İrade nedir? Nasıl gelişir?

İrade gücü, kişinin uzun vadeli hedeflere ulaşmak için eylemlerini kontrol etme yeteneği olarak tanımlanır. Bu kavramı öz denetim, disiplin ve kararlılık olarak anımsıyor olabilirsiniz. Psikologların irade gücünün nasıl çalıştığı ve insan davranışını açıklamada ne kadar önemli olduğu konusunda farklı fikirleri var. İradenin davranışları nasıl etkilediği ve nasıl geliştirileceği hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bu yazımızı hazırladık. İyi okumalar..

İrade, davranışınızı bilinçli olarak kontrol etme yeteneğidir. Sigarayı bırakma, düzenli egzersiz yapma gibi önemli ölçüde zihinsel veya fiziksel çaba gerektiren eylemleri tartışırken genellikle “irade” terimini kullanırız.

İrade gücünün özünde, kısa vadeli ayartmalara direnme yeteneği ve uzun vadeli hedeflere ulaşma arzusu vardır. Çikolatalı pastaya, alışveriş merkezlerine, internete, sigaraya ve iş sonrası içeceklere nasıl hayır diyebiliriz? Fazlasıyla zorlu bir görev değil mi? Bedenlerimiz ve duyularımız bize “evet” dediğinde “hayır” demek zor olabilir. Çoğumuz iradenin öneminin farkındayız. Mesele şu ki, hepimizin iradesi var ve onu bir dereceye kadar kullanıyoruz. Bununla birlikte irademizi geliştirmeye ne kadar odaklanırsak, tüm hedeflerimize ulaşmaya bir adım daha yaklaşırız.

İrade gücümüz hayatımızın bazı evrelerinde bizi etkiler. Akademik başarılarımız, ilişkilerimiz, sağlığımız.. İrademizi geliştirebilmek için neler yapabiliriz?

1. Kişisel Farkındalığınızı Geliştirin

“Kendini bilmek tüm bilgeliğin başlangıcıdır.” Aristo

Davranışınızın köklerini anladığınızda, hedefleriniz için çabalamak zor olsa da kolaylaşır. Kararlarımızın çoğu, onları neyin harekete geçirdiğini ve hayatımızı nasıl etkilediğini bilmeden “otomatik pilota” alınır. Bu nedenle davranış değişikliğinde ilk adım öz farkındalıktır.
Bunun irade gücüyle nasıl bir ilişkisi var?
Örneğin, dikkati dağılmış müşterilerin mağaza içi promosyonlardan etkilenme ve alışveriş listelerinde olmayan ürünleri satın alma olasılıkları daha yüksektir. Öz disiplininizi artırmak için belirli bir gün için tüm kararlarınızı takip edebilirsiniz. Günün sonunda, uzun vadeli hedeflerinizi neyin destekleyip desteklemediğini analiz edebilirsiniz.

irade

2. Meditasyon Yapın

Otokontrolü artırmak için beyninizi eğitebilirsiniz. Meditasyon bunu yapmanın en iyi yollarından biridir. Neden? Bunun nedeni, meditasyonun özdenetim ile ilgili çeşitli beceriler üzerinde güçlü bir etkisinin olmasıdır. Meditasyon, zihninizi belirli bir noktaya (nefesiniz gibi) odaklanması için eğitir. Düşünceleri, duyguları veya dürtüleri tanımlayıp onlara göre hareket ederken kendinizi gözlemleyin. Yani kelimenin tam anlamıyla birkaç önemli beceriyi aynı anda eğitmiş olacaksınız.

irade

3. Egzersiz Yapın

Birçok insan için egzersiz, iradeye karşı bir savaştır. Fiziksel aktivitenin dahil olduğu ve zevk aldığınız her şey faydalıdır. Doğada fiziksel aktivite iradeyi güçlendirir. Bilim, “yeşil egzersizin” stresi azalttığını, ruh halini iyileştirdiğini, öz disiplin ve odaklanmayı artırdığını gösteriyor.

irade

4. Sağlıklı ve Düzenli Beslenin

Çok sayıda araştırma, ayartmalara direnmenin psikolojik olarak zarar verici olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmacılar, tıpkı kaslar gibi irade gücümüzün de enerjiye ihtiyaç duyulduğunda aşırı kullanılabileceğini ve yorulabileceğini iddia ediyor. Bu süreç içerisinde de çok fazla yakıt tüketir. Hormon seviyelerini yükseltebilir, anksiyete ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunu önlemek için sağlıklı beslenerek glikoz seviyenizi kontrol altında tutabilirsiniz. Düzenli, sağlıklı ve rafine şekerlerden uzak durarak öz disiplininizi daha iyi dengeleyebilirsiniz.

irade

5. Rahatlayın

Kalp atış hızı değişkenliği, vücudumuzdaki stres ve gevşemenin fizyolojik göstergelerinden biridir.
Kendinizi stresli hissettiğinizde, sempatik sinir sisteminiz devreye girer. Bu, genellikle “savaş ya da kaç” sistemi olarak adlandırılan sinir sisteminin dalıdır. Vücudunuzun algılanan tehditlere ve streslere hızlı tepki vermesini sağlar. Nefesinizi dakikada 4-6 defaya düşürerek vücudunuzun gevşeme tepkisinden yararlanabilirsiniz. Bu, prefrontal korteksi aktive eder, kalp atış hızı değişkenliğini artırır ve zihinsel stres durumlarını hafifletir.


Dünyadaki tüm farkları yaratan aslında irade gücüdür. Çoğu başarı öyküsünün arkasında duran, yeni alışkanlıklar edinmemize yardımcı olan, yol ne kadar zor olursa olsun bizi rotada tutan, dikkatimizin dağılmasına direnmemize ve üretken bir yaşam tarzı sürdürmemize yardımcı olan bir güçtür.


Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.