.

Müşterilerin Ürünlerinizi Satın Almalarını Sağlamak

Alışveriş yapanların ürünlerinizi ve markanızı araştırmaya başlamasını sağlayan şey nedir? Bunu hayali bir firma örneği ile açıklayalım.

Çiçek Kozmetik, sınırlı ürünleri olan bir E-Ticaret mağazası. İnsanlar en çok sosyal medya, yani Facebook ve Instagram gibi kanallardan siteyi keşfediyor. Müşteriyi e-ticaret mağazasına çekmeyi 3 yol ile açıklayalım.

  • Ücretli sosyal medya reklâmları
  • Etki yaratan pazarlama
  • Sosyal kanıt

Ücretli Sosyal Medya Reklâmları

Sosyal medya reklâmları, web sitesi ziyaretlerine ve e-posta listesi tercihlerine yol açan görünürlüğü ile marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olabilir. Çiçek Kozmetik, insanların markasına olan ilgisini artırmak ve e-posta listesine abone olmalarını teşvik etmek için, Facebook ve Instagram’da tanıtılan reklâmları kullanır. Reklâmlar, ürün fotoğrafları ve grafikler aracılığıyla Çiçek Kozmetik’in marka kimliğini ve estetiğini müşterilere göstermektedir.

Etki Yaratan Pazarlama

Etki yaratan pazarlamada, Çiçek Kozmetik’in marka ve ürün sözleri veya promosyonları için bir sosyal medya etkileyicisi (fenomeni) ile ortaklığını gerektirir. Firmamız, daha sonra bu kişiye ödemeler yapar ve ona ücretsiz ürünler verir. Bu kişiler hepimizin bildiği gibi genelde ya popüler bir sanatçı ya da bir sosyal medya fenomenidir.

Influencer pazarlama, daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmak için, ağızdan ağza gücü ölçeklendirmenizi sağlar. Sosyal medya etkileyicileri ile çalışmak, çok fazla sayıda ideal müşterilerin kitlesine erişmenizi sağlar ve onları markanıza güvenmeye teşvik eder. Bu da Çiçek Kozmetik’in, her yaştan kişiye erişmesini sağlayacaktır.

Sosyal Kanıt

Tüketicilerin büyük çoğunluğu reklâmlara oranla, kişisel önerilere güvenmektedir. Mesela Y kuşağı, geleneksel reklâmcılığa kıyasla, kişisel önerilerden daha fazla etkilenir. Bir pazarlamacı olarak marka anlatılarınız üzerinde kontrolünüz yoktur. Müşteriler, hikâyenizi anlatıp anlatmayacaklarını seçerler ve ürününüzü pazarlayıp pazarlamayacaklarına karar verir. Yani anlamamız gereken şu ki, her müşteri aslında sizin markanızın pazarlayıcısıdır.

Günün sonunda, insanlar başkalarından duydukları ürünleri ya da kendilerini heyecanlandıran ürünleri satın alırlar.

İnsanlara Bir Ürünü Araştırmaya Başlama Konusunda İlham Veren Nedir?

Sosyal medya reklâmı mı? Bir makalede bahsedilen ürün mü, yoksa TV reklâmları mı? İnsanlar, bir ürünü almak için nereden ilham alırlar?

TV reklâmları, müşterinin karar vermesinde en az etkilidir, ancak kaliteli ve ilgiyi çeken bir reklâm etkili olabilir. Mesela, LCWaikiki reklâmı, özellikle şarkısı ile ilgiyi üzerine çekmeyi başardı. Reklâmı sosyal medyadan paylaştıklarında da oldukça güzel geri bildirimler aldı. Aslında TV reklâmları, genelde 40 yaşın üzerindeki kişileri etkilese de, her kesime hitap edebilen bir reklâm çok daha etkili olmaktadır. 40 yaşın altındaki kişilerin de genellikle sosyal medya reklâmlarından etkilendiği, yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.

