/

Jack Ma, 1999’da Alibaba’yı Kuran Adam

Hayatında sürekli başvurduğu işlerden, okullardan reddedilen Jack Ma’nın pes etmeden yoluna devam ettiği, henüz internetin yaygın olmadığı 1999 yılında Alibaba’yı kurduğu bu başarı hikayesinin size ilham olması dileğiyle! Keyifli okumalar..

Jack Ma’nın Küçüklüğü

Asıl adı Yun Ma olan Jack Ma, 10 Eylül 1964 yılında Çin’in güneydoğusundaki Hangzhou’da dünyaya gözlerini açtı. 3 çocuklu bir ailede dünyaya gelen Ma, kendisinden büyük bir erkek kardeşe ve küçük bir kız kardeşe sahipti.

12 yaşında ingilizce öğrenmeye duyduğu merak yüzünden her sabah şehir merkezinde turistlerin bolca bulunduğu bir otele gidiyordu. Onlarla konuşup, herhangi bir ücret almadan şehri gezdirerek pratik yapıyordu. 8 yıl boyunca sürekli bu işi yapan Yun Ma’ya, turistler adını söyleyemediğinden “Jack” takma adını koydular. Bu oteldeki turistlerden Avustralyalı bir aileyle çok iyi anlaştığından aile Ma’yı Avustralyada bulunan evlerine davet etti. Bu davete çok sevinen Jack Ma, bu aile sayesinde Avustralya’yı gezerek kendisine dünya görüşü kazandırıp kendisini dış dünyaya daha duyarlı hale getirdi.

 

Jack Ma

 

Jack Ma Akılalmaz Bir Şekilde Her Başvurduğu Yerden Reddediliyordu

Okula başlamaya karar veren Ma, ilkokul sınavlarını geçmeyi 2 kez başaramadı. Ortaokula geldiğinde bu sınavdan da 3 defa başarısız oldu. Üniversite için ise Harvard Üniversitesi’ne 10 kez başvurmasına rağmen 10 kez reddedildi. Bu sırada çalışması gerektiğini fark edip bir sürü yere başvuran Ma’nın eli yine redlerle doluydu. Yaşadığı şehirdeki KFC şubesine 25 başvuru varken 24 kişi işe alınıp, sadece Ma’nın başvurusu reddedilmişti. (Sanders İntihar Eşiğindeyken Onu Hayata Döndüren KFC)

Bu durumu Jack Ma,“Polis olmak için başvurdum, başvuran 5 kişiden 4’ü alındı ben kabul edilmedim. KFC Çin pazarına girdiğinde iş için 25 kişi başvurdu, 24 kişi alındı ve alınmayan tek kişi yine ben oldum.” diye açıklıyor.

 

Jack Ma

 

 Birçok olumsuzluk olmasına, her yerden reddedilmesine rağmen durmayan Ma, 3. kez üniversiteye başvurdu. 3. başvurusunda Hangzhou’da bir yüksekokulda İngilizce Öğretmenliği bölümüne girmeyi başardı. 

Üniversiteden mezun olduktan sonra lise aşkı olan Zhang Ying ile evlenip ingilizce öğretmeni olarak çalışmaya başladı. 1995’te tercümanlık yapmak için Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Seattle şehrine gitti. Burada bilgisayar ve internetle karşılaştı. 

 

 

Ma, ilk olarak “bira” kelimesini internet üzerinde arattı ve Çin ile ilgili herhangi bir bilginin karşısına çıkmadığını fark etti. Bunun üzerine kendi ülkesini de bu internete katması gerektiğini düşünüp işe koyulmaya karar verdi.

Jack Ma, dikkatini çeken internet ve bilgisayar konularına daha çok önem verdi. Başta ingilizce çevirisi üzerine bir web sitesi kurdu. Bu denemesi başarısız oldu fakat pes etmeden bu alanda ilerlemeyi kafasına koydu.

