/

Howard Schultz, Starbucks’ı Bir Dünya Markası Yapan Adam

Howard Schultz’un Çocukluğu

Howard Schultz, 19 Temmuz 1953 yılında Fred ve Elaine Schultz çiftinin 3 çocuğundan biri olarak Brooklyn, New York’da dünyaya gözlerini açtı. Babası kamyon şoförü annesi ise bir ev hanımıydı. Schultz’un ailesinin maddi durumu hiç iyi değildi. Yoksulluğun ne demek olduğunu daha küçük yaşlarda anlamış, zorluklarla büyümüştü. Çocukluğunu küçük yaşlardan beri tutkusu olan basketbol ile geçirdi.

O henüz 7 yaşındayken babası talihsiz bir kaza sonrasında ayağını kırarak işine devam edemeyip, evde dinlenmek zorunda kaldı. Zaten tek maaşla geçinmeye çalışan aile daha da zor durumda kaldı. Bu durumun içinden bir şekilde çıkmayı başaran Schultz ailesi yaşamlarına devam etti. Howard Schultz, 12 yaşına geldiğinde artık çalışmak zorunda kalmıştı. İlk iş deneyimi gazete dağıtıcılığıydı. Daha sonra da kafelerde garsonluk ve komilik yaptı. 16 yaşındayken bir kürkçü dükkanında çalışmaya başladı. Artık hayat çok üstüne geliyordu ve bu yoksulluktan kurtulmak zorunda olduğunu biliyordu.

Hayatını Değiştirecek İlk Adım

Bunun için ilk adımı sporcu bursu kazanarak attı. Sportif kişiliği sayesinde Northern Michigan Üniversitesi’nden burs alarak iletişim bilimleri okumaya başladı. 1975 yılında mezun olduktan sonra Xerox adlı şirkette 3 yıl boyunca satış danışmanı olarak çalıştı. Buradan ayrıldıktan sonra Hamamplast adında İsveçli bir şirkette çalışmaya başladı. Bu şirketteki görevi ise ev ürünleri satmaktı.

Starbucks’a Dahil Olma Hikayesi

Hatta bu dönemde 30 Mart 1971 tarihinde Washington’da kurulan Starbucks’a kahve makineleri ve kahve öğütücüleri de sattı. Starbucks’a sattığı kahve makineleri diğer şirketlerden de rağbet görünce Schultz, Starbucks’ın Seattle’daki merkezine gitti.

Schultz Seattle’a gidip; kahve sevdalısı bir İngilizce öğretmeni (Jerry Baldwin), bir tarih öğretmeni (Zev Siegel) ve bir yazarın (Gordon Bowker) misafirperver karşılamalarını görünce Starbucks’a da bu üç arkadaşa da hayran kaldı. O dönemde sadece kahve tohumu satmakta olan Starbucks, Howard Schultz’un hayallerini süslemeye başlamıştı bile. Bu küçük, sıcak dükkanı alıp büyütmeyi ve bir dünya markası haline getirmeyi çok istedi. Schultz, büyüme işine sıcak bakmayan 3 arkadaştan sürekli red yerken durmak bilmedi ve asla pes etmedi. Sonunda ikna etti ve şirketin pazarlama müdürü oldu.

1982 yılında şirkete katılmasıyla beraber Seattle’a taşındı. 1983 yılında iş gezisi için İtalya’ya gitti ve orada kahveyle ilgili birçok şey kattı kendisine. Seattle’a latte ve cappuccino tarifleriyle döndü. Bu tarifler şirketin hızlıca büyümesine neden oldu ve satışlarını 3 kat daha arttırdı. Schultz, İtalya’dan çok etkilenmişti. Orada insanlar sırf kahve içmek için buluşup kafelerde oturuyordu. Orada kahve bir kültürdü. Bu kültür de Starbucks’ta neden olmasın diye düşünüp Baldwin’e kahveci dükkanı açmak için teklifte bulundu. Ancak Baldwin, böyle bir şeyin özgürlüklerini kısıtlayacağını düşündüğünden teklifi kabul etmedi.

