/

Girişimci Rehberi: Kuluçka Merkezleri

Kuluçka Merkezi Nedir?

Ülkemiz dışında “Incubator” adıyla bilinen ve bizde de Kuluçka Merkezi olarak tanımlanan kurumlar, girişimcinin yatırımcıları ve rehberleri şeklinde de tanımlanabilir.  Girişimciler için fikirlerin kağıda dökülmesinin ardından yatırım almak sıkıntı oluşturmaktadır. Bunun üzere girişim yapmak isteyenler, yeterli miktarda bütçeyi oluşturabilmek için yatırımcılar ile iletişime geçer. Ancak herhangi bir kurumun ya da kişinin desteği olmadan bireyin yatırımcılara ulaşması oldukça zor bir durumdur. Hal böyle olunca da devreye Kuluçka Merkezi girmektedir. Ülkemizde belli başlı kurumların da desteği ile kurulan kuluçka merkezleri, sektör fark etmeksizin hem girişimin gelişmesini hem de bireyin yatırımcılara ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Bireyler kuluçka merkezinde sadece yatırımcılarını bulmamakta, bunun yanı sıra girişimlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için eğitimler de almaktadır. Daha önce girişim dünyasında bulunan ve zorluklarını aşan kişiler de yine tecrübelerini genç girişimcilere aktarmakta, bu yolda hata yapma oranlarını en aza indirmektedir.

Kuluçka Merkezlerinin Sunduğu İmkanlar Nelerdir?

  • Ofis imkanı, mobilya ve ekipman sağlanması, ihtiyaç duyulan altyapının ve ortak mekanların oluşturulması.
  • Sekretarya ve destek hizmetlerinin sunulması, donanım ve yazılımlara erişimin sağlanması.
  • Yarışma ve benzeri girişimciliği teşvik edici programların organize edilmesi.
  • İlgili eğitim, seminer ve atölyelerin düzenlenmesi.
  • Yönetim desteği, kritik iş ve teknik desteklerin verilmesi.
  • Teknik ve idari konularda danışmanlık ve mentorluk hizmetlerinin sağlanması.
  • Şirketleşme, ticarileşme,  ve benzeri alanlarda desteklerin sağlanması.
  • Girişimci ile yatırımcı arasında köprü kurma

 

KULUÇKA MERKEZLERİ

  • Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi (İstanbul)Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi sağlık alanında yeni iş fikirlerinin olgunlaştırılması, ürüne dönüştürülüp hayata geçirilmesine hizmet edecek teknoloji bazlı bir kuluçka merkezidir.

 

  • Atom (Ankara): Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi, yani kısa adıyla ATOM, 2008 yılında ODTÜ Teknokent Yönetim A.Ş. bünyesinde kurulmuş bir ön kuluçka merkezidir. ATOM bünyesi içerisinde farklı bireylerin projeleri değerlendirilirken, üniversite içerisinde okuyan ve projelerini ticarileştirmek isteyen kişiler de yine kurulun onayını aldıktan sonra ATOM’a başvuru yapabilmektedir.

 

 

 

  • Bahçeşehir Üniversitesi Kuluçka Merkezi (İstanbul): BAU Girişimcilik Operasyonları ve İnkübasyon Merkezi, Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerinin girişimcilik konusunda ihtiyaçları olan bilgi, danışmanlık, mentorluk, açık ofis, kaynaklara erişim konularındaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş bir kuluçka merkezidir.

 

  • Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi (İstanbul): Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi (Kuluçka), 2014’te İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi (STÇM) altında kurulmuş bir merkezdir.

 

  • Bilkent CyberPark (Ankara) : Bilkent Cyberpark’ta, teknoloji yoğun alanlarda girişimciliği teşvik etmek amacıyla fikir sahiplerine ve yeni kurulan şirketlere uygun koşullarda ofis alanı ve danışmanlık hizmetlerinin verildiği bu merkez, 2004 yılında Dünya Bankası’nın desteği ile, Türkiye’nin ilk özel Teknoloji Kuluçka Merkezidir.

 

  • Embriyonix (İzmir): İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde, Bilimpark A.Ş. ,Embryonix Teknoloji Transfer Ofisi ve İzmir Ticaret Odası olmak üzere üç ana birim temelli kurulmuş, inovasyon ve girişimcilik başlığı altında üniversite ile sanayi arasındaki teknolojik katma değer yaratan bir yapılanmadır.

 

  • Etohum (İstanbul): Etohum internet girişimcileriyle yatırım yapacakları bir araya getiren, girişimcilere şirketlerini büyütebilmek için danışmanlık veren, bu amaçla girişimcilik etkinlikleri düzenleyen bir organizasyondur. Etohum,  internet sitesi üzerinden de sadece girişimcilerin değil, aynı zamanda yatırımcıların da başvurularını almaktadır.

