IKİGAİ:MUTLU 1 YAŞAMIN ANAHTARI

IKİGAİ

Telaşsız, kaygılarımıza kulak tıkayabildiğimiz ve stresin hakim olmadığı bir hayat… Bizim için kulağa ne kadar olağan şartlar olarak gelmese de bu hayat Ikigai sayesinde Okinawa adasında yaşam biçimi haline gelmiş durumda. Okinawa, Japonya’ya ait olan az nüfusun yaşadığı bir adadır. Peki bize adını uzaklardan nasıl duyurabildi? Cinsiyet ve yaşa bakmaksızın insan ömrü ortalamasının en uzun olduğu yer ününe sahip olması bizim adına aşina olmamızı sağlıyor. Okinawa halkı hakkında yapılan araştırma sonuçları bu ünün sebebini halkın sahip olduğu beslenme, coğrafya ve bizim için neredeyse kulağa olağan gelmeyen hayat şartları olarak gösteriyor olsa da birçok insan bunun Okinawa kültüründe doğmuş bir yaşam felsefesi olan Ikigai’den kaynaklandığını düşünüyor. Bu uzun yıllardır Japon kültüründe süregelen ve anlam arayışında öneme sahip bir felsefedir.

IKİGAİ

IKİGAİ NEDİR? 

Ikigai “hayat, canlı” anlamına gelen iki ve “etki, sonuç” anlamına gelen kai kelimelerinden oluşan bir Japonca terimdir. Bir bütün halinde Türkçeye çevirmek istersek de eğer her gün erken saatlerde alarmımızla verdiğimiz savaşa ve her yaşadığımız zorlukta neden devam etmeliyim sorusuna bir cevap niteliğinde: Her sabah uyanma sebebi, uğruna yaşadığımız şey. İnsanın hayattaki tüm eylemlerinin kaynağı ve devamlılığını sağlayan bir güçtür. Kısacası yaşamımızın anahtarıdır.

PEKİ HERKESİN BİR HAYAT ANAHTARI VAR MI ? 

IKİGAİ:MUTLU 1 YAŞAMIN ANAHTARI

Japon halkına göre herkes bir Ikigai’ye sahip ancak bu para kazanmaktan bağımsız, kişinin kendini tanıması ve kaygılarından arınması ile mümkün. Çünkü kişi ancak kendini tanıdığı noktada isteklerinin ve hayattaki amacının farkına varabilir. Japonlar için bu felsefeyi anlamak ve ulaşabilmek mutlu ve sağlıklı bir yaşamın en önemli parçasıdır. Ikigai’sini bulan insan hayatının amacını bulmuştur, hayatını bununla şekillendirir ve mutlulukla sürdürür. Okinawa halkının yemek yerken sindirerek yemeleri, telaşsız ve sakin yaşamaları ve insan ilişkilerinde sorunsuz kalabilmeleri bunun bir örneğidir. Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı kitabının yazarı Hector Garcia’ya göre de herkesin bir Ikigai’si vardır yalnızca ortaya çıkarmak için doğru soruları sormalılardır.

     1.Neleri severek yapıyorum? 

     2.Hangi konularda yetenekli ve iyiyim? 

     3.Ne yaparak para kazanıyorum? 

     4.Dünyanın neye ihtiyacı var? 

Bu sorulara verdiğimiz cevapların kesişimi bizim Ikigai’mizi ortaya çıkarıyor. Çünkü bu soruların ortak noktasında bir amaca sahipsek hayatta bir doyum noktası beklemeden daimi bir şekilde yaşamımızla mutlu kalabiliriz. Okinawa adasında yaşayan yaşlı insanlar, hayatta amaca sahip olmanın tüm hayatlarının etkilediğini telaşsız ve sağlıklı bir hayat yarattığını yapılan araştırmalarda belirtiyorlar. 100’leri aşkın yaşta olmaları sözlerini göz ardı etmememiz için yeterli bir sebep sunuyor.

IKİGAİ:MUTLU 1 YAŞAMIN ANAHTARI

IKİGAİ’MİZİ NASIL BULABİLİRİZ?

Ikigainin temelinde bir amaç olduğunu kelime anlamından bile çıkarabiliyoruz. Bu bağlamda kendimizi tanımak ve doğru soruları sormak bulabilmek için en önemli nokta gibi görünüyor. Bu ne kadar zor görünse de günümüzde sahip olduğumuz çoğu sorunun amaçsızlıktan kaynaklandığını fark edebilir ve Ikigai’mizi bulmak için çabalayabiliriz. Ikigai’nizi Uyandırın kitabının yazarı Ken Mogi de bulabilmemiz için bize kitabında bazı basit önerilerde bulunuyor. Kendinize zaman ayırarak kim olduğunuza dair düşünmek, yaptığınız tüm eylemleri hissederek yapmak, anı yaşayabilmek bunlardan bazıları. 

Ikigai’yi genel olarak ele aldığımızda amaca sahip olmanın büyük ölçüde hayatta farklılıklar yarattığını bir       çok araştırma hatta canlı örnekleri ile görebiliyoruz. Belki de bizde “Mutlu ve stresin olmadığı bir hayat nasıl mümkün?” sorusuna Ikigai ile cevap buluruz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.