Kişilik Tipinizi Keşfedin

Kişilik Tipinizi Keşfedin

Çevrenizde herhangi bir kişinin kendini ISFJ veya ESTP şeklinde tanımladığını, kulağa anlamsız ya da garip gelen bu harflerin ne anlama geldiğini duydunuz mu? Sadece harfler gibi görünen bu kavramlar Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) yani Myers-Briggs Tip Göstergesine ait 16 kişilik tipinden sadece ikisidir.

Kişilik Tipinizi Keşfedin

Myers-Briggs Kişilik Tipi Göstergesi, bir kişinin kişilik tipini, tercihlerini ve güçlü-zayıf yanlarını belirlemek için tasarlanmış bir öz bildirim envanteridir. Envanterde yer alan soruların cevaplarına göre insanlar 16 kişilik tipinden birine sahip olarak tanımlanır. MBTI’nin amacı, katılımcıların sevdikleri, sevmedikleri, güçlü ve zayıf yönleri, olası kariyer tercihleri ​​ve diğer insanlarla uyumlulukları dahil olmak üzere kendi kişiliklerini daha fazla keşfetmelerini ve anlamalarını sağlamaktır.

Hiçbir kişilik tipi diğerinden “en iyi” veya “daha iyi” değildir. İşlev bozukluğu veya anormallik aramak için tasarlanmış bir araç değildir. Bunun yerine amacı, kendiniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmaktır.

Peki ya bu harfler ne anlama geliyor?

Dışadönüklük (E) – İçedönüklük (I)

Dışadönüklük-içe dönüklük ilk olarak kişilik tipleri teorisinde insanların nasıl tepki verdiklerini ve çevreleriyle nasıl etkileşime girdiklerini tanımlamanın bir yolu olarak keşfedilmiştir. Bu terimler çoğu kişiye tanıdık gelse de MBTI’de kullanılma biçimleri popüler kullanımlarından biraz farklıdır.

Dışadönükler “dışa dönüktür” ve eylem odaklı olma eğilimindedirler, sosyal etkileşimden daha çok zevk alırlar ve diğer insanlarla zaman geçirdikten sonra kendilerini diğer insanlara göre daha enerjik hissederler.

İçedönükler “içe dönüktür” ve düşünce/düşünme odaklı olma eğilimindedirler, sosyal etkileşimlerin daha anlamlı ve derin olması onlara keyif verir ve yalnız vakit geçirdikten sonra kendilerini yeniden şarj edilmiş hissederler.

Algılama (S) – Sezgi (N)

İnsanların etraflarındaki dünyadan nasıl bilgi topladıklarına bakmayı içeren bu ölçekte tüm insanlar durumlara bağlı olarak algılama ve sezgiler için biraz zaman harcarlar. MBTI’ye göre, insanlar bir alanda baskın olma eğilimindedir.

Algılamayı tercih eden insanlar, gerçekliğe, özellikle de kendi duyularından öğrenebileceklerine çok dikkat etme eğilimindedir. Ayrıntılara odaklanma ve uygulamalı deneyim kazanmanın keyfini çıkarma eğilimindedirler.

Sezgiyi tercih edenler, izlenimlere ve bazı kalıplara daha fazla dikkat ederler. İhtimaller hakkında düşünmekten, soyut şeyler ve geleceği hayal etmekten çok hoşlanırlar.

Düşünme (T) – Duygu (F)

İnsanların algılama ya da sezgi işlevlerinden topladıkları bilgilere dayanarak kararlarını nasıl verdiklerine odaklanılır bu ölçekte.

Düşünmeyi tercih eden bu insanlar, gerçeklere ve nesnel verilere daha fazla odaklanırlar. Bir kararı ölçerken tutarlı, mantıklı ve kişisel olmamaya daha eğilimlidirler.

Hissetmeyi tercih edenler ise, bir konuda bir sonuca varırken insanları ve duyguları dikkate almaya daha eğilimlidirler

Yargılama (J) – Algılama (P)

Son ölçek, insanların dış dünya ile nasıl başa çıkmakta olduklarını içerir.

Yargılamaya eğilimli olan insanlar, yapıyı ve kesin kararları tercih ederler.

Algılamaya eğilimli insanlar ise daha açık, esnek ve uyarlanabilir.

