İyi Olmaktan Fazlası: Esenlik Nedir?

Esenlik, iyi hissetmenin ve iyi işlev görmenin birleşimi olarak tanımlanmıştır; mutluluk ve memnuniyet gibi olumlu duyguların yanı sıra kişinin potansiyelini geliştirmesi, yaşamı üzerinde kontrol sahibi olması, bir amaç duygusuna sahip olması ve olumlu ilişkiler yaşamasıdır.

Bireyin veya popülasyonun gelişmesine izin veren sürdürülebilir bir durumdur. Esenlik terimi, pozitif ruh sağlığı ile eşanlamlıdır. Dünya Sağlık Örgütü, pozitif ruh sağlığını “kişinin kendi yeteneklerini gerçekleştirebildiği, hayatın normal stresleriyle baş edebildiği, verimli ve etkili bir şekilde çalışabildiği ve topluma katkıda bulunabildiği bir iyilik hali” olarak tanımlamaktadır.

Refah düzeyi, başarıyı da getiriyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki refah düzeyi yüksek olan bireyler iş yerinde daha fazla üretken, daha yaratıcı, daha sosyal ve olumlu ilişkiler içerisinde oluyor. Ayrıca veriler, çocukluktaki refahın yetişkinlikte gelecekteki refahı öngörmeye devam ettiğini göstermekte. Daha yüksek refah, fiziksel sağlık ve uzun ömür ile ilgili daha iyi sonuçların yanı sıra iş yerinde daha iyi performansla ilişkilidir.

Esenlik/Refah Düzeyi;

  • Fiziksel esenlik.
  • Ekonomik refah.
  • Sosyal refah.
  • Gelişme ve aktivite.
  • Duygusal esenlik.
  • Psikolojik esenlik.
  • Yaşam Memnuniyeti.
  • Etki alanına özel memnuniyet.
  • İlgi çekici faaliyetler ve çalışma.

İle değerlendiriliyor.

esenlik

Refah sübjektif olduğundan, genellikle kişisel bildirimlerle ölçülür. Kişinin beyan ettiği ölçümlerin kullanımı, genellikle refahı değerlendirmek için kullanılan nesnel ölçümlerin (örn. hane geliri, işsizlik seviyeleri, mahalledeki suçlar) kullanımından temel olarak farklıdır. Mümkün olduğunda hem nesnel hem de öznel önlemlerin kullanılması kamu politikası amaçları için arzu edilir.

 

Klinik sonuç olarak mı, toplum sağlığı sonucu olarak mı, maliyet etkililik çalışmaları için mi, yoksa başka amaçlar için mi ölçüldüğüne bağlı olarak, kişinin refah düzeyini farklı şekillerde ölçen pek çok araç mevcuttur. Örneğin, esenlik ölçümleri psikometrik temelli veya fayda temelli olabilir.

Psikometrik tabanlı ölçümler, bir veya daha fazla iyilik alanını ölçmeyi amaçlayan birden fazla madde arasındaki ilişkiye ve aralarındaki güce dayanır. Faydaya dayalı ölçümler, bir bireyin veya grubun belirli bir durum için tercihine dayanır ve tipik olarak 0 (ölüm) ile 1 (optimum sağlık) arasında sabitlenir. Bazı çalışmalar, refahı ölçmek için tek maddelerin (örneğin, genel yaşam memnuniyeti) kullanımını desteklemektedir. Akran raporları, gözlemsel yöntemler, fizyolojik yöntemler, deneyim örnekleme yöntemleri, ekolojik anlık değerlendirme ve diğer yöntemler, psikologlar tarafından refahın farklı yönlerini ölçmek için kullanılır.

 

Bireysel düzeyde refahın bazı bağlantı ve belirleyicileri nelerdir?

Bireysel esenliğin tek bir belirleyicisi yoktur, ancak genel olarak esenlik, iyi sağlığa, olumlu sosyal ilişkilere ve temel kaynaklara (barınma, gelir gibi) ulaşılabilirlik ve erişime bağlıdır.

