Linux Nedir ?

Çok yönlü işletim sistemine hızlı bir giriş. Linux işletim sistemi, İnternet üzerindeki hemen hemen tüm sunucularda çalışır. Aynı zamanda herhangi bir işletim sisteminin adı değil, yüzlerce sistemin genel adıdır. Bunun nasıl mümkün olduğunu görelim.

Linux nedir ?

Linux

aslında aynı anda iki şeydir

  1. İşletim sistemi çekirdeğinin adı (yani, sistemin temel özelliklerinden sorumlu olan merkezi modül).
  2. Çeşitli tahminlere göre, farklı görevler için 500 ila 600 işletim sistemini içeren bir işletim sistemi ailesinin adı.

Linux adında ayrı bir işletim sistemi yoktur, ancak bir sistemin nasıl çalıştığını biliyorsanız, diğerlerini kolayca anlayabilirsiniz.

Linux çekirdeği ne anlama geliyor?

Linux

programcı Linus Torvalds’ın ticari kullanımı sınırlamadan UNIX’in temel özelliklerini elde etmek istediğinde geliştirdiği şeydir. İşletim sistemi çekirdeği, yapabileceği temel komutlardan ve işlemlerden sorumludur:

  1. Bellek yönetimi- programa alan ayırın, sınırlayın, temizleyin;
  2. Süreç kontrolü- başlat, kaynak ver, öldür;
  3. Donanım yönetimi- belirli bir donanım grubu için sürücüler, işletim sisteminin donanım üzerinde hemen çalışması için çekirdeğe yerleştirilmiştir;
  4. Süreçler, hizmetler ve programlar arasında bilgi alışverişi- böylece programlar internete istek gönderebilir, diske veri yazabilir, diskten okuyabilir, birbirini çalıştırabilir, sisteme erişebilir vb.

Çekirdek kullanıcı tarafından pratik olarak görünmez, “açılamaz”, kullanıcı tarafından görülebilen pencereleri ve düğmeleri yoktur. Çekirdeğe klavyeden komut bile giremezsiniz. Tıpkı sürüngen bir insan beyni gibidir: Ona bilinçli erişimimiz yoktur ve düşünce gücüyle kalbimizi durduramayız ama bu “çekirdek” sayesinde kalbimiz atıyor.

Linux çekirdeğinin yanı sıra, çeşitli programcılar kendi işletim sistemleri sürümlerini oluşturdular: RedHat, Ubuntu, Mint Linux ve diğerleri. Böylece çekirdeğin bir taneye dayandığı ve birçok Linux dağıtımı olduğu ortaya çıktı.

Linux bir Unix sürümü mü?

Hayır, benzer isimlere rağmen farklı ürünlerdir. Unix, 1970’lerde AT&T’de kuruldu. Üniversiteler için lisanslı olmasına rağmen yine de ondan para kazanmak isteyen ticari bir işletim sistemiydi. UNIX hala ayrı bir işletim sistemi olarak varlığını sürdürmektedir ve ağ ekipmanında kullanılmaktadır.

Bu sistem 90’ların başında Unix’e açık kaynaklı bir alternatif olarak sıfırdan yaratıldı. Linux, Unix’in birçok ilke ve mekanizmasını kullanır, ancak kod farklıdır. Ayrıca, Linux kodu açık kaynaktır: herkes Linux çekirdeğinin kaynağını indirebilir ve nasıl çalıştığını görebilir. Belki de bu işletim sisteminin yüzlerce dağıtımla bu kadar popüler bir işletim sistemi haline gelmesi, açıklık nedeniyledir.

Linux Dağıtımı Nedir?

Linux

Farklı şirketlerin ve geliştiricilerin bir çekirdek alıp üstüne bir dizi program eklemesidir: kabuklar, derleyiciler, sürücüler ve diğer her şey. Bu zaten tam teşekküllü bir işletim sistemi haline geliyor ve bu derlemelerin her birinin kendi adı var. Linux dağıtımlarının sayısı çok fazladır- farklı görevler için yaklaşık 500 veya daha az iyi bilinen ve sayısız farklı derleme.

Yarım gün boyunca belgeleri okuduktan ve görevlerini formüle ettikten sonra herkes kendi Linux dağıtımını oluşturabilir- örneğin eski bir bilgisayar, öğrenme, oyunlarla doldurulmuş veya web geliştirme için.

Neden bu kadar çok dağıtım var?

Çünkü her şirket farklı bir şeyin önemli olduğunu düşünür:

  1. Bazıları güzel bir ara yüze sahip bir işletim sistemi yapmak ister;
  2. Diğerleri güvenlik ve veri şifrelemeyi vurgular;
  3. Yine de diğerleri ağ protokolleri için genişletilmiş destek istiyor;
  4. Dördüncüsü belirli ekipman için desteğe ihtiyaç duyar;
  5. Beşincisi istikrar ve dayanıklılık ister;
  6. Altıncısı, alarmdan anahtarlıkta çalışmak için sisteme ihtiyaç duyar;
  7. Ve başka biri- böylece sistem düşük güçlü bir işlemcide çalışır.

Şirketler, kendileri için neyin önemli olduğuna bağlı olarak dağıtımlarını farklı bileşenlerden oluşturur.

