İklim Değişikliğinden İklim Krizine

İklim Değişikliğinden İklim Krizine

Normalden farklı yaşanan hava durumları işaret ediyor ki iklim değişikliği artık kendisini iyice belli etti. İklim değişikliği ile başlayan süreç küresel iklim krizi oluverdi bir anda. Son günlerde çok duyduğumuz birbiriyle bağlantılı olan iklim değişikliği, sera etkisi, küresel ısınma ve iklim krizi terimleri ne anlama geliyor incelemek ve bağlantılarını anlamak gerekiyor. Her biri birbirleriyle bağlantı bu terimleri kısaca açıklayalım.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

İklim Değişikliğinden İklim Krizine

 

Yaşlı dünyamız iklim değişikliğini ilk defa yaşamıyor. Dünya çok eskiden insanlık yokken hatta dinozorlar bile yokken büyük depremlerin ve volkanik faaliyetlerin en aktif olduğu zamanı yaşadı. Bu dünyada dinozorlar meteor yağmurlarıyla yok oldu. Bu dünya 4 defa buz devri yaşadı. İşte bu taraftan bakınca iklim değişikliğinin olması aslında oldukça normal karşılanmalı. Çünkü dünya eskiden de iklim değişikliği yaşadı.

İklimin değişmesine iklim değişikliği diyoruz. Aslında karmaşık bir ifade değil. Oldukça basit düşünürsek iklimin değişmesi olayıdır bu ve gayet normaldir. Ama neden bu kadar gündeme geliyor.

KÜRESEL ISINMA

İklim Değişikliğinden İklim Krizine

 

Futbol topunun ısınması gibidir küresel ısınma. Yani küre şekline sahip olan bir şeyin ısınmasıdır. Küresel ısınma dünyanın ısınması olayıdır. Futbol topunu güneşe koyun bir süre bekledikten sonra topu gölgeye alın. Görülecekki top hemen soğumayacaktır çünkü ısıyı biriktirmiştir. Dünya’nın ısınması da böyledir. Dünya güneşten gelen ışınlar ile ısınır ve yüzeyinde sıcaklığı biriktirir. Doğal olarak dünya zamanla ısınacaktır. Doğal dengede soğumayı sağlayan etkenler ile denge yine sağlanacaktır. Duruma böyle bakınca küresel ısınmada da normal olmayan bir şey yoktur. Ancak insan faktörü bazı normalleri bozacaktır.

SERA GAZI ETKİSİ

İklim Değişikliğinden İklim Krizine

 

 

Sera gazları atmosferi naylon gibi saran gazlardır. Aslında sera gazı bildiğiniz seradır. Hani bu domates seraları gibi. Domates yetiştirilen seralar domatesi soğuktan korumak için yapılır. Çalışma sisteminde güneş ışınları saydam naylon yada camdan geçerek bahçeyi ısıtır. Bahçedeki ısınan hava seradan yani naylondan dışarıya çıkamaz ve sonuç olarak sıcaklık içeride birikir.

Dünyadaki sera etkisi de böyledir. Güneş ışınları dünyaya gelir ve dünyayı ısıtır. Dünya atmosferinin alt katmanı ısınır fakar ısınan hava dışarıya çıkamaz. Çünkü dünyanın etrafını saran sera gazları sıcaklığın uzaya kaçmasını engeller. Böylece küresel ısınma hızlanır. Yukarıda bahsedilen iklim değişikliği ve küresel ısınma olayları normal bir seyir iken sera gazı etkisiyle süreç hızlanır ve normal seyir bozulur. İşte bu sebeple küresel ısınma korkulacak duruma gelir.