Çok sayıda çalışma, bireysel ve ulusal refah düzeylerinin belirleyicileri arasındaki ilişkileri incelemiştir. Bu çalışmaların çoğu, farklı iyi oluş ölçütleri (örneğin, yaşam doyumu, olumlu duygulanım, psikolojik iyi olma hali) ve farklı metodolojiler kullanmış, bu da iyi olma hali ile ilgili zaman zaman tutarsız bulgulara yol açmıştır. Genel olarak, yaşam doyumu, temel ihtiyaçların (yiyecek, barınak, gelir) karşılanmasına ve modern olanaklara (örneğin elektrik) erişime daha yakından bağlıdır. Hoş duygular, destekleyici ilişkilere sahip olmakla daha yakından ilişkilidir.

Refah ve diğer faktörlerle olan ilişkileri arasındaki ilişkilere ilişkin bazı genel bulgular aşağıdaki gibidir:

 

Genler ve Kişilik

Bireysel düzeyde, genetik faktörler, kişilik ve demografik faktörler refah ile ilişkilidir. Örneğin, olumlu duygular bir dereceye kadar kalıtsaldır (kalıtsallık tahminleri 0,36 ila 0,81 arasındadır), bu da mutluluk ve üzüntü gibi duygular için genetik olarak belirlenmiş bir ayar noktası olabileceğini düşündürüyor. Bununla birlikte, genetik etkilerin ifadesi genellikle, fiziksel ve sosyal koşulların önemli olduğunu ve kamu politikası açısından eyleme geçirilebilir olduğunu ima eden çevredeki faktörlerden etkilenir. Boylamsal araştırmalar, refahın yaşam olaylarına (örneğin, işsizlik, evlilik) duyarlı olduğunu bulmuştur. Ek olarak, genetik faktörler tek başına uluslararasındaki refah farklılıklarını veya uluslar içindeki eğilimleri açıklayamaz.

İyimserlik, dışa dönüklük ve benlik saygısı, esenlikle güçlü bir şekilde ilişkili olan bazı kişilik faktörleridir. Genetik faktörler ve kişilik faktörleri yakından ilişkilidir ve bireysel refahı etkilemek için etkileşime girebilir. Genetik faktörler ve kişilik faktörleri refahın önemli belirleyicileri olsa da, bunlar kamu politikası hedefleri alanının ötesindedir.

 

Yaş ve cinsiyet

Hangi tür ölçümlerin kullanıldığına bağlı olarak (örneğin, yaşam memnuniyetine karşı pozitif duygu), yaş ve cinsiyetin de refah ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Genel olarak, erkekler ve kadınlar benzer refah seviyelerine sahiptir, ancak bu kalıp yaşla birlikte değişir ve zamanla değişmiştir. Yaşa göre refahın U şeklinde bir dağılımı vardır. Daha genç ve daha yaşlı yetişkinler, orta yaşlı yetişkinlere kıyasla daha refah ve iyi olma eğilimindedir.

Gelir ve Çalışma

Gelir ve refah arasındaki ilişki karmaşıktır. Hangi tür ölçümlerin kullanıldığına ve hangi karşılaştırmaların yapıldığına bağlı olarak, gelir refah ile yalnızca ılımlı bir şekilde ilişkilidir. Genel olarak, gelir ve refah (genellikle yaşam memnuniyeti açısından ölçülür) arasındaki ilişkiler, daha düşük ekonomik düzeylerde olanlar için daha güçlüdür, ancak araştırmalar, daha yüksek gelir düzeylerinde olanlar için de etkiler bulmuştur.66 Ücretli istihdam, refah için kritik öneme sahiptir. bazıları için doyumu, anlamı ve amacı teşvik etmenin yanı sıra, kaynaklara doğrudan erişim sağlayarak bireylerin varlığı. İşsizlik, hem kısa hem de uzun vadede refahı olumsuz etkiler.

 

İlişkiler

Destekleyici ilişkilere sahip olmak, iyi olma halinin en güçlü belirleyicilerinden biridir ve oldukça olumlu bir etkiye sahiptir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Kişisel Gelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.