MASAK Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcı Rehberi Yayınladı

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi’ni yayınladı. Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi’nde, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları için suç gelirlerinin aklanması ve terörizm finansmanının önlenmesi için yükümlülükler yer alıyor.

Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi‘ni yayınladı. Rehberin amacı kripto para hizmet sağlayıcılarının yükümlülüklerini ve bu yükümlülüklerin ihlali durumunda alacağı cezai yaptırımları sağlayıcılara açıklamaktır.

MASAK, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi’ni hazırlarken, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmaması Dair Yönetmelik, MASAK’ın Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi’nden yararlandı. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na göre kripto para tanımı şu şekildedir.

”Kripto varlık, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelikte, “dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar” olarak tanımlanmıştır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılar ise, söz konusu kripto varlıkların alım satımlarına elektronik işlem platformları üzerinden aracılık etmektedir.”

23 sayfalık Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi’ni okumak istemeyenler için önemli yerleri derledik. Ancak bizden size tavsiye kripto para sektörüyle ilgileniyorsanız Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi‘ni okumanızı tavsiye ederiz.

Yükümlülükler Nelerdir?

Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi’ne göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yükümlülüklerini 2 ana başlıkta inceleniyor. Rehbere göre aracıların yükümlülükleri şu şekildedir:

”…bahsi geçen yükümlülükler, 5549 sayılı Kanunun 3 ila 9/A maddelerinde tanımlanmış olup, yükümlülüklere ilişkin daha detaylı düzenlemelere ilgili Yönetmelik ve Tebliğlerde yer verilmiştir. Bu kapsamda, kripto varlık hizmet sağlayıcıların tabi oldukları yükümlülükler, müşterinin tanınması, şüpheli işlem bildirimi, bilgi ve belge verme, devamlı bilgi verme ile muhafaza ve ibraz olarak sayılabilir.”

Tüzel Kişiler

Tüzel kişilerin detaylı kimlik ve veri doğrulaması zorunluluğu getirilmiştir. Alınacak bilgiler şu şekildedir:

”Tüzel kişinin unvanı, ticaret sicil numarası, vergi kimlik numarası, faaliyet konusu, açık adresi, telefon numarası ile varsa faks numarası ve elektronik posta adresi, tüzel kişiliği temsile yetkili kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarasına ilişkin bilgiler ve imza örneği ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınacaktır. ”

Gerçek ve Tüzel Kişiler için Kimlik Tespiti 

Müşterilerin tanınması yükümlülüğünün koşulları vardır. Bu koşullar:

”Kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile bu platformlardan hizmet alacak kullanıcılar arasında sözleşme yapılması esas olduğundan ve yapılan sözleşmeye istinaden kurulan üyelik kapsamında müteakip işlemler gerçekleştirilebildiğinden, söz konusu iş ilişkisi “sürekli iş ilişkisi” tanımına girmekte ve sözleşme yapılması esnasında tutar gözetmeksizin kimliğe ilişkin bilgilerin alınması ve bu bilgilerin doğruluğunun teyit edilmesi suretiyle sözleşme yapılan kullanıcılar ve bu kullanıcıların adına veya hesabına hareket edenlerin kimliğinin tespit edilmesi gerekmektedir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları; sürekli iş ilişkisi tesisi dışında,

-Şüpheli işlem bildirimini gerektiren durumlarda tutar gözetmeksizin,

-Daha önce elde edilen müşteri kimlik bilgilerinin yeterliliği ve doğruluğu konusunda şüphe olduğunda tutar gözetmeksizin,

-İşlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarı yetmişbeşbin TL veya üzerinde olduğunda,

kimlik tespiti yapmak zorundadırlar. 

Kimlik tespitinin, iş ilişkisi tesisinden veya işlem yapılmadan önce tamamlanması gerekmektedir.”

Aynı zamanda rehbere göre gerçek kişilerin kimlik tespiti zorunludur. Ve rehberde şu şekilde belirtilmiştir:

”Gerçek kişilerin kimlik tespitinde; ilgilinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, uyruğu, kimlik belgesinin türü ve numarası, adresi ve imza örneği, iş ve mesleğine ilişkin bilgiler, varsa telefon numarası, faks numarası, elektronik posta adresi ile Türk vatandaşları için bu bilgilere ilave olarak anne, baba adı ve T.C. kimlik numarası alınmalıdır.”

Şüpheli İşlemler

Şüpheli işlemler 4 farklı başlık altında inceleniyor. Sizler için uzun olmaması adına görselleri koyduk. Rehbere göre, şüpheli işlemler en geç 10 gün içinde MASAK’a bildirilmelidir. Şüpheli işlem tanımı şu şekildedir:

”Şüpheli işlem; yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığıyla yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işleme konu malvarlığının; yasa dışı yollardan elde edildiğine veya yasa dışı amaçlarla kullanıldığına, bu kapsamda terörist eylemler için ya da terör örgütleri, teröristler veya terörü finanse edenler tarafından kullanıldığına veya bunlarla ilgili ya da bağlantılı olduğuna dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun bulunması halidir.”

Cezai Yaptırımlar

Rehberde cezai yaptırımların mali fiyatları için tablo bulunmaktadır. Tek bir ihlal gerçekleştirdiğiniz durumda verilecek cezai yaptırım 30 bin TL ile 50 bin TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca idari para cezasının üst limit tutarı 4 milyon TL olarak belirlenmiştir. Rehbere göre, cezai yaptırımlar:

”Yapılan yükümlülük denetimleri sonucunda, 5549 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre; müşterinin tanınması yükümlülüğü, devamlı bilgi verme yükümlülüğü ve şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğünün ihlallerinin tespiti halinde, MASAK tarafından Kanunda belirtilen miktarlarda ve işlem başına idari para cezası verilir.”

Rehberin önemli kısımları sizler için derledik. Ayrıca sitemizde bulunan Kripto Paraları Denetlemek İçin Özel Ekip Kuruldu yazımızı inceleyebilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Kripto Paraları Denetlemek İçin Özel Ekip Kuruldu

Clubhouse Android Kullanıcıları İçin Beta Testlerine Başladı

Mr. Wonderful: Kevin O’Leary’nin İlham Veren Başarı Hikayesi

Veganzone İlk Yatırımını Focus Global Project’den Aldı!

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.