Henry Ford’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Henry Ford’un Erken Yaşamı

Henry Ford 1863 yılının 30 Temmuz gününde Springwells Township, Michigan, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çiftlikte dünyaya gözlerini açtı. Babası William Ford, İrlanda’nın Cork ilçesinde, 16. yüzyılda İngiltere’nin Somerset kentinden göç etmiş bir ailede dünyaya geldi. Annesi Mary Ford, Belçikalı göçmenlerin en küçük çocuğu olarak Michigan’da doğdu; anne babası o çocukken öldü ve komşuları O’Herns tarafından evlat edinildi. Babası ona gençliğinin başlarında bir cep saati verdi. Bu saati çok seven Ford, sürekli onunla uğraşıyor yeni şeyler keşfediyordu. Ford,  15 yaşındayken arkadaşlarının ve komşularının saatlerini onlarca kez söküp yeniden monte ederek bir saat tamircisi olarak ün kazandı.

Henüz çok küçükken 1876 yılında annesi vefat etti. Annesinin ölümüne yıkılan Ford bir süre kendine gelemedi. Babası büyüyünce çiftliği devralmasını bekledi fakat Ford çiftlik işlerinden nefret etti. Annesinin ölümünden sonra hayatı eskisi gibi olmadı. Daha sonra bu çiftliğe olan sevgisizliğini ise “Çiftliğe hiçbir zaman özel bir sevgim olmadı. Sevdiğim, çiftlikteki annemdi.” sözleriyle anlattı.

1879’da Ford, önce James F. Flower & Bros. ve daha sonra Detroit Dry Dock Co. ile Detroit’te çırak makinist olarak çalışmak üzere evden ayrıldı. 1882’de, aile çiftliğinde çalışmak üzere Dearborn’a döndü. Westinghouse taşınabilir buhar motorunu çalıştırmada ustalaştı. Daha sonra Westinghouse tarafından buhar motorlarına hizmet vermesi için işe alındı. Bu dönemde Ford ayrıca Detroit’teki Goldsmith, Bryant & Stratton Business College’da muhasebe eğitimi aldı.

Henry Ford’un hayatına, 12 yaşındayken yaşadığı iki olay çok büyük etki etti. İlki babasının ona verdiği saatken ikincisi ise bir Nichols ve Shepard yol motorunun çalışmasına tanık olmasıydı. Bu olayla ilgili gördüğü attan başka ilk araç olduğunu söylerken hayatını değiştirecek çok büyük bir döneme girmişti. Ford, çiftlik atölyesinde bir “buharlı vagon veya traktör” ve bir buharlı araba yaptı, ancak buharın hafif araçlar için uygun olmadığını düşündü çünkü kazan tehlikeliydi. Ford ayrıca, “tramvay tellerinin pahalı olması nedeniyle elektrikle denemenin kullanımını görmediğini ve ” pratik bir ağırlığın görünürde akü olmadığını” söyledi.

1885’te bir Otto motorunu tamir etti ve 1887’de bir inç çaplı ve üç inç stroklu dört zamanlı bir model yaptı. 1890’da Henry Ford iki silindirli bir motor üzerinde çalışmaya başladı. 1895 ve 1896 arasında Ford bu makineyi yaklaşık 1000 mil sürdü. Daha sonra 1896’da ikinci bir araba üretti ve sonunda üçünü kendi atölyesinde yaptı.

Henry Ford Clara Jane Bryant İle Evlendi

Ford, 11 Nisan 1888’de Clara Jane Bryant ile evlendi ve çiftçilik yaparak, bir kereste fabrikası işleterek geçimini sağladı. Edsel Ford adında bir çocukları da oldu.

1891’de Ford, Detroit’teki Edison Aydınlatma Şirketi’nde mühendis oldu. 1893’te Başmühendisliğe terfi ettikten sonra, benzinli motorlar üzerindeki deneylerine dikkati adamak için yeterli zamana ve paraya sahipti. Bu deneyler, 1896’da Ford Quadricycle adını verdiği kendinden tahrikli bir aracın tamamlanmasıyla sonuçlandı. 4 Haziran’da test sürüşü yaptı. Çeşitli test sürüşlerinden sonra Ford, Quadricycle’ı geliştirmenin yolları hakkında beyin fırtınası yaptı.

Thomas Edison ve Detroit Automobile Company

Ayrıca 1896’da Ford, Edison yöneticilerinin bir toplantısına katıldı ve burada Thomas Edison ile tanıştı. Edison, Ford’un otomobil deneylerini onayladı. Edison’dan cesaret alan Henry Ford, 1898’de tamamlayarak ikinci bir araç tasarladı ve üretti. Detroit kereste baronu başkenti William H. Murphy tarafından desteklenen Ford, Edison Company’den istifa etti ve 5 Ağustos 1899’da Detroit Automobile Company’yi kurdu. Ancak üretilen otomobiller Ford’un istediğinden daha düşük kalitede ve daha yüksek fiyatlıydı. Nihayetinde şirket başarılı olamadı ve Ocak 1901’de feshedildi.

