İletişim Nedir? İletişim Engelleri Nelerdir?

İletişim Nedir?

İnsanların en iyi anlaşma aracı dildir. Konuşarak anlaşmak ya da sorunlarımızı birine anlatmak için iyi bir dili kullanarak en iyi iletişimi kurmalıyız. Öncelikle burada iletişimin ne olduğunu iyice kavramalıyız.

İletişim

İletişim

Sağlık bir iletişim hem konuşma hem de dinleme üzerine kurulmuş ileti ve alıntı süreci içerisinden geçen bir durumdur. İletişim sadece birinin konuşması ve diğer kişinin onu sadece dinlemesi değildir.

Karşılıklı söz alış-verişi olmalıdır. Düşünceler karşılıklı olarak birbirine aktarılmalıdır. İyi bir iletişim için diksiyon vb. konularda gelişmek faydalı olabilir.

Ancak, günlük zaman diliminde ki iletişimler kişiler arasında olan samimiyet ile değişiklik gösterebilir. Burada en önemli nokta iletişimin devam edebilmesi için konuları kesip atmaktansa güzel ve yerinde sorular sorarak ya da gerekli tepkiler vererek iletişimi sürdürmek olacaktır.

İletişim Engelleri

İletişim aslında fark edemediğimiz birçok hareket veya durum nedeni ile bozulabilir. Özellikle çekirdek inançlar dediğimiz, küçüklükten yaşadığımız olayların bizim hayat tarzımıza ve hayattaki kişiliğimize etki eden inançlar bir kişinin size anlatmak istediklerine farklı anlamlar yüklemenize neden olabilir.

Bu yüzden bir iletişim anında önyargılı olmak, o iletişimi kötü etkiler ve devamlılığı sağlamaz. Eğer bir kişi size bir fikrini ya da inanışını söylerse size o kişiye önyargısız ve yargılardan uzak bir şekilde yaklaşmalısınız. Unutmayın, kimsenin görüşü ya da fikirleri sizinle aynı değildir. Bu yüzden anlayışlı ve dinlemeye açık olmalısınız

Bir diğer iletişim engeli ise karşımızdaki kişiyi küçümsemek olacaktır. Bu konuda siz bir kişiden daha bilgili olabilirsiniz ya da daha tecrübeli ama bu özellikleriniz sizi karşınızda olan kişiden üstün bir seviyeye taşımayacaktır.

Eğer siz, kendinizi bir kişiden üstün olarak görüp o kişinin söylediklerini küçümser iseniz bir daha o kişi sizin ile iletişim kurmayacaktır. O yüzden iletişim anında ‘’sen ne anlarsın, sen bilmezsin’’ gibi ifadelerden uzaklaşmamız gerekir.

Diğer bir iletişim engeli ise sürekli olarak konuşma eğiliminde olmaktır. Siz bir iletişim aşamasında, sürekli konuşup karşınızdaki kişiye bilgiler veya herhangi bir konuda sözler sarf etmeniz o iletişimi koparacaktır.

Zaman zaman karşınızda olan kişiye de söz hakkı verip onun düşüncelerini ifade etmesi sağlayın ki aranızda olan iletişim seviyesi yükselsin.

İletişim

Bu konuda bir diğer engel karşınızda olan kişiye karşı tepkisiz kalmak olacaktır. Çünkü, eğer siz bir tepki ya da belli ifadelerde bulunmaz iseniz kişi kendisini dinlemediğinizi düşünür ve sonunda sinirlenebilir ya da iletişimi sizinle kesebilir.

Bu yüzden eğer size bir şeyler anlatıyor ise beden dilinizi kullanarak onu dinlediğinizi gösterin. Basit kafayı aşağı yukarı sallama bile o kişiyi sizin dinlediğinizi ona gösterir.

Belki de hepimizin farkında olmadan yaptığı bir iletişim engeli ise kodları anlamamaktır. Günümüzde hem kadınlar hem de erkeler tarafından kullanılan ‘’Sen beni hiç anlamıyorsun!’’ İfadesinin nedenine kodları anlamamak diyebiliriz aslında. Kod: Asıl olarak söylenmek istenileni başka şekilde anlatarak ifade etmektir.

Kodun ne olduğunu bir örnek ile pekiştirmemiz gerekirse. Mesela, bir arkadaşınız size gelip ‘’ Sınavlar ne zaman başlayacak?’’ Diye bir soru sordu. Eğer siz burada sadece yarın başlayacak gibi bir ifade kullanırsanız o iletişim bir dakika sürmeden sonlanacaktır ve siz aslında o kişinin size anlatmak istediğini anlamayacaksınızdır. Eğer size bu tip bir soru ile gelindiği zaman o kişiye ‘’ Seni sanki biraz endişeli gördüm.’’.Gibi bir ifade kullanır iseniz aranızda olan iletişiminiz artacaktır. Çünkü siz onun kodunu çözdünüz ve onu dinleyeceğinize ve yardım edeceğinize dair bir ışık tuttunuz. Bu durum o kişinin size olan ilgisini, arkadaşlık seviyenizi arttıracaktır.

Son olarak ise iletişime engel olan bir faktör de karşımızda olan kişiye yani iletişim kuracağımız kişiye iyice odaklanmamak olacaktır. Bu odaklanmadan kastımız şudur; Eğer bir konuşmanın ortasında dikkatinizi başka yerlere vererek o kişiyle göz kontağı kurmadan bir dinleme yaparsanız o kişi yine kendisinin dinlenmediğini düşünecektir.

Günümüzde artık çok olan bir örnek vereyim. Bir kişi ya da arkadaşınız sizinle bir iletişime girdi ve biz elimizdeki telefona bakıp onun ile konuşmaya yani iletişim kurmaya çalışıyoruz. Bu en büyük iletişim engellerindendir ve bu durum karşımızdaki kişiyi hem çok üzer hem de bizim o kişiyi hiç önemsemediğimizi, ona karşı bir değer vermediğimizi düşünmesine neden olur.

İletişim

O yüzden iyi bir iletişim için iletişime başlanıldığı an dikkatler iletişimde bulunduğumuz kişide olmalı ve karşılıklı konuşma-dinleme olarak devam etmelidir. Ayrıca unutmayın! Aranızdaki iletişimin bitmesi yaklaştığı zaman ya da bittiyse son lafı duyar duymaz o kişinin yani iletişim kurduğunuz kişin yanında hemen uzaklaşmayın.

Yavaş ve sakin hareketlerle ona iletişimin bittiği gösterin ve iletişimi sonlandırın.

 

Etkili İletişim Önerisi

İletişim

Benim hayatıma birçok yeni özellik katan ve iletişimimi güçlendiren o güzel kitabı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Etkili İletişimin 13 Kuralı

 

Kendinizi Geliştirmek için Online Sertifika Eğitimleri Alabileceğiniz 5 Site

İyi Bir Yönetici Nasıl Olunur?

Ülkemizde Kullanılan 7 Yatırım Aracı

Kripto Paraların Kullanımı ve Avantajları

Amazon Dijital Para Birimi Çözümleri Üzerinde Çalışıyor – Pilot Proje Meksika’da Başlıyor

Dogecoin nedir? Nasıl alınır? Neden bu kadar hızlı yükseliyor?

Dikkat Dağınıklığı Nasıl Önlenir?

2021 Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Startup Nedir?

2021’DE YAPILACAKLAR LİSTESİ

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.