MBTI Kişilik Türleri

Kişilik Tipinizi Keşfedin

Analizciler

  • INTJ- Mimar

INTJ’ler yalnız çalışmayı tercih eden, içe dönük olmaya eğilimli, somut ayrıntılar yerine soyut ayrıntılara odaklanmayı seven ve içe dönük olmaya daha eğilimli kişilerdir. İnovatif, bağımsız, stratejik, anlayışlı, mantıklı ve diğerlerinden ayrılmışlardır. Hayatlarının düzenli ve kendi kontrollerinde olmasını severler ve planlı hareket etmeyi tercih ederler. Mantığa ve nesnel bilgileri, duygulara göre daha çok önemserler.

  • INTP- Mantıkçı

INTP’ler sakin, sessizliği seveni düşünceli ve biraz çekingen kişilerdir. Mantıklıdırlar. Nesnel bilgilere dayalı karar verirler ve duygudan daha çok aklı önemserler. Mantıklı, entelektüel, kusursuzluğu seven, rahat ve yaratıcılardır. İçe kapanık olarak, küçük ve yakın arkadaş gruplarıyla sosyalleşmeyi büyük kalabalıklara tercih ederler. Verileri analiz ederken ve karar verirken son derece mantıklı ve objektiftirler. Kutunun dışında yani farklı düşünmekte iyidirler. Büyük resmi düşünürler ve küçük detaylara odaklanmazlar. Seçeneklerini açık tutmayı seven, esnek olma eğiliminde ve planlama ile sınırlı hissederler.

  • ENTJ- Buyurucu

ENTJ’ler diğer insanlarla vakit geçirmekten hoşlanırlar. Verimli, bağımsız, dışa dönük, hırslı ve mantıklı kişilerdir. Başka insanlar ile etkileşime girmek, kendilerini daha enerjik hissettirir ve sözel becerileri oldukça kuvvetlidir. Geleceği düşünmeyi tercih eden bu kişilik tipindeki insanlar, karar verirken nesnel ve mantıksal davranmayı tercih ederler. Duyguları seçimlerini pek etkilemez ve planlı olmaları onlara öngörülebilirlik ve kontrol duygusu verdiği için her zaman bir eylem planına sahiptirler. Sorunları tespit etmekte/çözmekte oldukça iyilerdir ve sorumluluk almakta çekinmezler. Bu onları doğal liderler yapar. Duygularını ve duygusallıklarını gizlemeye meyillidirler ve duygularını başkaları tarafından bilinmemesi gereken zayıflıklar olarak görürler.

  •  ENTP- Tartışmacı

ENTP’ler sohbetleri harika ve farklı insanlarla etkileşime girmekten hoşlanan insanlardır. Çok yönlü, girişimci, mantıklı, yaratıcı ve hevesli kişilerdir. Genellikle oldukça rahat, anlaşması kolaydırlar. Anlık durumlara değil geleceğe odaklanırlar. Karar vermek yerine bekleyip ne olacağını görmeyi tercih ederler. Yeni şeyleri hızla anlayabilir, yeni bilgi ve fikirleri hızlıca özümseyebilirler. Meraklı ve çevrelerinde olup biteni, dünyayı anlamaya odaklıdırlar. Bazı zamanlarda fikirlerine veya planlarına o kadar kapılabilirler ki yakın ilişkilerini gözden kaçırabilirler.

Kişilik Tipinizi Keşfedin

Diplomatlar

  • INFJ- Savunucu

INFJ’ler yumuşak, güçlü sezgileri olan duygusal anlayışlara sahip ve derin inançlı kimselerdir. İstediklerini elde edene kadar kararlı hareket ederler. İdealist, anlayışlı, güvenilir, şefkatli ve nazik kişilerdir. İdeallerini eylemlere dönüştürürler ve hayal etmek yerine değişim için adım atmayı tercih ederler. Diğer insanlarla güçlü ve anlamlı bağlar kurabilirler. Başkalarına yardım etmekten hoşlanırlar ve yeniden şarj olmak için zamana ve kendi alanlarına ihtiyaç duyarlar. Planlıdırlar ve her şeyi organize ederek kontrollü olmayı severler. Karar verirken duygularını daha fazla önemserler. Hem kötüyü hem de iyiyi anlayıp her şeyi daha iyi hale getirmeyi tercih ediyorlar.

  • INFP- Arabulucu

INFP’ler yalnız olmayı seven, içe dönük, çekingen olmaya daha eğilimli ve sosyal ortamlarda enerjisi tükenen yakın arkadaş grubunu tercih eden kişilerdir. Kişisel duyguları önemser ve kararlarını daha nesnel bilgilere dayalı değil endişelerden etkilenerek verirler. Hassas, yaratıcı, idealist, sadık ve ilgililerdir. Seçeneklerini açık tutarlar ve gerçekten önemsedikleri şeyleri titizlikle yaparlar. Sezgilerine ve büyük resme odaklıdırlar.

