Kariyer Planlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Kariyer Planlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Kariyer planlaması, kişinin gelecekteki çalışmasıyla ilgili çabalar ve bu aşamaların düzenli ve planlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak olarak ifade edilebilir. Burada emekliliğe kadar çalıştığı terim gündeme geliyor. Bu aşamada kişinin ne tür bir iş yapacağı veya hangi alanla ilgili olması gerektiği ile ilgili sorularda soru işaretleri olacaktır. Bu noktada kariyer planlama sürecine gireceksiniz.

Kariyer Planlama Süreci Nedir? 

Günümüzde kariyer planlamayı iş bulduktan sonraki performans olarak düşünmek yanlış olabilir. Çünkü meslek denen olgu, kişinin hayatını etkileyebilecek bir durumdur. Bu nedenle, bir kişinin kariyer planlama araştırmasına genç yaşlardan itibaren girmek çok verimli bir çaba olacaktır.

Böylelikle bu kişi genç yaşlardan itibaren kendi yetenek ve hedeflerine göre çalışmaya başlayacak ve bu amaca ulaşmak için tüm gereksinimlerini ve kararlılığını kullanacaktır. Buna bir örnek konunun anlaşılırlığını artıracaktır. Örneğin, bir kişinin amacı erken yaşlardan itibaren doktor olmaksa, bunun farkında genç yaşta varmalıdır. Bazı çocuklar küçükken ne olmak istediklerine dair hayaller kurarlar. Bunlar zaman geçtikçe şekil değiştirir ve günümüzdeki halini alır.

Eğitime Yatırım Yapın 

Kariyeriniz, planlama yoluyla hedeflere ulaşılabilecek bir süreç değildir. Dolayısıyla kariyer hedeflerinizi belirlediğiniz andan itibaren hedeflerinize göre kendinizi geliştirebileceğiniz alanlar oluşturabilirsiniz. Kendinizi geliştirmek, kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanmanıza yardımcı olacaktır. Öncelikle iş alanınızı belirleyebilir ve bu alanda eğitim alabilirsiniz. Geliştirmek istediğiniz departmanın teknik gelişimini takip edebilir, gerekli prosedürleri ve iş süreçlerini öğrenebilir, ileride bu tür ihtiyaçlar ortaya çıktığında sahadaki çalışan açığını kapatabilirsiniz.

İlham Alın 

Hemen hemen herkes rol model olarak bir kişiliğe sahip olabilir ve gerçek konumlarına nasıl geldiklerini takdir edebilir. Hayatınızda böyle biri varsa kariyer planlarından kendinize bazı örnekler çıkarabilir ve bu örnekleri kendi planlarınızı yaparken kullanabilirsiniz. Bu nedenle, her adımda kendinize daha fazla güvenebilir ve daha büyük bir güvenle hareket edebilirsiniz.

Gerçekçi Olun 

Hayatın her aşamasında kendinize karşı dürüst olmak size zarar vermez, fayda sağlar. Kendinize karşı dürüst olmak, harekete geçmenize, hayal kırıklığını azaltmanıza ve mutlu olmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle kariyer planınızı hazırlarken dürüst olmalısınız. Eğer bir sorun yaşıyorsanız ve aşamadığınızı düşünüyorsanız, kendinize karşı dürüst olmalısınız. Ben bunu yapamıyorum diyebilmelisiniz. Planınızda değişikliğe gitmekten ve riskler almaktan da kaçınmayın. Buradaki asıl kilit nokta gerçekçi ve dürüst bir şekilde ilerlemek.

Olanaklarınızı Tartın 

Kariyerinizi planlarken kendinizi tanımak önemlidir. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmek ve bunları telafi etmek, iş hayatınıza başladığınızda sizi iyi donanımlı bir çalışan yapabilir. İşinizde iyi olmak için kendi zayıf yönlerinizi eğitim yoluyla öğrenebilirsiniz. Gelecekte kendinizi nerede görmek istiyorsanız, yeteneklerinizi nereye gitmek istediğinize göre belirlemelisiniz.

