Kararsızlık Nedir?

Kararsızlık Nedir?

Kararsızlık, bir kişinin olay, durum, karar verme, yönlendirme gibi konularda göstermesi gereken eylemleri gerçekleştirememe halidir. Kararsızlık genel tanımıyla; bir konu veya seçenekler arasında seçim yapamamak anlamına gelir. Kararsızlığın alt yapısında neler bulunduğunu gözlemlemek oldukça önemlidir. Kararsızlık kavramının kişilerin psikolojinde bir sorun mu olduğunu veya kişinin tembel yapısı olma eğiliminde mi olduğunu netleştirmek gerekir.

 

Kararsızlık durumunu alışkanlık haline getirme veya istemsizce karar verememe durumu kişilerin hayatını önemli derece etkileyen bir durumdur. Kararsız kişilerin bilinçaltında korku ve endişe de bulunur. Bunun nedeni sürekli olarak kendilerine, yanlış karar verirse sonuçların kötü olacağı, yanlış karar verme korkusu, bir konu hakkında fikir sahibi olamama durumu gibi sorular içinde kaldığı ve yol bulamadığı etkenlerden kaynaklıdır. Kişilerin kararsız kalmasının altında birçok neden bulunur. Bu kararsızlık nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Kendilerine güvenmediklerinde dolayı özgüven eksikliği
  • Seçim yapamama dürtüsü
  • Detaylara odaklı olmak
  • Yanlış yapma korkusu
  • Çevresindekilerin düşüncelerini önemseme, başkaları ne der korkusunun bulunması
  • Mükemmeliyetçilik özelliği
  • Tembel davranıp kararın karşısındaki insanın vermesini beklemek
  • Karşındaki insanı kıramama endişesi
  • Kimseye hayır diyememe özelliği
  • Kişilere bağımlı olunması
  • Tecrübe veya bilgi sahibi olunmayan konular ile karşı karşıya kalmak
  • Kültür karması
  • Problemli veya tartışmaya meyilli bir ortamda bulunmak
  • Baskı altında hissetmek ve bulunduğu ortamdaki baskın karakterlerin etkisi
  • Vereceği kararların sonucunda olumsuz bir olay yaşama korkusu

 

Kararsızlık olmak bazen kişilerin karakter özelliği ile ilgili bir durumdur. Kararsızlığı en fazla yaşayan bireyler kişilik bozukluğu olan kişilerdir. Karar vermek isteyip veremeyen kişilerin gerginliği ile beyninde bulunan fonksiyonda paralel olarak gerginleşir ve bu doğrultuda kişide korku ve endişeler oluşur. Bu gerilimin getirdiği korku ve endişe ile kişiler yanlış karar alabilir veya ruhsal sorunların oluşmasına sebep olabilir. Ruhsal sorunları yol açabilen bu durum düzeltilebilir bir durumdur. Kararsızlık sonucu oluşan durumlar ruhsal bir sorun mudur? Sorusu sıkça duyduğumuz sorulardandır. Kararsızlık ruhsal bir sorun mudur? sorusunun cevabını kişilerin kendilerine yönelteceği sorulardan ibarettir. Kararsız olan bireylerin kendilerine sorması gereken sorular aşağıdaki gibidir:

  • Kararsızlık yaşamınızı ne yönde ve ne oranda etkiliyor?
  • Kararsızlık sizde stres oluşturuyor mu?
  • Kararsız kalmak sizin için zaman kaybına neden oluyor mu?
  • Kararsız olmak ikili insan ilişkilerinizi olumsuz yönde etkiliyor mu?
  • Kararsız olmak aynı zamanda üretken olmanıza engel oluyor mu?
  • Günlük rutinlerinizi yapmanızı oldukça etkiliyor mu?

 

Bu soruları kendinize yönelttiğinizde evet cevabını alıyorsanız bilinçaltı kaynaklı bir problem ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelir. Bu sorusunu çözmek ve sağlığınızı yüksek oranda etkilemesini önlemek amacıyla psikolojik tedavi görmenizde yarar olacaktır.

Kararsızlık Nedir?

Korku Nedir?

Korku; bireyler üzerinde herhangi bir durum veya olay karşısında kendileri gelebilecek zararları veya tehlikeleri kurgulayıp yaşadıkları geleneksel bir histir. Korku karşısında kalan kişiler kendilerini korumaya yönelir veya savaş tartışma haliyle kendilerini kalkan edinme gereksinimi hissederler. Korku genelde kısa sürede gelişen ve gerçekleşen bir durumdur. Bir olay veya durum karşısında kişilerin korku hissine bürünme aşamaları değişkenlik gösterir. Korku ile vücuda salgılanan salınım, kişiye kısa süreli veya uzun süreli travma yaşamasına sebep olabilir. Bu durumun hayatınızın düzenini etkileyebileceğini bilmeniz ve bu doğrultuda önlemler alıp çözümler üretmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.

