Jeff Bezos, 113 Milyar Dolarlık Servetiyle Dünyanın En Zengin Adamı

Jeff Bezos’un Başarı Hikayesi

Jeff Bezos, asıl adı Jeffrey Preston Jorgensen; 1964 yılının 12 Ocak gününde, Albuquerque – New Mexico’da  dünyaya geldi. Jeff henüz 1 yaşındayken anne ve babası ayrıldı. Annesi Miguel Mike Bezos adında bir adamla evlendi ve üvey babası Miguel, Jeff’i büyüttü.
Jeff Bezos
Jeff Bezos’un ailesi
Houston ve Teksas’ta yaşayıp büyüyen Jeff, küçüklüğünden beri bilime meraklıydı. Evlerinin garajında, kendi yatak odasında bir sürü yeni icat ve deneyler yapmaya çalışıp kendini geliştiriyordu.
Apollon 11’in aya gittiğine şahit olduğunda henüz 5 yaşındaydı ve bundan etkilenip astronot olmayı istedi. Kendi ürettiği icatları artık kullanmaya başlamıştı. Kardeşlerini odasından uzak tutmak için kurduğu bir alarm sistemi vardı.
Biraz daha büyüdükten sonra yazları McDonald’s’da çalışmaya başlayan Jeff, patateslerin ve köftelerin ne zaman hazır olduğunu gösteren bir alarm sistemi de geliştirmiş, o yaşlardan yetenekli olduğunu herkese göstermişti.

Jeff Bezos’un Öğrenim Hayatı

Jeff Bezos
Princeton Üniversitesi
Okuduğu liseyi birincilikle bitirdi. 1986 yılında Princeton Üniversitesi’nde (Albert Einstein’in hayatının son zamanlarında akademisyenlik yaptığı üniversite) Fizik Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim görmeye başladı. Daha sonra bölüm değiştirmesi gerektiğini fark eden Jeff, Elektrik ve Bilgisayar Bilimi Mühendisliği Bölümü’ne yatay geçiş yaptı.

İyi insan olmayı çok sevdiği dedesi sayesinde benimsemiş

Büyük bir özveriyle bölümünü okudu ve kendini geliştirmek için üniversite yıllarında elinden geleni yaptı. Başarının yanında iyi bir insan olmayı unutmadan yoluna devam eden Jeff’in bu benimsediği anlayış çok sevdiği dedesinden geliyor.
2010 yılında üniversitesinin diploma töreninde yaptığı konuşmada, babaannesi ve dedesi arasında geçen bir konuşmayla iyi insan olmayı unutmayacağını bir kez daha vurguladı.
Onu dinleyen insanlara. “Dedem bana küçükken şöyle demişti: “Jeff, bir gün iyi bir insan olmanın zeki bir insan olmaktan daha zor olduğunu anlayacaksın.” Çok alkış alan konuşması hayatı boyunca bu amaç doğrultusunda ilerleyeceğini gösteriyordu.
Jeff Bezos
Jeff Bezos’un ilham verici diploma töreni konuşması
Mezun olur olmaz borsanın merkezi Wall Street’e gitti. Burada kendini göstermeyi başardı ve DE Shaw’ın başkan yardımcılığına yükseldi ve o güne kadarki en genç başkan vardımcısı ünvanını aldı. Şirketteki iş arkadaşı MacKenzie’ye aşık oldu ve 6 ay içinde evlendiler. Bir süre sonra DE Shaw’dan istifa etti ve Amazonun temellerini attı.

Amazon’un Kuruluşu

Jeff Bezos 5 Temmuz 1994 yılında sadece kendisinin değil tüm dünyanın hayatını değiştirecek olan Amozon’u Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle şehrinde kurdu. Kurmadan önce şirketi Cadabra ve Relentless.com gibi isimleri oldu ama en sonunda dünyanın en büyük nehri olan Amazon Nehiri’nden esinlenen Jeff, şirketin ismini Amazon olarak tanıttı ve şimdi ise şirketini, adının anlamı gibi dünyanın en büyük alışveriş sitesi haline getirmeyi başardı.
Amazon.com’da ilk önce kitap satışı yaparak başladı. Şimdi ise aklımıza gelebilecek her şey internet sitesinde var. Jeff Bezos’un Amazon için hazırladığı logonun da bir anlamı var. Logodaki A’dan Z’ye giden sarı ok aslında Amazon.com da A’dan Z’ye her şeyin satıldığı anlamına geliyor ve Jeff bize yaratıcılığıya yine çok güzel bir mesaj veriyor.
Jeff Bezos Amazon
Amazon’u rakiplerinden ayıran birçok özellik arasından biri de tüm ülkelerde ayrı siteler üzerinden satış hizmeti sunuyor olması,

Amazon’un hizmet verdiği ülkeler

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İrlanda, Fransa, Kanada, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Avustralya, Brezilya, Japonya, Çin, Hindistan, Meksika, Singapur, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri

Bu ülkelerde bulunan tüm Amazon siteleri birbirinden bağımsız hizmet vermektedir. Türkiye için Amazon sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Helikopter kazasından kurtuldu!

2003 yılında Jeff Bezos, bir helikopter seyahati sırasında beklenmedik bir arıza yüzünden helikopter kazası geçirdi. Paramparça olan helikopterden ve kıl payı bu kazadan yaralı kurtulan Jeff, artık helikopterle seyahat etmiyor.

Blue Origin’in Kuruluşu

2004 yılında ise Blue Origin isimli uzay araştırmaları şirketini kurdu. Jeff Bezos; aynı zamanda roket fırlatma tesisi olan Blue Origin’i, uzaya insan seyahatinin başlangıcı için kurduğu bu şirketi, küçükken kurduğu hayallerini gerçekleştirebileceği bir yer haline getirmek için hala çalışmaya devam ediyor.
Jeff Bezos

Jeff Bezos’un Serveti

Forbes’e göre 113 milyar dolar serveti olan Jeff Bezos, 2017 yılında “Yaşayan En Zengin İnsan” ünvanını aldı. 2017’de 90 milyar dolar, en son kayıtlarda ise 113 milyar dolar serveti olan Jeff’in hala geçen her dakika serveti hızla artıyor.
Dünyanın en zengin insanı olmasına rağmen hayatının başından beri mütevaziliği bir an olsun bırakmayan, iyi insan olmayı benimsemeyi başarmış olan Jeff Bezos, şu anda 56 yaşında ve evliliğinin bitmesine sebep olan sevgilisiyle beraber Los Angeles’ta oturuyor.
Jeff Bezos
“Başarısız olursam bundan pişmanlık duymayacağım. Pişman olacağım şey, denememiş olmamdır.” – Jeff Bezos
Umarım keyifle okumuşsunuzdur ve size biraz olsun ilham verebilmiştir. Denemekten asla vazgeçmeyin!

Jeff Bezos’un başarı hikayesi bitti ama sırada onu ne kadar iyi tanıdığını ölçen bir test var! Git ve JEFF BEZOS’U NE KADAR TANIYORSUN? testini çöz. Bakalım iyi bir Bezos hayranı mısın? 🙂 İstersen ingilizcesi de mevcut 🤓 HOW WELL-YOU KNOW JEFF BEZOS bir göz at istersen…

İlginizi çekebilecek yazdığım diğer başarı hikayeleri

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.