 

  • HayalEt (İstanbul):2013 yılından itibaren Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren HayalEt Kuluçka Merkezi, 2011 yılında İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığı mali destekle kurulmuştur. Ayrıca HayalEt konu ve sektör kısıtlaması olmadan hemen hemen bütün projelere onay veren nadir kurumlar arasında yer.

 

  • İTÜ Çekirdek (İstanbul):İTÜ ve İTÜ ARI Teknokent tarafından 2012 yılında kurulan İTÜ Çekirdek; bugüne dek çok sayıda girişime ve  girişimciye destek olmuştur. Finansal teknolojilerden sağlık teknolojilerine, arttırılmış gerçeklik uygulamalarından donanım projelerine kadar birçok farklı alanda projeye destek olmaya çalışan, otomotiv sektöründe ise  ayrı bir çağrısı bulunan İTÜ Çekirdek; girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir kuluçka merkezidir. Aynı zamanda Dünya’nın en iyi kuluçka merkezleri arasında uzun süredir ilk beşte yer alıyor.
  • SUCool (İstanbul) : Sabancı Üniversitesi çatısı altında kurulan SUCool; mentorluk, eğitim ve network imkanları sunan , teknoloji-arge-inovasyon bazlı aynı zamanda gelişmiş yurt dışı bağlantıları olan ,girişimcilerin projelerini hayata geçirmeleri  için destek bulabildikleri bir  kuluçka merkezidir.

 

  • TEB Kuluçka Merkezi (İstanbul):Ülkemizde uzun yıllardır hizmet veren ve halk arasında özellikle bankacılık sektörü olarak ön plana çıkan TEB, sadece banka olmamakta ve farklı sektörlerde de girişimcilere destek sağlamaktadır. İş yönetimi danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri ve kuluçka merkezi destekleri olmak üzere 3 farklı sistem ile her sektörden girişimcilere destek vermeyi amaçlayan TEB, hem kendi bünyesinden  finansmanlar sağlamakta hem de yatırımcılar ile girişimcileri buluşturmaktadır.

 

  • Viveka (Ankara): Viveka, 2010 yılında Ankara’da kurulmuş Türkiye’nin ilk özel, bağımsız hızlandırıcı merkezidir. Viveka’nın misyonu girişimci ve yatırımcılara en yüksek başarı oranını sağlayacak bir çerçevede hızlandırıcı servisleri sunmaktır.

 

  • KWORKS(İstanbul): Koç Üniversitesi’nin bünyesinde faaliyetlerini sürdüren KWORKS, girişimcilerin fikir bulması, ürünü oluşturması, büyümesi ve hızlanması için çeşitli desteği sağlamaktadır. İlk olarak KWORKS bünyesinde sağlanan olanaklar ile girişimcinin fikrini bulması ve bu fikri tam olarak oluşturması mümkündür. Bunun yanı sıra ürünü yaratması, şekillendirmesi de yine KWORKS ile mümkün olurken, gerekli yatırım destekleri ile de girişim büyümeye başlar. Bu aşamadan sonra gerekli stratejik hamlelerin yapılmasıyla birlikte de artık girişim hızlanacak ve çok daha kaliteli bir hal alacaktır. Ayrıca KWORKS tarafından girişimcilere çalışma alanı, ürün geliştirme, teknik danışmanlık, iş geliştirme, finansal danışmanlık, altyapı, bulut teknolojisi, hukuk danışmanlığı, devlet hibeleri ve maliyet karşılama gibi imkanlar da sağlanmaktadır.

 

  • ANAÇ(İstanbul): Ülkemizde en çok ilgi gören kuluçka merkezleri arasında yer alan ANAÇ, Anadolu Üniversitesi bünyesi altında faaliyetlerini sürdürmekte ve ortak çalışma alanı mantığı ile girişimcilerinizin hayat bulmasına yardımcı olmaktadır. Başta ulaşım, havacılık, raylı sistemler, malzeme, makine, biyoteknoloji ve yazılım teknolojileri olmak üzere ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi kapılarını hemen hemen her sektör için açmaktadır. Burada önemli olan kısım ise projenin ülke teknolojisine, gelişmişliğine ve çağın gerekliliklerine uygun olmasıdır.

 

  • DreamBu: Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren DreamBU Kuluçka Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi öğrenci, mezun ve akademisyenlerinin iş fikirlerini ticarileştirebilmeleri amacıyla kurulmuştur. TTO DreamBU Kuluçka Merkezi, konu kısıtlaması olmaksızın tüm inovatif iş fikirleri için başvurulara açıktır

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir.

Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.