Yani ücretsiz mi?

Temelde evet, ücretsizdir. Bu sistemin ticari yapıları da vardır: yazılım ve kullanıcı desteği için ödeme yaparsınız. Bu, işletim sisteminin ilk gücüdür- ücretsiz ve uygun fiyatlı. İkinci süper güç, esneklik ve çeşitli ayarlar ve özel programlardır.

Arayüz neye benziyor?

Linuxİstediğiniz gibi görünebilir, istediğiniz gibi. Bir işletim sisteminin pencerelerine baktığınızda, aslında özel bir yönetici programına bakıyorsunuz. Bu, güzel pencereler çizen bir çekirdek eklentisidir. Windows ve Mac OS işletim sistemlerinde pencere yöneticileri standarttır ve değişmez, ancak  kendinizinkini seçebilirsiniz.

Linux dağıtımları, hangi pencere yöneticisinin bulunduğuna bağlı olarak farklı görünür. Tamamen onsuz yapabilirsiniz. Örneğin,

  •  Kendinize bir KDE pencere yöneticisi koyabilirsiniz:
  • Veya GNOME’u kullanabilirsiniz:
  • Veya donanım çok zayıfsa Xfce yöneticisi:
  • Sunucularda olduğu gibi pencere yöneticisini kullanmanıza ve her şeyi komut satırından yönetmenize gerek yoktur.

Ne için kullanılır?

Her şey için kullanılır. Herhangi bir Linux dağıtımı farklı yapı taşlarından oluşturulduğundan, dağıtımları bulabilirsiniz:

  • Evde günlük kullanım için (örneğin, Ubuntu);
  • Kurumsal sunucular için;
  • Süper bilgisayarlar için;
  • Kesintisiz çalışma için hataya dayanıklı istasyonlar için;
  • Güvenlik ve şifreleme sistemleri için;
  • Paralel hesaplama için bir bilgisayar ağı oluşturmak;
  • Alarmlara, akıllı evlere ve semtlere hizmet vermek;
  • Yönlendiriciler ve diğer bilgisayar donanımı için;
  • Robotlar ve robotik için.

İşletim sisteminde oyun oynayabilir miyim

Linux

Genel olarak, evet, ancak sınırlamalarla. İşte seçenekler:

  • Onlarca konsol öykünücüsünden herhangi birini kullanarak retro oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Bazı PC oyunları bir Windows öykünücüsü (örn. Wine) aracılığıyla oynanabilir. Ne tür bir donanıma sahip olduğunuza ve oyunun hangi donanım için tasarlandığına bağlı olarak oyun yavaşlayabilir.
  • Steam’in kendi Linux tabanlı ortamı olan SteamOS’a taşınan oyunlar oynanabilir. Valve, bu platform için mümkün olduğu kadar çok oyun yapmak için çok uğraşıyor, çünkü gelecekteki SteamDeck’leri buna bağlı, bu yüzden hala en iyi oyunlardan bazılarını oynayabilirsiniz.

Doğrudan Linux için geliştirilmiş oyunları oynayabilirsiniz.

  • Doom Eternal Linux’ta oynanabilir. Hatta bir Raspberry Pi 4 tek kartlı bilgisayarda çalışan Linux’ta Doom 3’ü bile oynayabilirsiniz.

Linux’ta oyun oynamanın temel sorunu, grafik kartının özelliklerinden tam olarak yararlanan son teknoloji oyunlardır. Tüm kartlar ve tüm üreticilerin Linux sürücüleri yoktur. Zamanla, daha fazlası olmasına rağmen, bazı adamlar kendi sürücülerini bile yazıyor.

Peki ya özel donanım ve yazılım?

Bu sistem, grafik, video ve ses için bir ton profesyonel yazılıma sahiptir. Bunlar, Adobe ve Apple’ınkilerle aynı biçerdöverler değiller, ancak görevleriyle başa çıkıyorlar.

Yavaş yavaş, yazılım üreticileri Linux’un önemini anlıyor ve bunun için yazılımlarının tam teşekküllü sürümlerini yayınlıyor. Örneğin, Blackmagic, Linux için Davinci Resolve video düzenleme yazılımının tam sürümünü yapmıştır.

Özel donanımlarla uyumluluk sorgulanabilir: Yalnızca bu sistemde çalışan donanımlar var. Ve hiç Linux sürücüsü olmayan donanımlar var. İzlemeli.

MacOS veya Windows programlarını çalıştırabilir miyim?

Genel olarak, evet. Diğer işletim sistemlerinin emülatörleri  kurulabilir. Örneğin Wine, yaygın olarak kullanılan bir Windows öykünücüsüdür. Sisteminizin içinde sanal bir makine oluşturan bir VMWare Workstation sistemi vardır ve orada her şeyi çalıştırabilirsiniz.

Herhangi bir öykünmenin bilgisayar kaynaklarının bir kısmını “yiyip bitirdiğini” ve uyumluluk sorunları olabileceğini anlamalısınız, bu nedenle dikkatli olun.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Whatsapp’ta Mesajlara Emojiyle Tepki Verme Özelliği!

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Kuluçka Merkezi Nedir? Türkiye’nin En İyi 7 Kuluçka Merkezi

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.