Martı Nedir?    Neye Çözüm Getiriyor?

Martı, paylaşım ekonomisi temelli elektrikli scooterlarla pratik, eğlenceli, ucuz ve çevre dostu ulaşım hizmeti sunan çevreci bir girişim. Martı, günümüzün trafik derdine ve araçlardan çıkan zararlı gazlara; minimal tasarımı ve elektrikle çalışmasıyla  çevreci bir alternatif çözüm sunuyor.

Peki paylaşım ekonomisi nedir? Paylaşım ekonomisi ürüne sahip olmayı değil ihtiyacın olduğu zaman ihtiyacın süresince kullanıp bu kullanım süresine bağlı olarak ödeme yapılan bir iş modelidir. Martı’nın bu iş modeli UBER ve AIRBNB’nin iş modeline benzemektedir.

Martı yaklaşık 1000 kişilik ekibiyle Türkiye’nin 9 şehrinde yaklaşık 3 milyon kullanıcısına hizmet veriyor. Martı Türkiye şartlarına göre tasarladığı ve Türk mühendisler tarafından üretilen Anadolu-1’i Mart 2020’de kullanıma sundu. Martı’ların Türkiye şartlarına göre tasarlanması hem kullanıcı deneyimini daha zevkli hale getiriyor hem de Martı’ların ömrünü artırarak Martı’ya maliyet açısından önemli bir tasarruf sağlıyor. Ayrıca şarjı biten Martı’ları şarj etmek için ve bakıma ihtiyacı olan Martı’ları tamir etmek için onları toplayan ve geri getiren saha da çalışan bir Martı ekibi de var.

Size ilginç bir bilgi daha verelim. Bazı insanlar Martıları denize atıyorlarmış bunun için de Martı denize atılan scooterları çıkarmak için dalgıç ekibiyle de çalışıyormuş.

Martı’nın Yatırımcıları Kimler ve Ne Kadar Yatırım Aldı?

Martı’nın merak edilen yatırımcıları aslında oldukça tanıdık isimler; Yemeksepeti kurucusu Nevzat Aydın, Hasan Aslanoba, 212 Capital, Borusan Holding eski CEO’su Agah Uğur, Gençoğlu Grup’tan Umur Gençoğlu, Sanko Holding’ten Turgut Konukoğlu, Federal Mogul Türkiye’den Emir Dereli, Careem’in en büyük erken yatırımcısı BECO Capital ve yine Careem’in de yatırımcısı ve aynı zamanda Souq’un da yatırımcısı Wamda Capital, Clutter’ın da yatırımcısı TH Capital. Bunun yanı sıra Goldman Sachs Türkiye ekibinden Banu Kısakürek ve Ozan Sönmez ve isiminin açıklanmasını istemeyen iki global  VC fonu da Martı’nın yatırımcıları arasında.

(Kaynak Webrazzi:https://webrazzi.com/2019/12/24/elektrikli-scooter-marti-yatirimcilar/)

Martı yukarıda saydığmız yatırımcılara ek olarak 2019 yılında 212 ve Wanda’dan yatırım almıştı. Temmuz 2020’de ise 25 milyon dolar yatırım aldıklarını açıkladı.

Martı Nasıl Kullanılır?

Martı’yı kullanmak için yapmamız gerekenler de oldukça basit. IOS ya da Android tabanlı telefonlarımıza Martı uygulamasını yüklüyoruz. Uygulama üzerinden boşta olan Martı’ları görüyoruz ve seçtiğimiz Martı’nın üzerindeki QR kodu okutarak kullanmaya başlıyoruz. Ücretlendirme: Yolculuğa başlamak 1,99TL her dakika için ise 0,59TL.

Martı’yı indrimek ve deneyimlemeye başlamak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

IOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/marti-elektrikli-scooter/id1454358771?l=tr&mt=8

Android için:  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.martitech.marti

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.