Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci!

Mark Zuckerberg’ün ilham veren başarı hikayesi

Mark Elliot Zuckerberg, 14 Mayıs 1984 tarihinde New York eyaletinin White Plains şehrinde gözlerini dünyaya açtı. Babası diş hekimi, annesi psikiyatrist ve bu ailenin dört çocuğundan tek erkek çocuğu olan Mark’ın, çocukluk yıllarından itibaren bilgisayarlara ve bilgisayar programcılığına ilgisi vardı.

Mesajlaşma Uygulaması ZuckNet!

Henüz 12 yaşındayken Atari BASOC programlama dilini babasından öğrenip, bu dili kullanarak “ZuckNet” isimli bir mesajlaşma uygulaması yarattı. Bu uygulamayı babası sekreteriyle iletişimi için kendi muayenehanesinde kullanmaya başladı.

Media Player Girişimi Synapse!

Lise yıllarında ise “Synapse” isimli bir media player girişiminde bulundu. Programladığı yapay zeka sayesinde bu uygulama kullanıcıların isteklerine ve dinlediklerine göre onlara uygun şarkı tahminlerini sunuyor, zevklerine göre şarkı önerilerde bulunuyordu. Microsoft ve AOL uygulamayı satın almayı teklif etse de Mark Zuckerberg, gelen tüm teklifleri kibarca reddedip uygulamayı kimseye satmadı.
Birkaç yıl içinde Mark Zuckerberg; New Hampshire’da bulunan, bir hazırlık okulu olan Phillips Exeter Akademi’sine başladı. Burada öğrenim görürken eskrim sporunda da yetenekli olduğunu anlayıp, okulun eskrim takımının kaptanlığını yapacak kadar kendini geliştirdi. Hem akademik hem de spor alanında kendini geliştiren Mark’ın ilgisi sporla dağılıyor ve spor yapmaya fazla odaklanıyordu.

Ders listelerine kolayca ulaşım sağlayan CourseMatch!

Çalışmak istediği alanın yazılım olduğunu kendine hatırlatarak, dikkatini dağıtan her şeyden uzaklaştı ve 2002 yılında Harvard Üniversitesine kabul edildi. Henüz üniversitenin ikinci yılındayken “CourseMatch” isimli bir program yazdı ve öğrencilerin kendine uygun olan derslerini daha kolay bulup seçmesine olanak sağladı. Bu uygulama sayesinde öğrenciler ders listelerini paylaşan kullanıcıların profilleri üzerinden kendi ders konularını seçebiliyordu. Bu program da öğrencilerden çok fazla ilgi gördü.

Öğrencilerin, öğrencileri oylayıp en güzel/yakışıklı olanın seçildiği uygulama FaceMash!

2003 yılında ise hayatındaki her şeyi değiştirecek bir fikir aklına geldi ve hemen “FaceMash” adında bir site kurdu. Bu uygulamaya öğrencilerin ilgisi, kullanımı; Mark’ın beklediğinden de fazla oldu. Bu sitede öğrenciler, başka öğrencileri resimleri üzerinden oyluyor ve hangisinin daha güzel/yakışıklı olduğunu seçiyorlardı. Öğrencilerin resimlerini sitesine ekleyebilmek için okulun veritabanını hackleyen Mark’ın, bu yaptığı ortaya çıkınca disiplin cezası alarak sitesi kapattırıldı.

Dönüm Noktası TheFacebook.com!

Durmak bilmeyen Mark’ın aklında şimdi de öğrencilerin kendi aralarında sosyalleşebileceği, konuşup paylaşımlar yapabileceği bir platform geliştirmek vardı. Mark, 4 Şubat 2004 tarihinde TheFacebook.com adını satın aldı (sonradan facebook.com oldu) ve sadece Harvard Üniversitesi öğrencilerinin içerisinde sosyalleşebileceği bir platform haline getirdi.
Bir gün arkadaşı Eduardo Saverin ile birlikte yeni yazılımcıya ihtiyaç duyduklarını, Facebook’un kullanıcı sayısının 4 bini bulduğunu anladılar ve Dustin Moskowitz’i yazılımcı olarak yanlarına aldılar. Bir süre sonra bu platform “.edu” uzantılı bir mail adresine sahip olan tüm üniversite öğrencilere açık bir sosyal medya platformu haline geldi.
Mark Zuckerberg; Facebook’un öğrenciler arasında çok fazla ilgi gördüğünü fark edince, girişimine yatırımcı aramaya başladı. 500 bin dolar değerindeki ilk yatırımını Peter Thiel’den aldı. Bu para Mark’ın Facebook’u geliştirmesi için yeter de artardı. Facebook bir yıldan kısa bir sürede 1 milyondan fazla kişiye yayıldı ve sırayla yatırım almaya devam etti. Accel Partners 12,7 milyon dolar, Greylock Partners ise 27,5 milyon dolar yatırım yaptı.
2005’te ise Mark Zuckerberg, Facebook’u öğrenciler dışındaki halka da açtı ve asıl yükselişi o zaman başladı. Kullanıcı sayısı 50 milyonu geçtiğinde büyük şirketler Facebook’u satın almak istedi. Hatta Yahoo! 900 milyon dolar yatırımı Facebook’u satın almak için önermesine rağmen Mark kabul etmeyerek platformunu satmadı.
“Facebook, günümüzde, yeryüzünde hiçbir hükümetin yapamadığı kadar üyelerini tanıyan dünyanın en büyük üçüncü ülkesi gibi faaliyet gösteriyor”. -Richard Stengel

Instagram, Oculus Rift ve Whatsapp uygulamalarını satın aldı!

Facebook’la hiç tahmin etmediği kadar büyüyen Mark, Instagram, Oculus Rift ve Whatsapp uygulamalarını da satın aldı.
2012 yılının Nisan ayında Instagram’ı 1 milyar dolara, 2014 yılının Mart ayında Oculus Rift’i 2 milyar dolara ve yine 2014 yılının Ekim ayında Whatsapp’ı 22 milyar dolara satın alarak bu sektörde en güçlü iş adamlarından biri oldu.
2012 yılının 19 Mayıs gününde yıllardır hayatında olan ilham kaynağı, sevgilisi Priscilla Chan ile evlendi. 1 Aralık 2015’te ise kızı Maxima Chan Zuckerberg dünyaya geldi. Mark, şu anda Palo Alto’da bulunan ve 5 bin metrekare yüzölçümüne sahip, değeri 7 milyon dolar olan bir evde ailesiyle yaşıyor.
ve Mark Zuckerberg’in hayatı umarım size ilham olur. Hiç durmadan ve pes etmeden devam etmeyi unutmayın!
“En büyük risk hiç risk almamaktır. Hızla değişen dünyada başarısız olması kesin olan bir strateji varsa o da risk almamaktır.” -Mark Elliot Zuckerberg

Bir önceki yazım Vural Ak’ın başarı hikayesi için tıklayabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.