Korku her bireyin yaşayabileceği normal bir duygudur. Ancak yetişkinler ve çocuklarda görülen korkularda değişiklikler görülür. Yetişkinlerin korku duydukları durumları, olayları veya nesneleri unutup rutin hayatına devam etmesi oldukça kolaydır. Fakat çocuklarda oluşan korkuların çözülmemesi halinde bu durum yetişkin çağına geldiklerinde de devam eder. Korkudan oluşan veya oluşabilecek travmalardan dolayı çocuklarda geçmeyecek psikolojik etkiler oluşabilir. Bu doğrultuda korku duyan çocukların gelecekte karakterlerinin şekillenmesinde, kaygı yaşamasında, korku içerisinde bir hayat sürmeye çalışmasında olumsuz ögeler bulunur. Bunu fark eden ebeveynlerin uzman kişilere danışıp çözmeye çalışması gerekir. Korkunun çocuklara bırakabileceği gelişimsel korkuları detaylı inceleyelim.

 

Gelişimsel Korku Nedir?

Çocukluk yıllarında gelişim süreci daha belirgin hale gelir. Çocukların gelişim yaşlarında yaşadıkları olayları, durumları fiziksel, duygusal, sosyal ve çevresel olarak yaşayıp yorumlaması gelişim sürecini önemli yönde etkiler. Çocukların bilinçaltında kalan durumlar, duygular, olaylar gelişim süreçlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Çünkü merak duygusu içinde olan çocuklar yaşadıkları olayları, duyguları veya durumları yorumlamak isterler. Bu da gelişimlerini fiziksel veya ruhlar olarak etkiler.

 

Gelişim süreci içerisinde çocukların korkularının zamanla kaybolacağını unutmamanız gerekir. Ancak bu durum ileride karşılarına çıkarak travma oluşturabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız. Korku duygularının gelişimi şekillendirmesi söz konusudur. Bunun için çocukların gelişimsel korkularını önlemeye yardımcı olmanız gerekir.

 

Korku Fobiye Dönüşür Mü?

Kararsızlık Nedir? Yetişkin veya çocuklarda korku duyulan durumlar karşısında tehdit altında hissedildiği için savunma mekanizması öne planda olur. Korku duyguları ile çocuk ya da yetişkin olması fark etmeksizin psikolojik olarak kendilerine güven ortamı oluşturmak isterler.

Korku ile savunma haline geçen kişiler aynı korkuyu tekrar yaşadıklarında yine aynı savunma mekanizmasını uygularlar. Bu sebeple oluşan korku bir fobi haline gelerek insanların normal yaşamlarını etkilemekte olumsuz yönde etkiler.

Özellikler çocuklar yaşadıkları korku ile büründükleri halden kolayca çıkamıyorsa ve aynı korku ile karşı karşıya gelince aynı davranış ve tutumları sergiliyorsa korkusu fobiye dönüşmüş anlamına gelir.

 

Çocuklarda Korkunun Fobiye Dönüşmesi Nasıl Anlaşılır?

Çocuklar gelişim süreçleri şekillenen ve günden güne davranış ve tutumları değişen veya değişebilecek kişilerdir. Çocukların korku yaşaması gelişim süreçlerini de şekillendirmektedir. Bunun için ailelerin çocuklarını gözlemlemesi gerekmektedir. Çocuklarda korkunun, kaygıya veya fobiye dönüşmesini fiziksel, duygusal, davranışsal olarak gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Genel olarak çocuklar üzerindeki belirgin gözlemler aşağıdaki gibidir:

 

  • Yaşadıkları korku sonrası uyku düzenlerinde bozulmalar oluşması, az uyumak veya çok uyumak gibi
  • Yemek yeme alışkanlıklarında değişim oluşması, az yemek yeme veya çok yemek yeme
  • Tuvalet alışkanlıklarında değişmeler görünmesi, altlarına veya yataklarına tuvaletlerini kaçırmak gibi
  • Okula gitme korkusu
  • Sürekli gergin, saldırgan, hırçın, ağlamaklı olması
  • Çevresiyle veya ailesiyle olan iletişim kopukluğunun olması, içine kapanması
  • Sürekli olarak ebeveynlerinin yanında olma isteği ve temas kurma isteği
  • Bulundukları yaşlarının gerisi olan yaşlara göre davranışlar sergilemesi
  • Tırnak veya tırnak eti yeme alışkanlığının çıkması
  • Tik veya takıntıların oluşmaya başlaması
  • Bir olay veya herhangi bir durum karşısında dikkat dağınıklığının olması
  • Rüyalarında kabus görmeleri
  • El titremeleri, baş ağrıları, mide bulantıları vb. durumların oluşması korkunun fobiye veya kaygıya dönüştüğü anlamına gelir.

 

Çocuk veya yetişkin fark etmeksizin karar vermede zorluk ve korku duyguları kişilerde kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu durumun çevreleri tarafında ya da kendilerini sorgulama sonucu gözlemleyerek bulunması ve çözülmesi gereken bir durumdur. Yaş oranları kaç olursa olsun korku veya kararsızlık sonucu travmaların oluşması kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesine engel olur. Bu doğrultuda çocukların ebeveynleri tarafından pedagoglar tarafında çözüme gidilirken, yetişkinlerde ise psikoloğa gidilmesi önemli bir unsurdur. Korku ve kararsızlık bir hastalık değildir. Ancak bu durumlar karşısında salgılanan hormonlar ve duygular karşında fiziksel veya ruhsal olarak etkilenebilirsiniz. Bunun için mutlaka uzman kişilere gidilmesi gerekir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.