21.Yüzyıl Yetkinlikleri:Liderlik ve Sorumluluk

21.yüzyılın, hayatın her yönünü derinden etkileyen en önemli özelliği kaçınılmaz olarak değişimdir.Bu yüzyılda değişim, hayatın her alanında hızlı ve sürekli olarak gerçekleşmekte ve insanları da ayak uydurmaya zorlamaktadır. Bu çağda gerçekleşen küreselleşme ,hızla gelişen teknolojiler, toplum ve bireyin yaşayış biçimindeki değişimler liderleri de yenilenme ve uyumlanmaya itmektedir.21.yüzyıl, liderlik kavramını derinden etkilemiş, lider olmanın yeni gereksinimlerini ortaya koymuştur.

Lider Kimdir?

Liderlik

Değişim çağında başarılı olmak isteyen her birey gerek kendinin gerekse hitap ettiği toplumun lideridir.Lider mevcut kaynakları en etkili şekilde kullanarak, hitap ettiği grubu ortak amaç doğrultusunda etkileyen, ikna eden ve her şartta hızlı karar verebilme kabiliyetli kişi olduğu tanımı halen geçerliliğini korusada 21.yüzyıl da ön plana çıkan liderin hızla değişen şartlardan ne derece etkilendiği ve buna nasıl reaksiyon verip uyumlanabildiğidir. 21.yüzyıl bu kadar değişken ve ön görülemezken bir lider bu şartları stabilize edip kitlesine olan etkisini en aza indirebilen kişidir.

Lider:

  • Esnek,
  • Sorumluluk almaktan kaçınmayan ,
  • Değişen Şartlara Uyum Sağlayabilen,
  • Süratli ve doğru karar verebilen,
  • Hitap ettiği kitleye ve amaca karşı sorumlu,
  • Etkileyebilme kabiliyeti yüksek,
  • Gelişmelere açık,
  • İnsanı ön planda tutan,
  • İnsiyatif alma ve yaratıcılığı destekleyen bir birey olmalıdır.

Liderlik ve Sorumluluk

Liderlik

Sorumluluk kavramını incelediğimizde karşımıza iki bakış açısı çıkıyor:

  • “Bir kimsenin üstüne aldığı , yapmak zorunda bulunduğu ya da bir iş için gerektiğinde hesap verme durumu “
  • “Sorumluluğu bulunmak ,sorumlu olmak”

Bu iki tanımı iyi bir lider açısında ele aldığımızda, onun sahip olması gereken özelliklerden biriside sorumluluk kavramına vakıf olmaktır.Çünkü lider bulunduğu konum gereği sorumluluktan kaçmaz sorumlulukların sonucu her ne olursa olsun onları kucaklayabilir .Bu sorumluluk bilincide etrafındaki insanların insiyatif almasına teşvik için önemli bir davranıştır.

Lider Yetkinliği Neden Önemli?

Liderlik

 İyi bir lider olmak hayattın her alanında kişiye ön plana çıkaran bir özelliktir.

  • Her ne meselek yapıyorsak yapıyor olalım liderlik yetkinliğini taşıdğımızda bulunduğumuz küçük ya da büyük ölçekli tüm işlerde başarılı ve yaratıcı sonuçlar elde edebiliriz.
  • Beklenmedik durumlarda akıllıca davranarak kendimiz ve amaçlarımız için fırsatlar yaratabiliriz.
  • Sorumluluk almaktan kaçınmadığı için her daim yeniliklere ve tecrübelere açık olmasını ve dinamik kalmasını sağlar.
  • Hitap ettiği kitlenin güvenini hızlıca kazanmasını sağlar ve ortak amaç doğrultusunda istekli bir ekip dinamiği oluşturabilir.

Lider Olunur mu Doğulur mu?

 İdeal bir liderin nasıl olduğu, her meslek grubunda iyi liderlere ihtiyaç duyduğumuzun hemen hemen çoğumuz farkındayız.Gel gelelim ki küçklükten meslek erbabı olduğumuz sürece kadar liderlik yetkinliklerimizi geliştirmeye yönelik yeterli bir eğitime ve geliştirme olanaklara sahip değiliz .Sanırım bu durum 21.yy yüzümüze vurana kadar liderliğin doğuştan geldiğine inanıyor olmamızdan kaynaklanıyor.Ancak biliyoruz ki liderlik yetkinliğine bazılarımız doğuştan biraz fazla yatkın olsakta hepimiz bu cevhere sahibiz.Önemli olan herkesin içinde taşıdığı  bu cevheri geliştirmek, üzerine pratikler yapmak ve tecrübeler ile ilerlemektir.

Liderlik Yetkinliğimizi Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

  Liderlik yetkinliği kişinini çaba ve tecrübeler ile geliştirebileceği bir özelliktir çünkü yukarıda bahsettiğim lider özelliklerinin hepsi aslında birer insani davranış biçimleridir ve gerekli çabalar gösterilip pratikler yapıldığında kazanılabilir.Sizlerle faydalanabileceğiniz bazı kaynaklar paylaşacağım.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.