  • ENFJ- Önder

ENFJ’ler dışa dönüktürler ve insanlarla vakit geçirmeyi severler. Sadık, idealist, sorumluluk sahibi, diplomatik ve hevesli kişilerdir. Çoğunlukla samimi, sevecen ve destekleyici olarak bilinirler ve insan becerileri çok iyidir. Zamanlarını başkalarına adarken kendi ihtiyaçlarını ihmal edebilirler. İnsanları teşvik ederler ve başkalarına yardım etmekten çok hoşlanırlar. Kendilerine karşı çok serttirler ve bir şeyler yolunda gitmediğinde kendilerini suçlarken, düzeldiğinde kendilerine kredi vermemeye eğilimlidirler. Olağanüstü liderler olabilirler ve motive edici, ilham verici olabilecek bir gruba coşku getirebilirler.

  • ENFP- Kampanyacı

ENFP’ler başkalarını gerçekten önemserler ve inanılmaz bir insan becerileri vardır. Hevesli, yaratıcı, optimist, destekleyici, doğal ve oyuncu kişilerdir. İnsanların ne hissettiğini ve düşündüğünü anlamakta çok iyidirler. Azimleri, karizmaları ve yaratıcılıklarına bakıldığında büyük liderler de olabilirler. Geleceğe odaklanmayı tercih ederler ve rutinlerden asla hoşlanmazlar. Hayal edip eyleme geçememek ya da başladıkları işleri tamamlamamak onlar için büyük bir sorundur. Dikkati, özellikle sıkıcı veya ilham vermeyen şeylerde çalışırken kolayca dağılabilir. Seçeneklerini açık tutmayı severler ve esneklerdir. Düzensizlik ve erteleme sorunları yaşayabilirler.

Kişilik Tipinizi Keşfedin

Kaşifler

  • ESTP- Girişimci

ESTP’ler sorunlarla karşılaştıklarında, bu kişilik tipine sahip insanlar hızla gerçeklere bakar ve acil bir çözüm geliştirir. Planlamak yerine doğaçlama yapma eğilimindedirler. Daha pratiktirler, rasyonel olarak düşünebilecekleri ve hemen harekete geçebilecekleri basit bilgileri tercih ederler. Çok dikkatlidirler ve diğer insanların asla fark etmediği ayrıntıları yakalarlar. Sosyal ortamlarda, genellikle konuşmadan birkaç adım öndeymiş gibi görünürler. Genellikle oldukça dürtüsel hareket ederler ve risk alabilirler.

  • ISTP- Becerikli

ISTP’ler yeni deneyimlerden hoşlanan ve genellikle heyecan arayan, hatta risk alan davranışlarda bulunan kişilerdir. Sonuç odaklıdırlar ve bir sorun olduğunda nedenini çabucak anlamak ve bir tür çözüm uygulamak isterler. Genellikle motosiklet, yelken kanat, bungee jumping, sörf veya buz hokeyi gibi riskli veya hızlı tempolu hobilerle uğraşırlar. Kişisel değerlerden ziyade nesnel kriterlere dayalı yargılarda bulunmayı tercih ederler. Başka insanların duygusal durumlarına iyi uyum sağlamazlar ve bazen biraz duyarsız olarak görülebilirler. Kendi duygularını da görmezden gelebilirler. Sakin bir kafa tutmakta, tarafsızlıklarını sürdürmekte ve krizle başa çıkmakta iyidirler.

  • ESFP- Eğlendirici

ESFP’ler çok pratik ve becerikli kişilerdir. Uygulamalı deneyim yoluyla öğrenmeyi tercih ederler. Bu kişilik tipine sahip olan öğrenciler bazen geleneksel sınıf ortamlarında mücadele ederler. Ancak, başkalarıyla etkileşime girmelerine veya doğrudan deneyim yoluyla öğrenmelerine izin verilen durumlarda üstündürler. Çevreleri hakkında güçlü bir farkındalığa sahiptirler ve diğer insanlara gelince de çok anlayışlı ve algılayıcıdırlar. İnsanlar onları sıcak, sempatik ve rahat bulurlar. Eğlenceyi severler ve ilgi odağı olmaktan kaçınmazlar.

