Limited Şirket Nedir?

Limited Şirket

Türkiye istatistiklerine göre; ülkede en çok rağbet gören şirket Limited Şirkettir. Bunun sebebi bu tür şirketlerde zarar oranının daha düşük olmasıdır. Ortaklar tüm zararı değil sadece ana paradan düşen payı ve ek ödemeleri karşılarlar. Kazanç olarak büyük avantaj sağlarken, kayıp anlamında da avantajlı bir şirket türüdür.

Limited Şirket Nedir?

Limited şirket, bir ya da birden fazla kişinin bir araya gelerek, bir ticaret unvanı altında kurdukları ve asıl sermeyesi belirtilmiş olan şirket türüne denir. 10 Mart 2018 tarihinde yayınlanmış Resmi Gazeteye göre 7099 sayılı Kanun gereğince Limited Şirket’in kuruluş uygulaması tek bir elde toplanmış ve artık tek bir alanda kurulma sebebiyle de kuruluş aşaması oldukça kolaylaşmıştır. Günümüzde şirket sözleşmesi, Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde onaylanmaya başlamıştır. Geçmişteki uygulama sisteminde noter zorunluluğu olsa da, yapılan yenilikler bu zorunluluğu ortadan kaldırmıştır. Yeni sisteme göre; şirket üzerinde imza yetkisi bulunan kişilerin imza beyanının, herhangi bir ticaret sicili müdürlüğüne yazılı bir şekilde beyanda bulunarak verilmesi yeterli görülmüştür.

Limited Şirket

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

İlk adım kurulacak olan limited şirket için ana sözleşme hazırlığıdır, önce ticaret odası ile bağlantılı kalarak şirket unvanına karar verilir. Ardından ise şirket genel kurulu ve yönetim kurulu üyelerinin kimler olacağı kararlaştırılır ve ana sözleşme içerisinde belirtilir. Bunun dışında ana sözleşme içerisinde şirketin çalışma alanları da belirtilmelidir. Kuruluş bilgileri oluşturulduktan sonra vergi numarası ve vergi dairesi bilgileri öğrenilir. Son olarak; yasal zorunluluk kapsamında minimum sermaye tutarı olarak gösterilen 10.000 TL’nin, 2 yıl içerisinde şirket hesabına aktarılması yeterlidir. Tüm bu işlemler uygulandıktan sonra Ticaret Odasına gidilerek, Ticaret Sicil Kaydı yapılmalıdır.

Limited Şirket
Business people shaking hands together

Limited Şirketi Kurulurken Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Ortakların birer adet fotoğrafı
  • Form şeklinde, talep ve vergi numaralarının bulunduğu oda kayıt bayanı İşe başlama bildirimi
  • Vekaletname
  • E-tebligat formu
  • İnternet vergi dairesi şifre talep formu
  • Kira kontratı (veya tapu fotokopisi)
  • Şirket müdürünün imza sirküleri
  • Muhasebeci vekaleti
  • Muhasebe hizmet sözleşmesi

Şirket kuruluşu için gerekli evrakların tamamlanma sürecinin ardından, ticaret odasından randevu talep edilir. Genel olarak bu geri dönüş süreci ortalama üç iş günüdür. Ancak yoğunluk durumunda daha uzun da sürebilir.

Limited Şirket Kaç Ortakla Kurulur?

Limited şirket en az 1 en fazla 50 gerçek ya da tüzel ortakla kurulabilecek bir şirket türüdür. Ortak sayısının sınırı geçmesi durumunda, anonim şirkete geçilmelidir. Anonim şirketlerde üst sınır bulunmamaktadır. Günümüzde Limited şirket kurarak bankacılık ya sigortacılık dışında, yasalarca belirtilmiş olan bütün ticari çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.

Limited Şirket

Limited Şirket Unvanı Nasıl Belirlenir?

Limited Şirketler için unvan belirleme aşamasında en dikkat edilmesi gereken konu faaliyet alanının belirtilmesidir. Ayrıca limited şirket unvanı seçilirken, ticaret sicil müdürlüğü üzerinden benzer unvanların olup olmadığı sorgulanmalıdır. Aynı unvanın farklı şirketler tarafından kullanılması mümkün değildir. Yapılan sorgulama sonucunda ilk kelimenin ardından gelecek olan diğer iki kelime aynı olmamalıdır. Yani; Kahraman Turizm Otelcilik LTD. ŞTİ. olarak kayıtlı bir unvan varken, Kahraman İnşaat Otelcilik LTD. ŞTİ. şeklinde bir unvan alınamaz.

Limited Şirket Sermaye Tutarı Nedir?

Tek ortak ile kurulacak olan bir limited şirket için yapılacak ücretlendirme, ticaret odası ana sözleşme içerisindeki kelime sayısı doğrultusunda yapılmaktadır. Bu, bin kelime için ortalama 1200 TL civarıdır. Bunun dışında, noterden alınacak olan imza beyanları ve vekaletname için de yine ortalama olarak 600 TL tutarında bir ödeme gerekmektedir. Kuruluşun ardından ise defter tutma zorunluluğu doğrultusunda küçük masraflar çıkabilmektedir.

Limited Şirketlerin Vergisel Durumu

Vergi konusunda şirket ortakları, kurumlar vergisi kapsamında vergi mükellefidir. Kanun şartlarınca %25 vergi ödemek durumundadırlar. Gelir vergisi kurumlar vergisinden farklı şekilde artan orana sabit orana bağlıdır. Şirketin kazandığı miktara göre yıllık oran değişme göstermez. Bunun yanında belirli aralıklarla ödenmesi gereken beyanname ücretleri de vergiler kapsamındadır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.