Ayrıca müşterilerin, pek çok blog sayfasını takip ettiklerini unutmamak gerekir. Bir bloggerin yazdığı ürünlerinize ait tanıtım da, müşterinin ürününüzü tercih etmedeki etkisini gösterecektir.

Müşteri kitlenizin, alışveriş etkisi ve ilhamı için, hangi iletişim kanallarına baktığını öğrenin ve reklâmınızın orada gösterildiğinden emin olun.

Müşterilerin Vazgeçtiği Alışveriş Sepeti Gelirini Kurtarma

İnsanların yüzde 75’inden fazlası, alışveriş sepetlerini çevrimiçi terk etmektedir. E-ticaret mağazanızda, sepetlerine bir şey ekleyen her 5 kişiden 3’ü, ürünleri satın almadan ve size ödeme yapmadan ayrılabilir.

  1. İnsanlar alışveriş sepetini neden terk ediyor?
  2. Terk ettikten sonra nereye (hangi E-ticaret sitelerine) gidiyorlar?

Bazı kullanıcılar E-ticaret sitenizden ürün almadan ayrılır, ancak bazıları da sitenizdeki farklı sayfalara tıklayabilir. Bu yüzden mümkünse, kullanıcıların alışveriş sepetinden ayrıldıktan sonra nereye gittiklerini izlemeniz gereklidir. Sitenizde Google Analytics’te izlediğiniz bir sayfaya giderse, Google Analytics hedeflerinizde ayarlanmış özel bir dönüşüm huniniz olduğu sürece bunu izleyebilirsiniz.

Bir dönüşüm hunisi görselleştirme raporu, her adımda insanların yüzde kaçının bunu yaptığını gösterir. Dönüşüm hunisindeki bir sonraki adıma geçmediyse, bu rapor size sitenizdeki hangi sayfaya gittiklerini gösterir. Bir satın alma işlemini tamamlamak yerine, kullanıcıların nereye tıkladıklarını izlediğinizde, ödeme sayfanızdan hangi bilgilerin eksik olduğunu anlayabilirsiniz.

Alışveriş yapan kullanıcılar, sayfanızı promosyon kodu bulmak için terk ediyor mu? Gizlilik veya nakliye ile ilgili sorunları var mı? Bu rapor, alışveriş sepetinize, alışveriş sepetini terk etmeyi azaltabilecek kopya eklemeleri bulmanıza yardımcı olur.

Alışveriş yapan kullanıcılar kasaya ulaşır ve iadeler hakkında soruları olursa, iade politikalarınızı görüntülemek için geri dönüp iade sayfasını tıklayabilirler. Bunun için çözümünüz nedir? Dönüşüm oranınızı en üst seviyeye çıkartmak ve ayrılmaları azaltmak için, ödeme sayfanıza iade hakkında kısa bir cümle ekleyin. Ya da ödeme yap kısmına yakın bir yere promosyon kodunu ekleyin, böylece müşteri ödeme sırasında sayfadan çıkmak zorunda kalmayacaktır.

Terk Edilmiş Alışveriş Sepeti E-Postaları

Terk edilmiş alışveriş sepeti e-postlarının bir pazarlama otomasyon platformlarında kurulması kolaydır ve bunları ayarladıktan sonra arka planda çalışır. Terk edilmiş e-postaların açık oran yüzde 45’dir.

Ortalama olarak terk edilmiş her 10 sepetten birini satışa döndürebilir. Kullanıcılara ürününüzü neden alışveriş sepetlerine koyduklarını hatırlatmak için terk edilmiş sepet e-postalarınızı kullanın. Müşterilere, belirli bir ürünün stokta düşük olduğunu bildirmek veya bazı FOMO’ları ( Eksiklik korkusu) tetiklemek için bir e-posta kullanabilirsiniz.

İnsanlar, ne kazanabilecekleri konusunu daha çok önemserler. Buna kayıptan kaçınma denir. İnsanların kazanç elde etmek için kayıplardan kaçınmayı tercih ettikleri psikolojik bir fenomendir.

