Keyif Al #10: Tiyatroya Gidelim Mi ?

Keyif Al #10: Tiyatroya Gidelim Mi ?
Festive theater stage with golden bokeh for a christmas background

Tiyatro dendiğinde zihinde canlanan sahne görüntüsü, salonun koltukları, sahne ışıkları, perde…

Tiyatro kelimesi Yunanca “theatron” yani “görme yeri” sözcüğünden gelmekteymiş. Shakespeare’in deyişiyle “insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı”. İlk tiyatro şenliği Antik Çağ’da Atina’da yapılmış. O zamanlar komedi ve trajedi türleriyle karşımıza çıkan tiyatro, üst sınıfa özgüymüş ve tanrı adına yarışmalar ile festival niteliğinde amfitiyatrolarda gerçekleştirilirmiş.

Keyif Al #10: Tiyatroya Gidelim Mi ?Sonrasında ise, Shakespeare’in ön plana çıktığı tiyatro, orta dönemde dinsel niteliğini yitirmiş ve popüler bir eğlence türü haline dönüşmüş. Komedi ve trajedi türlerine “tarihsel” oyunlar da eklenmiş ve profesyonel şekline kavuşmaya başlamış. Kadın oyunculara yer verilmemeye devam edilmiş, William Shakespeare’in ikonikleştirmesiyle birlikte kadın rollerini kıyafet değişiklikleri ile genç erkekler oynamaya devam etmiş.

Şimdilerdeyse, günümüz tiyatrosunda oyunlar sadece güldürmeyi amaçlamıyor. Hayatın tüm alanlarında ve konularında izleyiciye tüm duygular en gerçekçi haliyle sunuluyor. Gerçekçi akımı ile cinsiyetten bağımsız olarak oyuncular kendilerini, canlandırdıkları karakterlerin yerlerine koyarak seyirciye söz konusu duyguları emekleri, eylemleri, jest ve mimikleri ile aktarıyorlar.

Keyif Al #10: Tiyatroya Gidelim Mi ?Çocuk yaşlardan beri her birimizin fikir sahibi olduğu ya da en az bir kere gitme fırsatı bulduğu bir yer olan tiyatrolarda çağlardan beri hikayeler canlı canlı anlatılıyor ve oynanıyor. Kelime anlamına bakıldığında, tiyatroya eylemleri görmeye gidiyoruz aslında ama görmek, oynanan oyunu yaşamak haline de geliveriyor bir anda.

Tiyatroya gitmek sadece görmek değil izlemeye, anlamaya gitmek oluyor. Günlük hayatın stresinden, endişe ve kaygılarından uzak 1,5-2 saat geçirmek, oyuncuların rollerini oynayışlarına odaklanıp, sahne ışıklarının altında gündelik hayattan uzak bambaşka hayatlara, yollara, yıllara gitmek insanın hayatında harcadığı en güzel zamanlar haline geliyor.Keyif Al #10: Tiyatroya Gidelim Mi ?Oyunun bitişinde sanki yeniden hayata dönüş ve adeta bir rüyadan uyanış gibi alkışlar eşliğinde kendi hayatlarımızdaki yolculuğa dönüşümüz, bir sonraki oyun için daha da heyecanlı bir bekleyiş haline geliyor.

Eğer sizler de isterseniz, hep birlikte gidelim yine tiyatrolara. Salonların kapılarında uzun kuyruklar oluşturalım. Vakti zamanında hatıra olarak saklanan biletlerimize dokunuşlarımızı kaybetmiş olsak da online olsa da biletlerimizi alalım ve oyuncuları oyun sonunda yüzlerindeki gülümsemeyi büyüterek hep birlikte alkışlayalım ve hep birlikte hayatımızda kısa bir perde aralayalım.

Pandeminin hayatımızdaki değişiklikleri sebebiyle de elbette ki pandemi kuralları gereği sosyal mesafe ve maske kurallarına dikkat ederek hep birlikte keyifli, yaşamın stresinden uzak saatler geçirip başka hikayelere misafir olalım.

İstediğiniz tiyatro oyununa ya da etkinliğe, ücretsiz üye olarak, bilet alabileceğiniz Biletinial web sitesini, kullanan biri olarak memnuniyetim sebebiyle buraya bırakıyorum. Ben mobil uygulamasını kullanıyorum. Zaman ayıramadığım dönemlerde zaman yaratarak koşa koşa oyun izlemeye gidişlerimde biletimi hep buradan alıyorum. Sizlere de fayda sağlayacağına inanıyorum.

Hangi şehirde, hangi saatlerde olursak olalım tiyatroda buluşalım.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

1 Comment

  1. Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.