Mustafa İnan’ın Başarı Hikayesi

Mustafa İnan

İstanbul Teknik Üniversitesi ile yolu kesişmiş hemen herkes Mustafa İnan ismine aşinadır. Bugün ana kampüs olarak bilinen Ayazağa Kampüsü’nde bulunan kütüphaneye adını veren Mustafa İnan, başarılı bir İTÜ öğrencisi ve akademisyenidir. Bir dönemler rektörlüğünü de yapmış olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi’nin en önemli değerlerinden biri olan Mustafa İnan, İnşaat Mühendisliği alanında yapmış olduğu yurt içi ve yurt dışı çalışmaları ile her İTÜ öğrencisi için örnek teşkil etmektedir. Bu yazımızda sizlerle Mustafa İnan’ın hayatını paylaşacağız.

Mustafa İnan

Mustafa İnan,1911 yılında seyyar posta memuru Hüseyin Avni Bey ile ev hanımı Rabia Hanım’ın çocuğu olarak Adana’da dünyaya geldi. Kurtuluş Savaşı’nın başlamasıyla bir Fransız saldırısı sonucu Konya’ya ailesi ile göç etti. Mustafa İnan Konya’da Şehit Muhtar Bey mektebine gönderildi.

Kurtuluş savaşı sonrası dönmüş oldukları Adana’da ilkokul ve ortaokulu bitirdi. Son sınıfta burslu olarak kazandığı yatılı orta okulu birincilik ile bitirdi. Bilime çok büyük katkılar yapacağı o zamanlar arkadaşlarının ona takmış olduğu lakaptan belliydi:  ‘Riyaziyeci (matematikçi) Mustafa’.

üniversite hocası olma niyetiyle, Mühendis Mektebine (şimdiki İTÜ) kayıt için başvurdu. Kayıt için yapılan giriş sınavında 1. olarak Mühendis Mektebine girdi. Mühendislik Mektebini Pekiyi derece ile birinci olarak bitirdi ve doktorasını İsviçre’deki Zürih üniversitesinde yapıp, orada kalması için yapılan teklifi redderek Türkiye’ye geri döndü. 1941 yılında doktor unvanı aldı. “Kayma Merkezi” başlıklı ilk makalesi 1943’te yayımlandı. Bu, bir Türk bilim insanının yurt dışındaki ilk doktora çalışması kabul edilir.

Mustafa İnan

1942-1944 arasında Türkiye’de askerlik görevini yaptı. 1944’te Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan’la evlendi. Bu evlilikten Hüseyin adında bir çocukları oldu. Ardından Yüksek Mühendis Mektebinde Teknik Mekanik ve Mukavemet Muallim Muavinliği’ne tayin edildi.

1945’te profesör unvanı aldı. 1950’li yıllarda üniversitede fotoelastisite laboratuvarını kurdu. Aynı kurumda teknik mekanik ve genel mukavemet kürsüsü başkanı (1946-1954), İnşaat Fakültesi dekanı (1954-1956) ve rektör (1957-1959) olarak hizmet verdi. En genç dekan ve en genç rektör oldu. Yöneticilikteki başarısı, 1957’de İtalyan hükûmetinin iyi yöneticilere verdiği “Grand Ufficale” unvanı ile ödüllendirildi.

Mustafa İnan

 

Hayatı boyunca kendini bilime adamış Mustafa İnan, 1 Eylül 1967 tarihinde ABD, İsviçre ve Almanya’da, bilimsel ve mesleki çalışmalar gerçekleştirmek üzere 6 ay süreyle görevlendirilmişken, Türkiye’de nükseden ve anlaşılamayan hastalığı için Almanya’nın Freiburg şehrine tedavi olmak üzere gitti. Tedavisi devam ederken 5 Ağustos 1967’de yattığı hastanede sabaha karşı 04.30’da vefat etti.

Mustafa İnanın Bazı Önemli Makaleleri Ve Başarıları

  • Yapı Statiği konusunda önemli çalışmalarıyla tanınan Ernst Chwalla ‘Einführüng in die Baustatik’ (Yapı Statiğine Giriş) adlı 1954 yılında bastığı kitabında ‘Rijit Düğüm Noktalarındaki Gerilmelerin Optik Yöntemlerle Ölçülmesi’ konusunu incelerken, sık sık Mustafa İnan’ın doktora çalışmasını ve 1943 yılında aynı konuda Mustafa İnan’ın yayınladığı raporu referans olarak göstermiştir.
  • 1959-1964 yılları arasında, ilk yapay uyduların fırlatıldığı sıralarda “Suni Peyklerin Yörünge Hesaplarına Dair Bazı Sonuçlar” başlıklı makalesiyle başlayarak, toplam 11 adet makale yayımlayan Mustafa İnan, 1961 yılında taşıma matrisi (Carryover Matrix) kavramını “Elastomekanikte İntikal Matrisi” başlıklı makalesiyle tanımlayarak dünyada taşıma matrisi probleminde çalışma yapan ilk bilim insanlarından oldu.
  • Prof. Dr. Mustafa İnan, 1961 seçimlerinden sonra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) kanunu çıkarıldıktan sonra oluşturulan bilim kurulunda, vefatına kadar görev aldı.
  • 1965 yılında ‘Cisimlerin Mukavemeti’ isimli kitabının ilk şekli ofsette 500 adet basılarak öğrenci notları olarak ortaya çıkarıldığında ilk 3 günde tümü satılınca ve 16 liraya olan öğrenci notları 55 liraya kadar öğrenciler arasında kara borsaya düşünce, Mustafa İnan hemen kitabın basılması gerektiğine karar verdi. İlk baskısı 1967 yılında yapılan kitap 3 ayda 10.000 adet satıldı. İkinci baskısını ne yazık ki göremeyen Mustafa İnan’ın bu eseri halen referans kitap olarak kullanılmakla beraber, zamanının en kapsamlı eserlerinden biridir.

  • Vefatından 4 sene sonra Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Kurulu, 9 Ağustos gün ve 134 sayılı toplantısında Mustafa İnan’a 1971 HİZMET ÖDÜLÜ vermeyi kararlaştırmıştır.

Mustafa İnan

TÜBİTAK’ın Bilim Adamı Yetiştirme Grubu’na ait bir proje kapsamında, Türk Edebiyatının önemli değerlerinden olan yazmış olduğu kitaplar ile oldukça farklı bir çizgi yakalayan öğrencisi Oğuz Atay’ın kaleme aldığı Bir Bilim Adamının Romanı (1975) adlı biyografik romana konu olmuştur.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Cem Bölükbaşı’nın Başarı Hikayesi

Warren Buffett’in Başarı Hikayesi

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.