Henry Ford Company

Ford, C. Harold Wills’in yardımıyla Ekim 1901’de 26 beygir gücünde bir otomobil tasarladı, yaptı ve başarıyla yarıştı. Bu başarı ile Murphy ve Detroit Otomobil Şirketi’ndeki diğer hissedarlar 30 Kasım 1901’de Henry Ford Şirketi’ni kurdular. Ford ile başmühendis olarak. 1902’de Murphy, Henry M. Leland’ı danışman olarak getirdi; Ford, yanıt olarak, kendi adını taşıyan şirketten ayrıldı. Ford’un gitmesiyle Leland, şirketin adını Cadillac Automobile Company olarak değiştirdi.

Ford, eski yarış bisikletçisi Tom Cooper ile birlikte çalışarak, Ekim 1902’de Barney Oldfield’ın bir yarışta zafere götüreceği 80’den fazla beygir gücündeki yarışçı “999”u üretti. Ford, eski bir tanıdık olan Alexander Y. Malcomson’un desteğini aldı, Detroit bölgesi bir kömür satıcısı. “Ford & Malcomson, Ltd.” adlı bir ortaklık kurdular. otomobil üretmek. Ford, ucuz bir otomobil tasarlamaya başladı ve ikili bir fabrika kiraladı ve John ve Horace E. Dodge’a ait bir makine atölyesi ile sözleşme yaparak 160.000 doların üzerinde parça tedarik etti. Satışlar yavaştı ve Dodge kardeşler ilk gönderileri için ödeme talep ettiğinde bir kriz çıktı.

Ford Motor Company

Buna karşılık, Malcomson başka bir yatırımcı grubu getirdi ve Dodge Brothers’ı yeni şirketin bir kısmını kabul etmeye ikna etti. Ford & Malcomson, 16 Haziran 1903’te 28.000 $ sermaye ile Ford Motor Company olarak yeniden birleştirildi. İlk yatırımcılar arasında Ford ve Malcomson, Dodge kardeşler, Malcomson’un amcası John S. Gray, Malcolmson’ın sekreteri James Couzens ve Malcomson’ın iki avukatı John W. Anderson ve Horace Rackham vardı. Ford’un oynaklığı nedeniyle, Gray şirketin başkanı seçildi.

Ford daha sonra St. Clair Gölü’nün buzunda, 1 mil (1.6 km) 39.4 saniyede giden ve saatte 91.3 mil (saatte 146.9 kilometre) ile yeni bir kara hız rekoru kıran yeni tasarlanmış bir araba gösterdi. Bu başarıya ikna olan, bu yeni Ford modeline günün en hızlı lokomotifi onuruna “999” adını veren yarış pilotu Barney Oldfield, arabayı ülke çapında dolaştırarak Ford markasının Amerika Birleşik Devletleri’nde tanınmasını sağladı. Ford ayrıca Indianapolis 500’ün ilk destekçilerinden biriydi.

Dünyanın İlk Seri Üretim Otomobili Model T

Model T, 1 Ekim 1908’de piyasaya çıktı. Solda, diğer tüm şirketlerin yakında kopyaladığı direksiyon simidi vardı. Tüm motor ve şanzıman kapatılmıştı; dört silindir katı bir blok halinde dökülmüştür; süspansiyon iki yarı eliptik yay kullandı. Arabayı sürmek çok basitti ve tamiri kolay ve ucuzdu. 1908’de 825 dolardan o kadar ucuzdu ki, fiyatı her yıl düşüyordu, 1920’lere gelindiğinde Amerikalı sürücülerin çoğu, sürücülerin araba kullanmadığı gerçeğine rağmen, Model T’yi kullanmayı öğrenmişti. Model T’nin benzersiz ayakla çalışan planet şanzımanına ve direksiyon kolonu ile çalışan gaz kelebeği hızlandırıcısına aşina olan kişiler, zamanın benzinle çalışan herhangi bir otomobilini kullanmak için tamamen farklı bir dizi beceri öğrenmek zorunda kaldılar.

Model A

1926’ya gelindiğinde, Model T’nin satışlarının artması, sonunda Ford’u yeni bir model yapmaya ikna etti. Gövde tasarımını oğluna bırakırken, motor, şasi ve diğer mekanik ihtiyaçların tasarımına büyük bir ilgiyle projeyi sürdürdü. Ford kendisini bir mühendislik dehası olarak görse de, makine mühendisliği konusunda çok az resmi eğitimi vardı ve bir plan bile okuyamıyordu. Yetenekli bir mühendis ekibi, Model A’yı (ve daha sonra düz başlı V8’i) tasarlama işinin çoğunu, Ford’un onları yakından denetlemesi ve onlara genel bir yön vermesiyle gerçekleştirdi. Edsel ayrıca, kayan vitesli şanzımanın dahil edilmesi konusunda babasının ilk itirazlarına karşı üstün gelmeyi başardı.

