Mr. Wonderful: Kevin O’Leary’nin İlham Veren Başarı Hikayesi

Kevin O’Leary’nin Çocukluğu

Terence Thomas Kevin O’Leary, 1954 yılının 9 Temmuz gününde Kanada’da Montreal, Quebec’te dünyaya gözlerini açtı. Lübnan ve İrlanda kökenli bir ailenin 2 oğlundan biri olan O’Leary, Quebec’te bulunan Mount Royal isimli kasabada büyüdü. Annesi ve babası, babasının alkol sorunları nedeniyle o daha çok küçükken boşandı. O’Leary henüz 7 yaşındayken babası öldü. Annesi bir süre sonra Birleşmiş Milletler’in Uluslararası Çalışma Örgütü’nde çalışan bir ekonomist George Kanawaty ile evlendi. O’Leary ve ailesi üvey babasının uluslararası görevleri nedeniyle sürekli taşınmak zorunda kaldı. Kevin O’Leary büyürken Kamboçya, Etiyopya, Tunus ve Kıbrıs dahil olmak üzere birçok yerde yaşadı.

Kevin O’Leary’nin annesi büyük ve başarılı bir yatırımcıydı. Fakat annesinin portföyünü gizli tutması nedeniyle O’Leary, annesinin bu büyük başarısını ölümünden sonra vasiyetini yerine getirdiğinde keşfetti. Böylelikle hayattayken değil öldükten sonra annesi ona birçok şey öğretti.

Kevin O’Leary’nin en büyük hayali bir fotoğrafçı olmaktı. Fakat üvey babası bu hayalini bir kenara bırakması gerektiğini, iş ve yatırımlara olan ilgisini geliştirmesinin çok daha fazla önemli olduğunu ona her zaman söylerdi. Bu tavsiyeler üzerine O’Leary iş dünyası ve yatırım dünyası üzerine çalışmaya ve kendini hızlıca geliştirmeye başladı. Daha sonra Kanada’da bulunan Waterloo Üniversitesi’nden 1977 yılında çevresel çalışmalar ve psikoloji dalında onur ve lisans derecesi ile mezun oldu. 1980 yılında ise yine Kanada’da bulunan Western Ontario Üniversitesi’ndeki Ivey İşletme Okulu’ndan girişimcilik alanında MBA derecesi aldı.

Kevin O’Leary’nin Başarısının Altın Anahtarı: Nabisco

Kevin O’Leary Western Ontario Üniversitesi’ndeki Ivey İşletme Okulu’nda birince ve ikinci yılları arasında okurken Toronto şehrinin merkezindeki Nabisco’da staj yapmak için seçildi. Ardından da Nabisco şirketinin kedi maması markası için marka müdür yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Burada kendini çokça geliştirip yükselten O’Leary, ileride gerçekleştireceği birçok önemli başarının altın anahtarının buradaki tecrübeleri olduğunu söyler.

Special Event Television (SET) Kuruluşu

Nabisco’dan ayrıldıktan ve MBA derecesini başarıyla aldıktan sonra televizyon yapımcısı olarak yeni bir kariyer hayatına başladı. O’Leary MBA’dan eski sınıf arkadaşları aynı zamanda MBA’da belgeseline yardım etmiş olan olan Scott Mackenzie ve Dave Toms ile Special Event Television (SET) isimli bir program kurdu. SET; The Original Six, Don Cherry’s Grapevine ve Bobby Orr and the Hockey Legends gibi orijinal spor programları yapan bağımsız bir televizyon yapım şirketi olmuştu. SET şirketi; küçük televizyon programları, futbol filmleri, spor belgeselleri ve yerel profesyonel hokey oyunları için ara ara kısa reklamlarla büyük bi başarı elde etmeyi başardı. Daha sonra ortaklarından biri 25 bin dolara satın aldı.

Softkey’in Kuruluşu

Bu başarılı girişiminden sonra durmak bilmeyen Kevin O’Leary, 1986 yılında iş ortakları John Freeman ve Gary Babcock ile birlikte Toronto’daki bir bodrum katında Softkey’i kurdu. Softkey şirketi, Windows ve Macintosh bilgisayarlar için CD-ROM tabanlı kişisel bilgisayar yazılımının bir yayıncısı ve distribütörü olmuştu. Şirkete geliştirme sermayesi olarak 250 bin dolar taahhüt eden büyük bir finansal destekçi, belgeleri imzalamadan ve çekini teslim etmeden bir gün önce geri adım attı. Bu geri adım da O’Leary’nin yeni başlayan işi desteklemek için tekrardan finansman aramasına neden oldu. SET hissesinin satışından elde edilen geliri yatırım için kullanmak zorunda kaldı ve bu da yetmeyince annesini SoftKey Yazılım Ürünleri kurması için ona tohum sermayesi olarak 10 bin dolar borç vermeye ikna etti.

