Metaverse Dünyasına Filmler ile Bir Bakış

Metaverse artık herkesin dilinde olan bir kelime. Meta (ötesi anlamında) ve evrenin bir birleşimi olan “metaverse” terimi, genellikle Neal Stephenson’un klasik bilim kurgu romanına atfedilir. Peki, metaverse dünyasının ilham kaynağı olarak bahsedebileceğimiz filmler olduğunu biliyor muydunuz? İşte metaverse dünyasından esinlenen filmler:

Başlat: Ready Player One

başlat

2045 yılında geçen Ready Player One , OASIS’in sanal platformuna odaklanıyor. Fiziksel dünya mahvolmaya devam ederken, OASIS’in vefat eden yaratıcısı James Halliday’in geride bıraktığı serveti arayanlar ortaya çıkarken, OASIS’in hazine avında beklenmedik bir kahraman Wade Watts belirir.

Ready Player One, tek bir şirketin her şeyi kontrol ettiği bir geleceği göstermesine rağmen daha çok odaklandığı nokta “metaverse dünyası”dır. İzlemeyenler için ve metaverse’ün ne olduğunu anlamakta zorluk çekenler için harika ve eğlenceli bir film olduğunu söylüyoruz.

Azınlık Raporu

azınlık raporu

2054 yılında geçen filmde polis departmanı, suçluları suç işlemeden önce tutuklamak için psişik teknolojiyi kullanmaktadır. Önsuç biriminin lideri Tom Cruise için, daha önce hiç tanımadığı bir adamı işlemediği bir suçtan hüküm giydirene kadar her şey yolundadır. Azınlık Raporu’ndaki bilgisayarlar, birden çok akış ve bilgi katmanı içeren klavyesiz bir ortamla uğraşmak için ihtiyaç duyacağımız kullanıcı arabirimi türünü oluşturmaya yönelik bir dizi çabaya ilham kaynağı olan, jest tabanlı bir artırılmış gerçeklik arabirimi kullanır.

Avatar

avatar

2009’da çıkan ve çıktığı zaman da büyük yankı yapan Avatar’ın konusunda da metaverse’ü bir anlamda görüyoruz. Avatar filminde, insanların zihinlerinin mavi yaratıklara aktarmak mümkün. İnsanlar için zehirli bir ortamda yaşayan Naviler, insan zekasının ötesinde şeyler yapabilen oldukça gelişmiş bir türdür. Bir insanın bilincini başka bir türe taşıyabilme teknolojisi filmin çıktığı dönem çok ilgi çekmiştir. Avatar, AR ve VR teknolojisinin yeteneklerini sergilemenin yanı sıra bu konsepti araştırıyor. Ayrıca öyle görünüyor ki bazı nedenlerden dolayı ertelenen Avatar 2’de yakında seyircileri ile buluşacak.

Tron Efsanesi 

tron

Belki de filmde görünen en eski “metaverse” olan Tron , bilgisayar dünyasına taşınan ve “kullanıcılar için savaşan” bir güvenlik programı olan Tron ile karşılaştığı video oyunu geliştiricisi Kevin Flynn’in maceralarını detaylandırıyor. Aslen 1982’de yaratılan film, 2010’da Tron Efsanesi olarak yeniden ortaya çıkarıldı ve ayrıca müziklerinden biri de Daft Punk’tan alınmış.

Gerçek Kahraman (Free Guy)

free guy

2021’de sinemaya giren filmde Ryan Reynolds, bir açık dünya bilgisayar oyununda oyuncu olmayan bir karakter olduğunu fark eden ve hikayenin kahramanı olan ve arkadaşlarını oyunun geliştiricisi tarafından silinmekten kurtarmaya çalışan bir banka memuru olan Guy’ı oynuyor. Filmde metaverse dünyasının yanı sıra yapay zeka konsepti de bulunuyor.

Matrix

matrix

En efsanevi olanı en sona sakladık. Matrix filmi yayınlandıktan itibaren insanları, acaba bir simülasyonun içerinde miyiz? diye düşündürürken aslında metaverse’ün de film camiasında görünen ilk örneklerinden. Matrix serisi, tüm insanların beşikten mezara bağlı olduğu sanal bir gerçeklik olan Matrix’in baskıcı bilgisayar efendilerine karşı savaşan Neo’nun (“The One”) maceralarını takip ediyor. Matrix çok fazla alanı kapsıyor – bir ton felsefi soruyu (en önemlisi, Mağara Alegorisi ve Deneyim Makinesi ) ve kaçak yapay zeka ve sanal gerçeklik teknolojisinden kaynaklanabilecek potansiyel geleceği yansıtıyor.

Bonus 1: Sword Art Online

sao
Bu popüler anime serisi, japonyada yeni çıkan ve insanların heyecanla oynamak istediği bir sanal gerçeklik MMO (devasa çok oyunculu çevrimiçi) oyunuyla başlıyor. Serinin hikayesinde bu oyun 2022 yılında çıkıyor. Oyun, Nerve Gear ismi verilen ve oyuncunun kafasına taktığı bir cihaz ile oynanmaktadır. Bu cihaz oyuncunun kafasından geçenler ile oyundaki karakterini kontrol etmesini sağlamaktadır. Seriyi asıl ilginç hale getiren olay ise 10.000 oyuncunun oyuna giriş yapması ve ardından gizemli nedenlerle oyundan çıkış yapamamasıdır. Bununla beraber bu yazının yazarı olarak benim favori serimdir. 

Bonus 2: “O” (Her)

her

Metaverse’den daha çok yapay zekanın gelişimini ve gücünü ortaya koyan bir film olan “O” yapay zekanın yapabileceklerini anlatan ilginç bir film. Görsel olarak da insana hitap eden bu filme de göz atmanızı tavsiye ederiz. Film, hayatını başkaları için kişisel mektuplar yazarak kazanan Theodore’un evliliği bittikten sonra kalp kırıklığının üstesinden gelmek istemesiyle başlıyor. Yeni bir işletim sistemi ve bir yapay zeka olan “Samantha” ile tanışıp arkadaş olan Theodore bu arkadaşlıktan fazlasıyla zevk duymaya başlayacaktır. Öyle ki, arkadaş olarak başlamış olsalar da, duyguları hızla ilerleyen Theo ve Samantha’nın ilişkisi başka bir şeye dönüşür. Bizim için bu durum garip kaçsa da filmin geçtiği dünyada bu oldukça olağan bir durum olarak karşılanır. Theodore’un bir bilgisayar simülasyonu ile ilişkisi, teknoloji ile olan etkileşimlerimizin, meta veri tabanındaki ilişkiler gibi gerçek yaşamda etkileri olduğunu ve yapay zekanın ne kadar güçlü olabileceğini gösteriyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Metaverse Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.