  • ISFP- Maceracı

ISFP’ler ayrıntılara odaklanmayı severler ve gelecek hakkında endişelenmek yerine şimdi hakkında düşünmek için daha fazla zaman harcarlar. Onlar “hayalciler” yerine “yapanlar” olmayı tercih ederler. Ayrıntılara çok odaklanırlar. İnsanlarla vakit geçirdikten sonra, içe dönük olmalarından dolayı genellikle bir süre yalnız kalmaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, genellikle küçük bir grup yakın arkadaş ve aile üyesiyle kaynaşmayı tercih ederler. Nazik, arkadaş canlısı, hassas ve sessizdirler.

Kişilik Tipinizi Keşfedin

Gözcüler

  • ESTJ- Yönetici

ESTJ’ler kurallara ve güvenliğe oldukça önem verirler. Realist, bağımsız, sistematik, verimli ve dışa dönük kişilerdir. Statükoyu korumak onlar için önemlidir ve genellikle sivil görevlere, devlet şubelerine ve topluluk örgütlerine dahil olurlar. Hayata karşı ortodoks yaklaşımları nedeniyle bazen katı, inatçı ve boyun eğmez olarak görülebilirler. Sorumluluk alma tutumları, liderlik pozisyonlarını üstlenmesini kolaylaştırır. Kendine güvenen güçlü inanca sahip ve planları eyleme geçirmede başarılı kişilerdir.  İnsanlar genellikle onları öngörülebilir, istikrarlı, kararlı ve pratik olarak tanımlar. Bazen sert veya aşırı eleştirel olarak görülebilen fikirlerini paylaşmaya gelince çok açık sözlü ve dürüst olma eğilimindedirler.

  • ISTJ- Lojistikçi

ISTJ’ler her şeyi önceden planlamayı seven, düzenli hayatın keyfini çıkaran kişilerdir. Sorumluluk sahibi, içten, realist ve sistematiktirler. Bir şeylerin organize edilmesini ve ayrıntılara dikkat etmeyi severler. İşler karıştığında, bu kişilik tipine sahip insanlar, her şeyi yoluna koyana ve iş tamamlanana kadar kendilerini dinlenemeyecek durumda bulabilirler. Sorumlu ve gerçekçidirler. Mantıklı bir yaklaşım benimserler ve bu görevleri yerine getirmek için sabit bir hızda çalışabilirler. Geleneklere ve yasalara büyük önem verirler ve önceden belirlenmiş kuralları takip etmeyi tercih ederler. Yapıyı koruma arzularında katı ve boyun eğmez görünebilir.

  • ESFJ- Konsül

ESFJ’ler arkadaş canlısı, pratik, organize, güvenilir, dışa dönük ve vicdanlı kişilerdir. Başkalarına yardım etmeyi severler ve başkalarının ihtiyaçlarına, duygularına karşı duyarlıdırlar. Onay almak onlar için önemlidir. Başkaları tarafından fark edilmek ve takdir edilmek çok hoşlarına gider. Kabalık veya kayıtsızlıktan kolayca incinme Değer sistemlerini içsel, etik ve ahlaki yönergelerden ziyade toplumun tamamı dahil olmak üzere dış kaynaklardan türetirler.

  • ISFJ- Savunmacı

ISFJ’ler soyut teoriler yerine somut bilgileri tercih ederler. Samimi, öğretici, düşünceli, nazik ve sorumluluk sahibi kişilerdir. Yakın çevreye son derece uyumludurlar ve gerçekliğe sıkı sıkıya bağlıdırlar. ISFJ’ler kişisel düşüncelere büyük önem verir. Planlayıcıdırlar, planlamayı ve organize olmayı çok sever, tercih ederler. Dünyanın nasıl çalıştığını anlamak için mantıklarını kullanmayı tercih ederler. Dışa dönük hisler, sosyal uyum ve bağlantı geliştirmeye odaklanır. Ayrıntılara ve gerçeklere odaklanmaya daha eğilimlidirler.

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) yani Myers-Briggs Tip Göstergesine ait 16 kişilik tipinden kısaca bahsettik. Eğer isterseniz siz de https://www.16personalities.com/tr web sitesini ziyaret ederek kişilik tipinizi daha detaylıca bulabilirsiniz. Bu testin amacı puanınıza diğer insanların sonuçlarıyla karşılaştırmalı bakmak yerine sadece kendi benzersiz kişiliğiniz hakkında daha fazla bilgi sunmaktır.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.