Işığın Çocuğu: Nikola Tesla

 

Tesla’nın Çocukluğu

Aslen Sırp olan Tesla 1856 yılında bugün Hırvatistan olarak bildiğimiz ülkede Avusturya İmparatorluğu’nun küçük bir köyünde dünyaya geliyor. Nicola Tesla doğarken şimşeklerin ve yıldırımların ard arda düştüğü çok şiddetli bir fırtına vardır. Doğumu gerçekleştiren ve batıl inançlara sahip olan ebesi ise bunu kötü bir işaret olarak görüyor ve Nicola Tesla’nın karanlık bir kaderi olacağını söylüyor. Annesi ise “Hayır, benim çocuğum ışığın çocuğu olacak” diyor. Farklı bir çocuk olan Tesla, lise yıllarında kafasından integral hesapları yapabiliyordu. O kadar sıra dışıydı ki bu, öğretmenleri kopya çektiğini düşünüyordu. Aynı zamanda fotoğrafik hafızaya sahip olan Tesla, gördüğü bir makineyi tüm detaylarına kadar hatırlayabiliyordu. Liseyi akranlarından erken bitiriyor.

 

Tesla’nın Hastalığı ve Hayatını Değiştiren O İstek

17 yaşındayken ölüm kapısını çalıyor Tesla’nın. Dönemin salgını koleraya yakalanıyor. 9 ay yatağa bağlı yaşıyor. Neredeyse öleceği düşünülüyor. Bu korkunç hastalıkla mücadele ederken bunu bir fırsat olarak görüyor ve oğlunun rahip ya da asker olmasını isteyen babasına “Mühendislik okumama izin verirsen yaşayacağım”diyor. Oğlunun bu isteğini kabul ettikten sonra Tesla kısa bir sürede mucievi bir şekilde iyileşme gösteriyor. İyileştikten sonra mühendislik okumaya başlıyor. Ve işte bu sayede tarihin akışı tamamen değişmiş oluyor.

 

 

 

 Tesla’nın Üniversite Hayatı

İyileştikten sonra 3 yıllık zorunlu askerlik görevinden kaçmak için uzun bir süre doğanın içinde yaşıyor. Ardından Avusturya’da Graz Teknoloji Üniversitesi’nde okumaya başlayan Tesla, 21 yaşındayken sürekli yüksek puanlar alıyor ve 8 dil öğreniyor. Üniversitenin en gözde öğrencilerinden biri haline geliyor. İddiaya göre gününün çok uzun bir bölümünü çalışarak geçiriyordu ve bu nedenle hocalarından biri Tesla’nın babasına “Bu kadar çalışırsa hayatını kaybedebilir” diye bir mektup yollamıştı. Fakat 2. yılın sonunda işler ters gitmeye başlıyor ve kumar bağımlılığı nedeniyle bursunu kaybediyor. 3. yılında ise aldığı tüm harçlıkları ve bursları kumarda kaybediyor. Bir noktada tüm kaybettiklerinden daha fazlasını kazanıp ailesine para dahi gönderebiliyor ama maalesef bu bağımlılığı nedeniyle üniversite hayatı bu noktada sona eriyor. Son yılında ailesi ve arkadaşlarına üniversiteyi bıraktığını söylememek için hepsiyle ilişkisini birden kesiyor.

 

Tesla’nın Meslek Hayatı 

Amcalarının yardımıyla Prag’ a gidiyor ve akademik çalışmalarına devam etmek için Karl Ferdinand Üniversitesi’ne başvuruyor ama Çekçe bilmediği için kayıt olamıyor. Diploma alamayacağını bilmesine rağmen üniversitedeki derslerine devam ediyor ve kalan tüm zamanını da yine Prag’taki Klementinum Kütüphanesi’nde geçiriyor. Daha sonra bir telefon şirketinde iş bulan Tesla Budapeşte’ye taşınıyor. Burada telefon sistemlerinde sayısız iyileştirme yapıyor ve sorunsuz çalışmasına katkıda bulunuyor.

 

 

Tesla’nın Edison ile Karşılaşması

Tesla bazı bağlantıları sayesinde Fransa’da Edison Continental Şirketi’nde çalışma fırsatı buluyor. Şirketin Paris şubesinde göreve başlıyor ve şirketin Avrupa’ya yayılmasına katkıda bulunuyor. Aslında şirketteki görevi teknisyenlik olan Tesla, şirkette doğru akım ile ilgili yaşanan sorunları çözmekti. Sorunlara o kadar kısa sürede çözüm buluyordu ki herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştı. Bir tren istasyonunda meydana gelen patlama için gönderiliyor ve o sorunu da kalıcı bir şekilde hallediyor. Fakat artık doğru akımın işe yaramadığına,yeni bir çözüm bulunması gerektiğine kısacası “Alternatif Akıma” yatırım yapılması gerektiğine inanmaya başlıyor. Bu nedenle ilk aşama olarak 1885 yılında Thomas Edison’un sürekli bozulan, kısa devre yapan ve patlayan doğru akım motorları ve jeneratörlerini yeniden tasarlayabileceğini söylüyor. Edison da bu fikri beğeniyor ve bu işi çözmesi karşılığında para teklif ediyor. Tesla hemen işe koyuluyor ve karmaşık olan tasarımları basitleştirerek donanımı güvenli hale getiriyor. Bu tasarım günümüzde ev aletlerinden su pompalarına ve hatta bugünki tesla arabalarına kadar hala kullanılmaktadır. Edison’dan parasını isteyen Tesla şu sözleri duyuyor Edison’dan “Sayın Tesla, Amerikalıların espri anlayışını kavrayamamışsınız hala.” Bu Edison’un Tesla’yı ilk aldatması oluyor. Bundan sonra Tesla  hırslanıyor ve çalışmalarına devam ediyor. Elektrik devrimini alternatif akım ile desteklemek istiyor.  Bu sırada Tesla’nın projeleri Edison’un düşmanı olan George Westinghouse’un dikkatini çekmişti. Birlikte çalışmaya başladılar. Edison Tesla’nın projelerinin kendisinden iyi olduğunu bilmesine rağmen onunla savaşacaktı. Sayısız patent davası açtı. İnsanlara alternatif akımın çok zararlı bir şey olduğuna inandırmaya çalıştı. Fakat Tesla’da boş durmadı. Artık Westinghouse ile birlikte ürettikleri alternatif akım jenaratörleri ve sistemleri teknik avantajları ile birlikte dünyada daha da yaygın hale geliyordu. Nicola Tesla adeta bir dünya starı olmuştu. Herkes adını biliyordu ve dönemin en önemli insanları ile birlikte ismi anılmaya başlamıştı. Dünyada herkes hayatlarını kolaylaştırdığı için ona kahraman gözüyle bakıyordu. Zekası ve vazgeçmemesi sayesinde zirveye oturmuştu. Bu süreçte de Tesla, alternatif akım motorları, jeneratörler,trafolar ve iletim teknolojileri de dahil olmak üzere telefonun icadından beri en önemli 25 farklı icadın patentini almıştı. Bu icatlar o kadar önemliydi ki; bugün evimizde kullandığımız tüm elektrikli cihazların temelinde bunlar yer alıyor. Bundan sonraki ortaya çıkardığı icatları ise 20.yy’ın tüm gelişmelerin temelini oluşturacaktı. Radyodan x ışınlarına, hidroelektrik santral tasarımından tesla kulesine kadar birçok düşüncenin tohumunu atmış ve tasarımlarını yapmıştı.

tesla kulesi

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.