Mendeley Nasıl Kullanılır?

Mendeley

Mendeley Nedir?

Mendeley; araştırma belgelerini paylaşmak, yönetmek, keşfetmek ve çevrimiçi iş birliği için oluşturulmuş bir uygulamadır. Aynı zamanda PDF ve referans yönetim uygulaması olan uygulama , araştırmacılar için bir sosyal ağ niteliğindedir.

Biyolog Gregor Mendel ve kimyager Dmitri Mendeleyev’in ismini verdiği Mendeley, üç Alman PhD öğrencisi tarafından Kasım 2007’de kurulmuştur ve merkezi Londra’dadır. Halka açık ilk deneme sürümü Ağustos 2008’de ortaya çıkarılmıştır.  Uygulamanın çekirdek takımı çeşitli akademik kuruluşlardan araştırmacıları, mezunları ve geliştiricileri kapsıyordu.

Şirketin yatırımcılarına ise Last.fm’in eski idari başkanı, Skype’ın eski kurucu mühendisleri, Warner Music Group Dijital Strateji eski başkanının yanı sıra Cambridge Üniversitesi ve Johns Hopkins Üniversitesi’nden akademisyenler de dahildir.

Özellikleri Nedir?

  • Kaynaklarınızı istediğiniz stilde otomatik olarak oluşturur.
  • Diğer araştırmacılarla çevrimiçi olarak iş birliği yapmanızı sağlar.
  • Makaleleri diğer araştırma yazılımlarından aktarmanıza olanak verir.
  • Okuduğunuz makaleleri temel alarak size o konuyla ilgili diğer makaleleri önerir.
  • Bilgisayarınızdaki makalelere istediğiniz yerden çevrimiçi olarak erişim imkânı sunar.
  • Akıllı telefon ve tabletleriniz aracılığıyla hareket halindeyken de makalelerinize erişip okumanızı sağlar.
  • Referans ekleme, alıntı yapma ve kaynakça gösterim işleri otomatik olarak gerçekleştirilir.

Mendeley Nasıl Kullanılrı?

Öncelikle hesap oluşturmak için, https://www.mendeley.com Sitesi üzerinde “Creat a free account” sekmesine tıklayarak ELSEVIER hesabı oluşturmak gerekmekte. ELSEVIER hesabının oluşturulmasının sebebi Mendeley ve ELSEVIER şirketlerinin ortaklıklarından kaynaklı.

Hesap Oluşturma

Hesabımız oluşturulduktan sonra site üzerinden giriş yaparak uygulamanın masaüstü sürümünü indirmek mümkün. Kaynaklarınızı bulut üzerinde depolayan ugulama, 2 GB’a kadar veriyi ücretsiz bir şekilde bulut veri tabanında tutmanıza olanak sağlıyor. Premium versiyonunda ise bu alan sınırsız oluyor. Yani yeni kullanıcılar için tamamen ücretsiz bir uygulama.

Kaynak Yükleme

Masaüstü kurulumu gerçekleştikten sonra kendi sahip olduğunuz kaynakları sürükle bırak yöntemi ile ara yüze rahatlıkla yükleyebilirsiniz. Ayrıca Mendeley üzerine kaynak yüklemenin bir diğer yolu ise uygulamanın tarayıcı eklentisini kullanmak.

Bu eklenti sizlere, “Google Akademik” üzerindeki açık kaynaklı makaleleri otomatik olarak göstererek araştırmalarınızı kolaylaştırır. Ayrıca Mendeley’e ekle butonuna tıklayarak kaynağı kolayca Mendeley depolama alanına yüklemek ve masaüstü uygulamasında işlemler gerçekleştirmek mümkün.

Referans ekleme, alıntı yapma ve kaynakça gösterimi

Bu özellikleri kullanabilmek için Mendeley veri tabanını Word programına entegre etmeniz gerekli. Uygulama ara yüzünde bulunan tools sekmesinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca https://appsource.microsoft.com/tr/product/office/wa104382081 linki üzerinden de bu işlemi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Mendeley

Mendeley – Word entegrasyonunuzu gerçekleştirdikten sonra; Word dosyanızdaki “References” alanından uygulamaya depolamış olduğunuz referansları görebilir, atıf ve kaynakçanıza ekleyebilirsiniz.

Mendeley

Alıntı (atıf) yapacağınız zaman; “Insert Citation” seçeneğine tıklayınız. Karşınıza çıkan erkranda, kaynağınıza ait anahtar kelimenizi arama kutucuğuna yazınız. Atıf yapacağınız kaynağı seçtip “OK” seçeneğine tıklayınız. Atıf ekleme işleminiz gerçekleşmiş oluyor. İlgili kaynağın kaynakçasını oluşturmak için; “Insert Bibliography” seçeneğine tıklayınız.

Mendeley

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır.

En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Asana Nasıl Kullanılır?

Bear Nasıl Kullanılır?

Trello Nasıl Kullanılır?

Todoist Nasıl Kullanılır?

Slack Nasıl Kullanılır?

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.