Jay Fai : Bir Sokak Ötenizdeki Başarı Hikayesi

Bir Sokak Ötenizdeki Başarı Hikayesi: Jay Fai

“Başarı” size neyi çağrıştırıyor? Kimler başarılıdır mesela ve bunu neye göre belirlersiniz? Peki ya kriterlerimizi belirledik diyelim, herkese uygun mu bu kriterler? Biliyorum, çok fazla soru sordum yine ama endişelenmeyin. Yazının sonunda sorulanlara muhtemelen cevaplarınız olacaktır. Hazırsanız başlayalım, karşınızda bugünkü başarı hikayesinin konuğu sokak yemek sanatçısı: Jay Fai

Jay Fai

 

Jay Fai, Tayland’ın başkenti Bangkok’ta dünya gelmiş. Kendisi Çin göçmeni bir ailenin çocuğu ama çoğunlukla tek ebeveyn ile büyümüş çünkü babası afyon bağımlısıymış. Pazarın arkasında kurulan kötü bir mahallede büyümüş. Pazarın arkasında olmasının belki de sebeplerinden belki de sonuçlarından biri annesinin pazarda pirinç lapası ve erişte satıyor olması. Tüm bu maddi zorluklarla Jay Fai, ailesine destek olmak için terzilik yapmaya başlamış.

Yaşandığında muhtemelen acı verici olan ama aşcılık hikayesinin kıvılcımı olan bir yangınla terzilik hayatı son bulmuş. Çıkan yangın tüm malzemeleri yakıp kül etmiş. Bu sıralarda Jay Fai 20’li yaşlarındaymış henüz. Yaşı gereği ne yapacağını bilmemesi bir yana ailesinin ekonomik kaygıları bir yana, ona zor dönemler yaşatmış.

Yeterli imkan olmadığından malzemelerini tekrar satın alamayan Jay Fai, çareyi pazarda annesine yardım etmekte ve onun her yaptığını izlemekte bulmuş. Müşterilerin çok olduğu bir günde, annesinin yavaşlığından sitem edip işi devralmak istemiş ama annesi ona yapamayacağını söylemiş. İşte tam da bu noktada, Jay Fai’nin wok tavasıyla olan dostluğu başlamış.

 Jay Fai

 

Günlerce mutfaktan çıkmamış. Defalarca denemiş ve her yaptığı yemeği tatmış.Bu kadar çok çalışırken, bir gün yağı tavada unutmuş. Yanan yağı boşaltıp, sinirle yağsız tavada erişte pişirmeye başlamış. Durmadan pişirmeye devam etmiş.Sonunda ne olmuş biliyor musunuz? Ortaya çok lezzetli ve aromalı bir yemek çıkmış.Ertesi gün ise ona yapamazsın diyen annesinden wok tavayı devralmış ve müşterileriyle de dostluğu böyle başlamış.

Sokak satıcısı olarak tavayı eline ilk aldığında, “O an yolumu görmeye başladım” diyen Jay Fai, yaptığı işi severek yapıyormuş yapmasına ama sokak satıcısı olmanın zorlukları peşini bırakmamış. 30’lu yaşlarında tüm sorumluluklarını cebine koyup aldığı kararların sonuçlarını sırtlanmış cesaretli aşçımız.En kaliteli malzemeleri almış mesela, daha iyi bir yerde açmış mekanını. Bunları yaptıktan sonra müşteri gelince yaptığı kaliteli işin hakkını isteyerek, “Benim karideslerimi başkasıyla kıyaslamayın, benimkiler farklı” diye de özellikle belirtmiş.

Bunlar olup biterken Jay Fai, denemekten vazgeçmemiş ve yeni şeyler için koyulmuş yola.Çin omletini öğrenmiş, kendi denemelerini yapmış ve günün sonunda tadına bakarken “işte başardım!” yani evreka anını yaşadığı ‘Yengeç Etli Omleti’ni bulmuş. Bununla birlikte aldığı talepler onu kolilerce yumurta alıp, dükkanda hiç yumurta kalmayacak seviyeye kadar getirmiş . 2018 yılına gelindiğinde ise, Michelin yıldızı ödülüne layık görülen ilk sokak yemeği sanatçısı olmuş vazgeçmek nedir bilmeyen aşçımız.

 Jay Fai

Buraya kadar bir masal anlatır gibi gerçekten yaşanan bir yaşamı anlattım sizlere. Şimdi dönüp ilk sorduğum soruları düşünelim. Başarı neyi çağrıştırıyor? Belli bir şekli yok değil mi, bir sokak arasında yemek satan birinin bulduğu “Yengeç Etli Omlet”e ise hiç mi hiç benzemiyor. Bunun bir başarı olduğunu Jay Fai göstermeseydi muhtemelen de olmayacaktı.

Peki kimler başarılıdır , neye göre belirleniyor bu kriterler? Hikayeyi okuduktan sonra, Jay Fai başarılı diyor musunuz mesela? Peki bunu size dedirten hangi özelliğiydi? Vazgeçmemesi, denemesi hatta sadece yaşamak için değil üretmek için de denemesi, inanması, yaptığı işi çok sevmesi ve bunun da yaptığı her şeyi doğru yapmasına sebep olması.Yani kısaca, Jay Fai olması.

 Jay Fai

Son olarak, kriterler herkese uygun mu? Eğer siz uygun hale getirirseniz neden olmasın? Bir yerlerde bir varmış bir yokmuş diye hikayeler çıkmıyor.Bunun yanında, iyi hikayeler hemen bir sokak öteniz kadar uzak olabiliyor. Jay Fai, yağ yaktığında kızgınlıkla yemek pişirip hikayesini oluşturmaya başlamak yerine yapamadığına inanıp yoluna gayet devam edebilirdi. Peki onu durduran neydi?Bunun cevabını size bırakıyorum ve  Netflix’te Street Food adlı belgeseli izlerken Jay Fai’nin çok etkilendiğim bir anektoduyla sizi baş başa bırakıyorum. Başka bir yazıda tekrar görüşmek üzere, bilgiyle kalın.

 

 

“Cesaretimle gurur duyuyorum. Uzun zamandır aşçılık yapıyorum ve ne zaman biri sorsa yorulmadığımı söylüyorum. Gücümü biliyorum. Kömür ateşine ve demir wok tavasına güveniyorum. Onlar bana akıllı olmayı öğretti, cesur olmayı öğretti. Gücüm olduğu sürece yemek pişirmeye devam edeceğim. Ben buyum.”

 Jay Fai

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri Yazılarımız İçin Buraya Tıklayabilirsiniz.

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.