Melek Yatırımcı Nedir, Nasıl Bulunur?

melek yatırımcı

Melek yatırımcılar, öz sermaye karşılığında küçük işletme girişimlerini finanse etmeye odaklanan varlıklı özel yatırımcılardır. Bir yatırım fonu kullanan bir risk sermayesi şirketinin aksine, melekler kendi net değerlerini kullanırlar. Risk sermayedarlarıyla karşılaştırıldığında, melekler girişimcilere karşı daha sabırlı olabilir ve daha uzun bir süre için daha küçük miktarlar sağlamaya açık olabilir. Ancak, genellikle bir halka arz veya satın alma yoluyla kârlarını cebe indirebilecekleri bir noktada bir çıkış stratejisi görmek isterler.

Melek yatırımcılar birçok sektördeki işletmeleri finanse etmektedir. New Hampshire Üniversitesi’ndeki Girişim Araştırmaları Merkezi’ne göre, 2020 yılı melek fonlu işletmelerin tohum ve başlangıç aşamasında olduğu yıllardan biri oldu.

Melek Yatırımcıların Artıları ve Eksileri

Melek Yatırımcıların Avantajları

Bir melek yatırımcıya sahip olmak, para karşılığında mülkiyet hisseleri verdiğiniz için işletmenizin fonları geri ödemesi gerekmediği anlamına gelir. Melek yatırım, genellikle başlangıç aşamasının ötesinde artık yerleşmiş işletmeler için ayrılmıştır.

Bu şirketler kâr vaadinde bulundular, ancak yine de ürün geliştirmek veya büyümek için sermayeye ihtiyaçları vardır. Bir yatırımcının parası tehlikede olduğundan, mentorluk yoluyla veya doğrudan yönetim yardımı sunarak başarılı olmanıza yardımcı olmak için oldukça motive olabilirler.

melek yatırımcı

Melek Yatırımcıların Dezavantajları

Büyük bir dezavantaj, melek yatırımcıların fon karşılığında şirketinizin %10 ila %50’sini istemeleridir. Bu, melek yatırımcılar şirketin başarılı olmasını engellediklerini belirlerse işletme sahiplerinin işlerinin kontrolünü kaybedebilecekleri anlamına gelir. Bir yatırımcıya fon sağlaması için ne kadar öz sermaye vermek istediğinizi düşünmek önemlidir çünkü çok fazla verirseniz, işler yolunda gitmezse ve melek yatırımcı sizden daha fazla sahipliğe sahipse artık şirketin sahibi olmayabilirsiniz.

Melek Yatırımcı Kaynakları

Melek yatırımcılar genellikle varlıklı kişiler olduğundan, işletme sahiplerinin finansman için onları aramak istemesi normaldir. Peki, melek yatırımcılar nasıl bulunur? T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de 510 Melek Yatırımcı ve 11 Melek Yatırım Ağı var. İşte, Türkiyedeki melek yatırımcı ağları:

  1. ANGEL EFFECT
  2. BAHARİYE MELEK YATIRIM AĞI
  3. EGİAD Melekleri
  4. ERBAN ERCİYES Melek Yatırım Ağı
  5. ETOHUM Yatırımcı Ağı
  6. GALATA BUSINESS ANGELS
  7. GAP BAN Melek Yatırımcı Ağı
  8. KEIRETSU FORUM
  9. STARTUPFON
  10. ŞİRKET ORTAĞIM
  11. TRAngels MELEK YATIRIM AĞI

Bir melek yatırımcıya ulaşmadan önce iş planınızı hazırladığınızdan emin olun. Şirketinize yatırım yapmadan önce işinizin başarı potansiyeline sahip olduğundan emin olmak isteyeceklerdir.

Melek Yatırımcılar Yüzde Kaç İstiyor?

Bir melek yatırımcı işinize ne kadar çok para verirse, o kadar büyük bir yatırım getirisi (ROI) bekler. Yatırım getirisi beklentisi melekler ve belirli yatırım fırsatları arasında farklılık gösterir. Melek yatırımcılar paralarından %30’luk bir getiri bekleyebilirler.

Melek yatırımcılar, çıkış stratejilerinin bir parçası olarak akıllarında bir yatırım getirisi beklentisine sahip olacaklardır. Bu, ilk yatırımlarını ve karlarını telafi etmek için şirketteki hisselerini sattıkları zamandır.

Başarı Artış Oranı

Melek yatırımcılar genellikle bir startup masasına yılların uzmanlığını getirirler ve bir işe başlamanıza başarı getirmek için gereken ipleri zaten anlarlar. Harvard Business School’dan bilim adamları, melek yatırımcılar tarafından desteklenen girişimlerin işlerinde daha uzun süre kalma, önemli bir büyüme gösterme ve daha yüksek bir getiri oranına tanık olma olasılığının daha yüksek olduğunu keşfettiler. Finansmana ek olarak rehberlik ve tavsiye arıyorsanız, melek yatırımcılar bol miktarda değerli bilgi sunar.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer GirişimPedia Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.