 

Alibaba’nın Kuruluşu

Nisan 1999’da Çin’e döndükten sonra Jack Ma, 17 arkadaşıyla beraber Alibaba.com’u kurdu. Alibaba ismi ise Ma Amerikadayken şekillendi. İnternetin global olduğunu düşünen Ma, isminin de aynı şekilde global olmasını istiyordu. Alibaba ismini yolda geçenlere, yemek yediği restorandaki garsonlara sorduğunda herkesin 40 haramiler ve Alibaba’dan haberdar olduğunu fark etti. Biraz düşündükten sonra sitenin isminin kesinlikle Alibaba olması gerektiğine karar verdi.

Alibaba kurulduğunda hiçbir ödeme sistemi yoktu. Ürünler sadece sitede gösterilebiliyordu. Jack Ma, bunun üzerine “Ali Pay” elektronik ödeme sistemini geliştirdi ve hizmete sundu.

 

 

Şirket kurulduktan sonra Amerikalı yatırımcılar “Bu adam deli, bu iş tutmaz.” demişti. 100 bin dolar servetle kurulan Alibaba, ilerleyen zamanlarda SoftBank, Goldman ve Sachs gibi büyük şirketlerden yatırım aldı.

 

Taobao’nun Kuruluşu

2003 yılında eBay benzeri bir alışveriş sitesi olan Taobao’yu kurdu. Bu şirketin gelişimini gören eBay şirketi satın almak istedi fakat Jack Ma kabul etmedi.

 

 

Jack Ma, kurduğu Alibaba şirketinin hem başkanı hem CEO’su olarak 2013 yılının mayıs ayına kadar çalıştı. 2013 yılında CEO’luk görevinden istifa etti ve Ma, bu güne kadar dünya genelinde 24 bin çalışan ve 10 binden fazla ortak şirkete sahip olan bir e-ticaret devi Alibaba şirketindeki yerini gençlere bıraktığını söyledi.

 

Jack Ma’nın Özel Hayatı

Forbes’a göre Jack Ma, 38.8 milyar dolar servetiyle Çin’in en zengin adamı, dünyanın ise 17. en zengin adamıdır. Ayrıca Jack Ma, Forbes’a kapak olmuş ilk Çinli iş adamı olarak tarihe geçmiştir.

Zhang Ying ile mutlu evliliklerinden bir kız, bir de erkek olmak üzere iki çocukları vardır.

 

 

Çevreci kimliğiyle de öne çıkan Jack Ma, çevre kirliliğine karşı mücadele eden “Nature Conservancy” örgütünün Çin’deki yönetim kurulu başkanlığını üstlendi.

 

Jack Ma
“Bugün acımasızdır. Yarın ise daha da acımasız. Yarından sonraki gün ise çok güzeldir.’’ – Jack Ma

 Yarından sonraki gününüz için çabalamaktan vazgeçmemeniz dileğiyle!

 

Yazdığım Diğer Başarı Hikayeleri

23 Yaşında Google’ı Kuran Larry Page

1997’de Netflix’i Kuran Reed Hastings

Steve Jobs’ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Elon Musk, 12 Yaşında İlk Parasını Kazanan Büyük Girişimci

Jeff Bezos, 113 Milyar Dolarlık Servetiyle Dünyanın En Zengin Adamı

Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci!

Sinoplu iş adamı, araba tutkunu ve hayatı boyunca tutkusunun peşinden giden Vural Ak

Sanders İntihar Eşiğindeyken Onu Hayata Döndüren KFC

Tadını Damağımızda Bırakan Subway Sandviçlerinin Yaratıcısı: Fred DeLuca

Adi ve Rudi Kardeşlerin Kavgasından Doğan Markalar: Adidas ve Puma

Sadece 500 Dolarla Nike’ı Yaratan Phil Knight

Büyülü Dünyamızın Kurucusu Walt Disney

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.