SoftKey şirketi birtakım zorluklara göğüs gerip 1980’li yılların sonunda diğer yazılım şirketleriyle sıkı rekabetini atlattı ve 1990’lı yıllar geldiğinde zenginleşmeye başladı. 1993 yılında ise Softkey, WordStar ve Spinnaker Software gibi rakipleri satın alarak eğitim yazılımı pazarında önemli bir konsolidatör haline geldi. Daha sonra 1995 yılında Softkey, The Learning Company’yi (TLC) 606 milyon dolar karşılığında satın aldı ve genel merkezini Cambridge, Massachusetts’e taşıdı. Bu şirkette O’Leary büyük başarılar, zorlu engeller ve yasal sorunları deneyimledikten sonra kendisini tekrar televizyon dünyasında buldu.

Shark Tank’ta Kevin O’Leary

ABC’s Shark Tank, yani Türkçe anlamı “Köpekbalıkları” olan bu program Amerika’da bulunan en iyi ürünleri ve işletmeleri arayan bir Tv programı olarak gösterimdeydi. Programın zengin komitesi sayesinde girişimcilerin tek hayali bu komitenin önüne çıkabilip kendi projelerini anlatabilmekti. Bu zengin komitede ise; Mark Cuban, Barbara Corcoran, Lori Greiner, Robert Herjavec, Daymond John gibi dünyanın en zenginlerinden oluşan insanları vardı.

Bu programa umudu yükseklerde olan girişimciler kendi projelerini anlatmak için çıkıyor, daha sonra köpekbalıkları denilen komiteteki değerli yatırımcılar bir fikri beğenirse kendi paralarını kullanarak yatırım yapıyordu. Bu programda amaç yarışmacıların bir birleriyle savaşarak bir rekabet halinde olması ve köpekbalıklarını kendi fikirleri için ikna edip yatırım almasıydı. Emmy Ödülü kazanan bu şov gerçekten de bir girişimcinin hayaliydi.

Daha sonra Kevin O’Leary, 2014 yılında bir marka ve hizmet grubu olan O’Leary Financial Group’u kurdu.

Kevin O’Leary’den Girişimciler İçin Tavsiyeler
  • Risk alın. Fakat bu hesaplanmış risklerden olsun.
  • Yanlışlarınızın farkında olun. Tutkulu ve çalışma etiği olan birçok girişimciyle tanıştım. Ama fikirlerine o kadar takılmışlardı ki en aşikar kusurlarını bile göremiyorlardı. Bunu bir düşünün. Siz bile yanlışlarınızı fark edemiyorsanız nasıl sizi bağlayan ipi kesip ilerlemeye devam edeceksiniz?
  • Hayatın çok büyük bir kısmı anlaşmalardan oluşur. Sadece iş hayatında değil her ortamda yaptığınız müzakereler yeteneğinizi geliştirmenizi sağlayacak fırsatlarla dolu.
  • Para için asla üzülmeyin, o sizin için üzülmedi.
  • Sıkıntılı zamanlar bir işe başlamak için mükemmeldir. Çünkü böyle zamanlarda parayı nasıl harcayacağınız konusunda daha disiplinli olursunuz. Buradan kazandığınız alışkanlıklar iyi zamanlarınızda çok işinize yarar.
  • Önemli olan başarılı ve özgür olmanızdır.
  • İletişim yeteneği sizi bu yolda başarılı yapacak en önemli özelliklerden biridir. Fikrinizi 90 saniye ya da daha kısa bir sürede açıklayın.
  • Başarıya ulaşana kadar hayatınızın çoğu yerinde fedakarlıklar yapmanız gerekir. Ne zaman ki başarıya ulaştınız işte o anda her şeyi yapmakta özgür olacaksınız.
  • Yeni bir şirketin kurduysanız yapmanız gereken en önemli şey satışa odaklanmaktır. Yeni şirketinizin ilk iki yılında daha öncelikli bir şey yoktur. Satışların iyi gitmesi, yarattığınız fikrin veya ürünün çalıştığını, yola ne olursa olsun devam etmeniz gerektiğini kanıtlar.
  • Başarısızlık sizin en iyi öğretmeninizdir. Shark Tank’te daha önce kötü bir girişim yaşamış kişilerin fikirlerine yatırım yapmayı tercih ediyorum. Çünkü başarısızlığı yaşamış biri bir sonraki girişiminde bu duygunun kamçısıyla çok daha özenli ve çalışkan oluyor.

Kevin O’Leary’nin de dediği gibi harika başarılar ve harika yenilgiler yaşasanız da her ikisinden de bir şeyler öğrenmeye, güç almaya bakın. Bu hayatta inanınca başaramayacağınız bir şey yok 🤗

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Dietrich Mateschitz, Red Bull Markasını Kuran Adam

Coinbase’in 100 Milyar Dolar Değerlemeye Uzanan Başarı Hikayesi

Spotify’ın Kurucularından, Daniel Ek

Amancio Ortega, 1975 Yılında ZARA Markasını Kuran Adam

James Jebbia, 1994’te Supreme Markasını Kuran Adam

Ingvar Kamprad, 17 Yaşında IKEA’yı Kuran Adam

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.