Sonuç, Aralık 1927’de tanıtılan ve 1931’e kadar üretilen ve toplamda dört milyondan fazla üretilen başarılı Ford Model A oldu. Daha sonra, Henry Ford şirketi, yakın zamanda rakibi General Motors tarafından öncülük edilene benzer bir yıllık model değiştirme sistemini benimsedi. 1930’lara kadar Ford, finans şirketlerine olan itirazının üstesinden gelemedi ve Ford’un sahip olduğu Universal Credit Corporation, büyük bir araba finansmanı operasyonu haline geldi. Henry Ford, Ford araçlarının 1935-36’ya kadar benimsemediği hidrolik frenler ve tamamen metal çatılar gibi birçok teknolojik yeniliğe hala direndi.

Ancak 1932’de Henry Ford, ilk düşük fiyatlı sekiz silindirli motor olan düz başlı Ford V8 ile bir bomba patlattı. Varyantları 20 yıl boyunca Ford araçlarında kullanılan düz kafalı V8, 1930’da başlatılan gizli bir projenin sonucuydu ve Henry Henry, geleneksel bir tasarımı kabul etmeden önce başlangıçta radikal bir X-8 motoru düşünmüştü. Ford’a hot-roding için çok uygun bir performans ürünü olarak ün kazandırdı.

Henry Ford muhasebecilere inanmıyordu; kendi yönetimi altında şirketini hiç denetlemeden dünyanın en büyük servetlerinden birini elde etti. Bir muhasebe departmanı olmadan, Ford’un her ay ne kadar para alındığını ve harcandığını tam olarak bilmesinin hiçbir yolu yoktu ve şirketin faturaları ve faturalarının bir terazide tartılarak tahmin edildiği bildirildi.

Henry Ford Başkanlığı Üstlendi

Henry Ford Motor Company Başkanı Edsel Ford, Mayıs 1943’te kanserden öldüğünde, yaşlı ve hasta Henry Ford başkanlığı devralmaya karar verdi. Bu noktada, 80 yaşına yaklaşan Ford, birkaç kardiyovasküler olay geçirmişti ve zihinsel olarak tutarsız, şüpheliydi ve genellikle artık bu kadar büyük sorumluluklara uygun değildi.

Yöneticilerin çoğu onu başkan olarak görmek istemedi. Ancak önceki 20 yıl boyunca, uzun süredir herhangi bir resmi yönetici unvanına sahip olmamasına rağmen, şirket üzerinde her zaman fiili kontrole sahipti; yönetim kurulu ve yönetim ona asla ciddi bir şekilde karşı gelmemişti ve bu sefer de farklı değildi. Yöneticiler onu seçti ve savaşın sonuna kadar hizmet etti. Bu dönemde şirket, ayda 10 milyon dolardan fazla zarar ederek düşmeye başladı. Başkan Franklin Roosevelt’in yönetimi, savaş üretiminin devam etmesini sağlamak için şirketin hükümet tarafından devralınmasını düşünüyordu, ancak bu fikir hiçbir zaman ilerlemedi.

Henry Ford’un Ölümü

Sağlığı bozulan Henry Ford, Eylül 1945’te şirket başkanlığını torunu Henry Ford II’ye devretti ve emekli oldu. 7 Nisan 1947’de Dearborn’daki malikanesi Fair Lane’de beyin kanaması sonucu öldü. Greenfield Köyü’nde saatte 5.000 kişinin tabutun önünden geçtiği bir halk gösterisi düzenlendi. Cenaze törenleri Detroit’teki St. Paul Katedral Kilisesi’nde yapıldı ve Detroit’teki Ford Mezarlığı’na gömüldü.

Henry Ford zorluklarla karşılaştığı bu yolda pes etmeyerek hayallerine ulaşmak için devam etti. Siz de kendinize inanın ve hayallerinizden vazgeçmeyi bir an bile düşünmeyin..

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Dong Nguyen, Yoksulluk İçinden 50 Bin Dolarlara Flappy Bird Yaratıcısı

Peter Dinklage, Game of Thrones Dizisinin Starı

Burt Munro, 1967’de Kırmış Olduğu Hız Rekoru Hala Geçilemeyen Adam

Chris Gardner, “Umudunu Kaybetme” Filminden Tanıdığımız Adamın Başarı Hikayesi

Albert Einstein’in Başarı Hikayesi

Arianna Huffington, 36 Yayıncı Tarafından Reddedilmesine Rağmen Yılmayan Kadın

Evan Spiegel, Snapchat’i Kuran Adam

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.