Unutmayın amacınız büyükse veya amacınız iyi bir iş hayatına sahip olmaksa bahsettiğimiz şekilde zekice bir kariyer planı yapmalısınız. Ancak bu eylemi bilinçli olarak yaparsanız başarılı olabilirsiniz.

Değişiklikten Kaçmayın 

Bir hedef belirlediniz ve bu hedefe doğru sağlam bir adım atıyorsunuz. Ama bir süre sonra yanlış karar verdiğinizi ve gerçekten başka şeyler yapmak istediğinizi anlarsınız. Pek çok kişinin yanlış kariyer planı yapmasından ve hata yapmama üzerinde kurulu planını örnek almayın. Bu hataya düşen insanlar uzun yıllar boyunca sevmedikleri işi yapmak zorunda kalıyorlar. Hata ve değişiklik yapmama üzerine kurulu bir kariyer planı başarı getirmez, sadece büyük hayal kırıklıkları doğurur. Kendinizle uzlaşabilir ve değişikliği kabullenebilirsiniz. Bu nedenle planınızı değişikliğe götürmekten kaçınmayın.

Kariyer Planlamasında Yapılan Hatalar 

  • Yalnızca mali kazanç için plan yapmak 

  • Beceri bulunmadığı halde plan yapmak 

  • Kalıcı olmayan çözümler üretmek 

  • Sadece iş ilanlarına bağlanmak 

  • Becerilerinizi tanımadan hareket etmek 

  • Hızlı ve anlık kararlar almak 

  • Kolaya kaçmak 

  • Aşırı beklenti halinde olmak 

Ayrıca bu kişi kendi yetenek ve becerilerini geliştirmez, iş bağlantıları kurmaz ve başkalarına iyi davranmazsa kariyer gelişimi engellenecektir.

Kariyer Planlaması Neden Önemlidir? 

Birçok insan en değerli eğitim ve yatırım fonlarını almak ister. Kariyer planlaması için yaş sınırı yoktur, ancak bu planı olabildiğince erken yapmak onu bir adım ileri taşıyacaktır. Örneğin, bir lise veya dengi eğitim kurumundan bir uzmana veya mentora danışarak bu işe başlamanın faydaları daha sonraki yaşlarda ortaya çıkacaktır. 

Ancak, üniversitede kariyer planlamasına başlamak, çok geç olduğu anlamına gelmez. Kariyer planlaması, kişilerin iş ve aile yaşamındaki olası sorunları tespit ederek önleyici tedbirler almasını ve duruma göre aksiyon almasını sağlar. Bu bakımdan iş hayatına hazırlanan gençler için mesleki gelişim çabaları oldukça önemlidir.

Kariyer Danışmanı Kimdir? 

Kariyer danışmanları, öğrencilerin geleceklerini planlamalarına yardımcı olabilir. Danışmanlar sizi daha önce hiç düşünmediğiniz farklı şeyler ve yeni şeyler hakkında düşünmeye teşvik edebilir, kariyer hedeflerinizi belirlemek için önemli kariyer planlama soruları sorarak destek sağlayabilir, iş fırsatlarını planlamanıza yardımcı olabilir ve size akıllı kariyer kararlarını nasıl vereceğinizi öğretebilir. Kariyer danışmanları ve öğrenciler, kariyer planlamasında birlikte çalışırlar.

Danışmanlar, kendiniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize, karar verme sürecini anlamanıza ve kariyer fırsatları hakkında bilgi toplamanıza yardımcı olabilir. Ancak danışman size hangi kararı vereceğinizi veya kariyer planınızla nasıl başa çıkacağınızı söyleyemez. Karar vermekten siz sorumlusunuz. Bir kariyer danışmanıyla çalışmanın sonucu, kariyer hedeflerini belirlemenizi ve bu hedeflere ulaşmanızı sağlayacak beceri ve bilgileri geliştirmenizdir.

2021 Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır?

Design Thinking Nedir?

10 ADIMDA GİRİŞİMCİ OLMAK

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.