Starbucks’tan Ayrıldı

Bu kararın ardından Howard Schultz, Starbucks’tan istifa edip kendi işini kurdu. 1986 yılının nisan ayında Seattle’da bir kahveci açtı. Dükkanın adını ise “IL Giornale” koydu. Bu dükkan Schultz’un İtalya’da gördüğü dükkanların bir benzeriydi. IL Giornale kahvecisi ilk günden 300 müşteriyi gördü.

Bundan bir yıl sonra Starbucks’ın satılacağını duyan Schultz, gerekli olan 4 milyon doları yatırımcılardan bulmaya çalışıp direkt Starbucks’a talip oldu. Şirketin ilk yatırımcılarından biri ise Bill Gates oldu. (Bill Gates’in ilaham veren başarı hikayesini merak ediyorsanız, Bill Gates, 20 Yaşında Microsoft’u Kuran İş Adamı yazımızı okuyabilirsiniz.) Önünde sonunda Howard Schultz, 34 yaşındayken Starbucks’ın tek sahibi olmayı başardı ve markayı dünyaya yayma yolunda emin adımlarla ilerledi.

Kısa zamanda çok yol kat eden Schultz, reklamsız bir şekilde müşteri memnuniyetini göz önüne alarak bunu başardı. Şube açmaya Boston ve Chicago ile başlayan Schultz, yatırımcılarına Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 yılda 125 tane şube açma sözü verdi ve 1992 yılında şubelerini bu sayının üzerine çıkarttı. 1996 yılında ise artık dünyaya açılmanın zamanının geldiğini düşündü. Böylece bu yıl Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk şube Japonya’da açıldı. Devamı ise sırasıyla Singapur, Güney Kore, İngiltere, Hollanda, İsveç ve İsrail oldu.

Howard Schultz, şu anda iyi bir aile babası ve iki çocuk sahibi olarak Seattle’da yaşıyor. Forbes’a göre Howard Schultz, 3 milyar dolar ile dünya milyonerleri listesinde 680. Sırada yer alıyor.

Sizlere Benden Bir Ek Bilgi 🙃 Starbucks İsmi Ve Logosu Nasıl Ortaya Çıktı?

Starbucks ismi, bir romandaki gemi tayfasındaki birinin adına ithafen ortaya çıkmıştır aslında. Bu roman Herman Melville’in Moby Dick adlı romanı. Bir süre ise kitaptaki filikalardan birinin adı olan “Pequod” ismi de marka ismi olarak kullanıldı. Bu deniz temasını seven 3 arkadaş buradan devam etmek istedikleri için logolarına bir deniz kızı koymuşlar. Fakat çok geçmeden hoş karşılanmayacağını düşünüp deniz kızının çıplaklığını azaltarak logoyu yenilemişler.

Kendiniz olun, samimiyetinizi asla kaybetmeyin ve lütfen inanın. Başarabilirsiniz devam edin 😊

Peki ya bu başarı hikayesinden sonra kendini test etmek ister misin? Kendine güveniyorsan STARBUCKS’IN KURUCUSU HOWARD SCHULTZ’U NE KADAR TANIYORSUN? testimizi çözmeni bekliyoruzz!

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarım

Mutlu Hissetmek İçin Yapmanız Gereken 5 Şey

Aziz Sancar, 2015’te Nobel Ödülü’nü Kazanan Türk Bilim İnsanı

Doğan Cüceloğlu’nun İlham Veren Başarı Hikayesi

Whatsapp, Sözleşmeyi Onaylamayanlara Ne Olacak Sorusunun Cevabını Verdi!

Tamer Capital Startup’ları Başvuruya Çağırıyor! Son Başvuru 15 Mart!

Bill Gates, 20 Yaşında Microsoft’u Kuran İş Adamı

Clubhouse Kurucuları Paul Davison ve Rohan Seth

J. K. Rowling, Harry Potter’ın Yazarı

 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.