Sera gazlarından bazıları parfüm, deodorant ve fabrika bacalarından çıkan gazlardır. Sera gazlarını ortaya çıkaran insanlardır. Büyükbaş hayvanların da sera gazı ürettiği iddia edilmiştir. Bu tür hayvanlar aşırı otlanır ve sera gazı üretir. Tabiki bu bir iddiadır. (Bill Gates) Bu iddialar, ineklerin gazı dünyaya zarar veriyor şeklinde gündeme geliyor. Konu üzerine araştırmalarda yapılmış. Ancak bu iddiaların kırmızı et tüketimi yerine suni et tüketimini yaygınlaştırmak için abartıldığı da söylenir. Belirtmek gerek ki büyükbaş hayvan popülasyonu doğal denge değildir. Et ve süt tüketimi için normalden çok daha fazla büyükbaş hayvan üretimi yapılıyor. Bu durumda sera gazlarının tümünü insan oluşturuyor diyebiliriz.

KÜRESEL İKLİM KRİZİ

İklim Değişikliğinden İklim Krizine

Küresel iklim değişikliği ve küresel ısınma sera gazı etkisiyle hızla artınca küresel iklim krizi ortaya çıktı. Küresel demek dünyanın tümünü ilgilendiren, kriz demek ise ortaya çıkan duruma çözüm üretememektir. Bu durumda küresel ısınmaya çözüm bulunamaması iklim krizini ortaya çıkardı.

Küresel iklim krizinin çözüme kavuşturulması oldukça zordur. Dünyada yüzlerce ülke var ve bu ülkelerin hepsinin birden ortak bir çözüme imza atmasını beklemek oldukça zordur. İmza atsalar bile kurallara uyulup uyulmayacağı da ayrı bir derttir. Mesela deodorant üretimi yasaklansa ve tüm devletler buna uysa bile, bazı devletler para kazanma uğruna merdiven altı üretime izin verecektir. Sonuç olarak küresel iklim değişikliği ve küresel ısınma tam anlamıyla küresel iklim krizi olmuştur.

KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI

Küresel ısınma ile ilk önce buzulların erimesi, temiz su kaynaklarının azalması ve iklim değişikliği akla gelir. İklimlerde meydana gelen değişiklik ile normalinden farklı hava olayları ve atmosfer kökenli doğal afetlerde artış meydana gelir. Buzulların erimesi ile alçak kara parçaları sular altında kalır ve buralardaki canlılar göç eder. İklimdeki değişiklik ve karaların sular altında kalması ile insanların göçleri de başlar. Ayrıca su kaynaklarındaki azalma su krizini ve devamında su savaşlarını ortaya çıkarır. Canlıların göç etmesi bitkilerin yetişmesi tarımın hem iklimden hem de su azlığından yeteri kadar yapılamaması tüm bunlara ek olarak gıda sorununu da ortaya çıkarır. İnsanlık artık kaostadır.

İklim Değişikliğinden İklim Krizine

Artık büyük savaşlar hatta büyük ülke savaşlarının büyük düzensiz savaşlar halini alması kaçınılmaz olacaktır. İnsanlar ülke tanımayacak gerçek bir küresel dünya ortaya çıkacaktır. Açlık, susuzluk ve salgın hastalıklar herkesin en önde gelen ihtiyacı olacaktır.

Küresel ısınma teoridir. Ama dünyanın gittiği yolda görülen gerçekçi bir teoridir. Dünya sürprizlerle dolu olduğu için çok farklı bir şey ile de karşılaşabiliriz. Yine de gidişatın gösterdiği tehlike büyük gözüküyor. Sonuçları insanlığın kıyameti olabilir. İnsanlık yine de önlemini almalı tamamen sürprizlere kendini bırakmamalı. Küresel ısınmaya inanmayanlarda var. Küresel ısınmanın dünyanın her zamanki hali olduğunu savunanlar. Elbette dünya çok badireler atlattı ama bu sefer insan işin içinde.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Haberlerden ve gelişmelerden hızlı ve kolayca haberdar olmak için,

Dilerseniz Girişim Haberleri uygulamasını buradan iOS cihazınıza indirebilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri uygulamasını buradan Android cihazınıza indirebilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.