Metaverse: Bilmeniz Gereken 5 Şey

Metaverse: Bilmeniz Gereken 5 Şey

Metaverse: Bilmeniz Gereken 5 Şey

Metaverse gerçekte nedir ve bize sunulan vizyonun gerçekten günlük hayatımızın merkezinde olacağına ne ölçüde inanmalıyız?

Fikrin kendisi yeni değil. Bilim kurgu yazarı Neal Stephenson, 1992’deki siberpunk romanı Snow Crash’te avatarlar olarak temsil edilen insanların birbirleriyle ve yapay olarak zeki ajanlarla etkileşime girebilecekleri bir 3D sanal dünya sunarak “metaverse” terimini kullandı.

Henüz var olmayan herhangi bir büyük vizyonda olduğu gibi, birçok insan meta veri tabanına kendi tanımlarını damgalamaya çalıştı. Fikir sizin için yeniyse, bir meta veri deposundan bekleyebileceğiniz bazı özellikleri anlamanıza yardımcı olabilir.

Metaverse: Bilmeniz Gereken 5 Şey

1.Sanal dünya: Bu bir meta veri deposunun en önemli özelliğidir. Bir bilgisayar, oyun konsolu, mobil, giyilebilir teknoloji veya başka bir cihaz kullanarak, yol boyunca 3D grafikler ve seslerle deneyimleyerek keşfedebilirsiniz. Buradaki fikir, bunun sizi metaverse’de daha fazla mevcut hissetmenizi ve muhtemelen günlük dünyada (bedeninizin inatla kaldığı yerde) daha az mevcut hissetmenizi sağlamasıdır.

2.Sanal gerçeklik: Bunun için bir sanal gerçeklik kulaklığına/gözlüğüne ihtiyacınız var. Buradaki fikir, sanal dünyaya dalmanız ve böylece kendinizi daha da mevcut hissetmenizdir. En azından herhangi bir günlük dünyada kalan eşyaya/bir şeye rastlayana kadar.

Metaverse: Bilmeniz Gereken 5 Şey3. Diğer insanlar: Metaverse sosyaldir. Orada avatar olarak temsil edilen birçok insan var. Bu avatarlardan bazıları robotlar, sanal ajanlar ve yapay zekanın tezahürleri olabilir. Diğer insanlarla takılabilir, hatta birlikte bir şeyler yapabilirsiniz. Bir sosyal ağ olarak geçmişi göz önüne alındığında, sosyal yönün Facebook’un meta veri tabanında merkezi olması muhtemeldir.

Metaverse hayranları ve bazı araştırmacılar, iletişimin video konferanstan daha doğal olabileceğine inanıyor çünkü örneğin, kime hitap ettiğinizi göstermek için bakışları kullanabilirsiniz (avatarınız başka bir kişiye bakmak için başını çevirebilir). Avatarınız ayrıca bir sohbet başlatmak için başka birinin avatarının yanına gidip oturabilir.

4.Kalıcılık: Bu, sanal dünyanın ziyaret etmek istediğiniz her an kullanılabilir olduğu anlamına gelir. Yeni sanal binalar veya başka nesneler ekleyerek değiştirebilirsiniz ve daha da önemlisi, değişiklikler bir sonraki ziyaretinizde yerinde kalır. Yerleşebilir ve bir kısmına sahip olabilirsiniz. Meta veri deposu, bugün sosyal medyanın yaptığı gibi, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğinize (dijital yaratımlarınız ve kişisel hikayeleriniz) dayanacaktır.

Metaverse: Bilmeniz Gereken 5 Şey

5.Gerçek dünyayla bağlantı: Meta veri deposunun bazı vizyonlarında, sanal dünyadaki sanal şeyler aslında gerçek dünyadaki gerçek şeyleri temsil eder. Örneğin, gerçek dünyada gerçek bir drone’u yönlendirmek için metaverse’de sanal bir drone uçurabilirsiniz. İnsanlar gerçek ve sanaldan “dijital ikizler” olarak bahseder.

Metaverse: Bilmeniz Gereken 5 Şey

Bir meta veri deposunda ne yapabilirsiniz ve ne kadar sürer?

Farklı şirketler muhtemelen kendi vizyonlarına ve hatta meta verinin yerel versiyonlarına sahip olacaklar, ancak internet gibi hepsi birbirine bağlı olacak, böylece birinden diğerine geçebilirsiniz.

Bazı şeylerin diğerlerinden daha çekici ve pratik olması muhtemeldir. Pek çok oyuncu zaten çevrimiçi oyun oynamayı sevdiğinden ve bazı oyunlar bir dereceye kadar meta veri deposuna girdiğinden (yukarıdaki özellikleri tekrar düşünün) oyun oynamak makul bir sıçrama gibi görünebilir.

Sosyalleşebilme veya başkalarıyla tanışabilme ve gerçekten onlarla bizzat orada olduğunuzu hissetme fikri de çekicidir. Özellikle pandemi sürecinde olduğumuz şu günlerde.

Meta’nın meta veri deposu teklifleri hakkında henüz net bir fikrimiz yok. Yeniden markalaşmayı duyururken, CEO Mark Zuckerberg farklı olasılıklardan bahsetti. Gerçek bir toplantıda bir hologram olarak görünebilir veya gerçek dünyanın üzerine bindirilmiş sanal bir satranç tahtasında dünyanın her yerinden biriyle satranç oynayabilirsiniz.

Facebook’un metaverse vizyonu, gelecekteki internet ara yüzü olmaktır. Ancak bir gün tüm internet hizmetlerine 3 boyutlu sanal dünyalar ve sanal gerçeklik kulaklıkları üzerinden erişip erişemeyeceğimiz henüz belli değil.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.