Glencore’dan Li-Cycle’a 200 Milyon Dolarlık Yatırım Geldi!

yatırım

Lityum iyon pillerinin geri dönüşümünü sağlayan Kanada merkezli şirket Li-Cycle, dünyanın en büyük hammadde ticareti yapan şirketlerinden biri olan Glencore’dan, 200 milyon dolar yatırım aldı.

 

yatırım

 

 

Li-Cycle Holdings, ömrünü tamamlamış pilleri ve pil üretim hurdalarını alan ve nikel, kobalt ve lityum gibi ağır metaller açısından zengin bir ara ürün olan “kara kütle” üreten bir şirkettir. Şirket, bu işi yaparak lityum iyon pil kaynak geri dönüşümünde Kuzey Amerika liderliğini de edinmiştir. Glencore ise dünyanın en büyük doğal kaynak şirketlerinden biri olarak kendini, dünyayı geliştirmek, sürdürmek ve iyileştirmek için gerekli ürünleri tedarik etme faaliyetini gösteren bir şirkettir.

İklim krizlerinin dünyanın çeşitli bölgelerinde şiddetli derecede kendini gösterdiği, küresel ısınmanın ise dünyanın her noktasında inkar edilemez etkilerinin boy gösterdiği göz önüne alındığında daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmalar yürüten şirketler de gün geçtikçe daha da önemli bir noktaya erişiyor.

Lityum iyon pillerinin geri dönüşümünü sağlamak ise sürdürülebilir bir dünya için önemli adımlardan bir tanesini temsil etmekte. Zira tükenmiş lityum iyon pillerinin çevreye veya çöpe atılması sonucunda gerçekleşmesi mümkün, çeşitli reaksiyonlar patlamalara neden olabilmektedir.

Aynı zamanda, yukarıda bahsettiğimiz gibi lityum iyon pilleri ağır metaller açısından zengin olan ürünlerdir ve bu ağır mettaller zamanla bozunarak serbest hale geçer ve bu şekilde lityum iyon pillerinin atılması sızıntı suyu ile birlikte yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine neden de olur.

Li-Cycle, 2016 yılında, Kanada’da Ajay Kochhar ve Tim Johnston tarafından hayata geçirilerek bütün bu problemlere olası bir çözüm niteliğinde çalışmalarına başlamıştır. Kısaca çalışma şekillerinden bahsetmek gerekirse,

Li-Cycle, kullanılmış pilleri parçalamak için daha az enerji tüketen su bazlı bir sistem kullanıyor. Ardından, jant teli tesislerinden daha önce de bahsettiğimiz “kara kütle” diye nitelendirilen bir maddeyi yeni lityum iyon pilleri yapmak için kullanılabilecek olanlar da dahil olmak üzere çeşitli malzemelere ayırıyor.

 

yatırım

 

Şimdi, sürdürülebilir bir dünya için önemli adımlar atılması gerken bu günlerde, çeşitli işleri başarılı şekillerde yürütmeyi başarmış iki şirket, Li-Cycle ve Glencore’un pil hammaddesi tedarik zincirlerinde döngüselliği ilerletmek için yenilikçi ortaklığı duyurması dikkatleri çekti. Ortaklık, Lityum iyon pillerinin geri dönüşümünü üstlenen, Li-Cycle elektrikli araç endüstrisi için pil metalleri tedarik eden Glencore’dan 200 milyon dolar yatırım almasıyla gerçekleşmiş oldu.

Li-Cycle, Glencore’dan aldığı yatırımı Kuzey Amerika çevresinde inşa ediyor olduğu birkaç geri dönüşüm tesisi ve diğer kurumsal amaçlar için kullanacağı iddia ediliyor. Glencore ayrıca Li-Cycle’a sülfürik asit tedarik etmeyi kabul etti. Aynı zamanda şirket, Li-Cycle’ın geri dönüşüm süreci sırasında ürettiği belirli metalleri de satın alacağını da belirtti. Glencore ile Li-Cycle arasındaki anlaşmanın temmuz ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.