İnsanları Daha Önce Araştırdıkları Bir Şeyi Satın Almaya Geri Döndüren Nedir?

  • Bir blogdaki makalede bahsedilen ürün ( ()
  • Sosyal medya reklâmı ( )
  • Markadan e-posta ( )

Müşteri yolculuğunda bu noktada, üçüncü taraflar, reklâmını yapan bir markadan daha güvenilir görünüyor. Üçüncü taraf içeriği, sosyal medya yeniden hedeflemesi, müşterileri satın alma işlemlerini tamamlamak için e-ticaret mağazanıza geri getirebilir.

Müşterilerin ilk satın alma işlemlerinden sonra geri gelmelerini nasıl sağlarsınız? Bir kişinin sizden ikinci ya da üçüncü kez alışveriş yapmalarını sağlayan şey nedir?

Tekrar satın alma işlemlerini artırmak için e-posta pazarlamasını kullanın. E-posta pazarlaması, tekrar alımların bir numaralı itici gücüdür. Müşterileri e-posta yoluyla meşgul etmek için, almak istedikleri içeriği e-posta ile göndermelisiniz ve harekete geçirici mesajlara sahip olmalısınız.

Tekrarlanan alıcılar oluşturmak, e-posta pazarlamasının parladığı yerdir. E-postalar, markaların müşterileri kişisel düzeyde hedeflemesine ve onlarla etkileşime geçmesine olanak tanır. Markalardan gelen e-postaların müşteriler üzerinde neden bu kadar çok etkisi vardır. Kullanıcılar genelde, kendilerine gelen e-postalardan tanıdıklarını açar. Bir müşteri daha önce bir markayı satın almış ve markanın adını biliyorsa, e-postayı açma olasılığı daha yüksektir.

Makalelerde ve sosyal medya reklâmlarında bahsedilen ürünler, tekrarlanan müşterileri teşvik etmenin diğer değerli yoludur. Sosyal medya reklâmları da, yeniden hedefleme, mevcut müşterilerin tekrar gelip satın almalarını sağlamanın etkili bir yoludur.

Müşterileri Satın Almaya Nasıl Geri Döndürürsünüz?

Farklı medya ve pazarlama biçimleri, alıcıları farklı şekilde etkiler.

Ücretli sosyal medya reklâmları, ürününüzü yeni kitlelerin önüne çıkartmanın etkili bir yoludur. Sosyal medya, insanları çeşitli faktörlere göre hedeflemenizi sağlar. Kitleniz ne kadar iyi hedeflenirse, reklâmı o kadar ucuz ve etkili olur, çünkü platforma tam olarak kime reklâm vereceğinizi söylersiniz. Bu da çok küçük bir bütçe ile başlayabileceğiniz anlamına gelir ve birçok e-ticaret mağazası için güçlü bir ilk adımdır.

Birisi sitenize gelirse, sepetine bir ürün ekler, sonra kontrol etmeden ayrılırsa, sonsuza kadar uzaklaşmasına izin vermeyin. Terk edilmiş alışveriş sepetleri yenilgi anlamına gelmez. Terk edilmiş alışveriş sepeti e-postaları ve sosyal medya reklâmları, kullanıcıları tekrar içeri çekebilir ve onlara neden ilk etapta ürününüzü istediklerini hatırlatabilir.

Son olarak, müşteri ilk satın alma işlemlerinden (ikinci ya da üçüncü) sonra yeniden etkileşim kurmak ve daha fazlası için, geri gelmelerini sağlamak için e-posta erişimini kulanın. Kişiselleştirilmiş e-postalar ve ürün önerileri, marka sadakati oluşturmak ve müşterilerle yeniden bağlantı kurmak için uzun bir yol kat eder.

https://www.internhaber.com/2020-sosyal-medya-pazarlamaciligi/

https://www.internhaber.com/2020-toplanti-yonetimi-nedir-nasil-olur/

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.