/

Hafızanızı Geliştirmek İçin Kullanabileceğiniz 10 Teknik

Hafıza Nedir?

Hafıza; Bilgiyi işleyip beynin yapısına uygun bir biçimde saklayabilme; gerektiğinde geri çağırıp kullanabilme yeteneğidir. Hafızanın diğer adı bellektir. Hafıza teknikleri ile geliştirilmesi mümkün olan insan belleği, sınırları belirsiz çok büyük bir depolama alanıdır. Hafıza: Bilgiyi işleyip beynin yapısına uygun bir biçimde saklayabilme; gerektiğinde geri çağırıp kullanabilme yeteneğidir. Hafızanın diğer adı bellektir. Hafıza teknikleri ile geliştirilmesi mümkün olan insan belleği, sınırları belirsiz çok büyük bir depolama alanıdır.

Hafızayı Güçlendirmek Neden Önemlidir?

İnsanların günlük hayatta sıklıkla kullanmış olduğu bilgiler vardır. Bunların hepsi hafızada yer alır. İnsan hafızasına ne kadar çok bilgi koyuyorsa o kadar çok kullanabilir. Hafızayı sürekli kullanmak unutmayı da güçleştirir. Özellikle son yıllarda demans türü rahatlıkların yaygınlık kazanması ve çağın hastalığı durumuna gelmesi bu süreçte hafıza açısından çeşitli önlemler almayı gerektirmektedir.

Beyinleri sürekli kullanmaları daha aktif bir yaşam sürmelerini sağlar. Bu durum sosyal hayatlarında da çok önemlidir. İş hayatlarında da başarılı bir çizgi oluşturmalarını sağlarlar. Bunun için hafızayı güçlendirmek önemlidir.  Hafıza geliştirebilmek için bazı tekniklerde kullanılabilir.

Güçlü Bir Hafıza Sizlere Ne Kazandırır?

Hafızası güçlü olan kişiler daha başarılı bir hayat sürebilirler.  Hem genç hem de yaşlı kişilerin iyi bir hafızaya sahip olması yaşam kalitesinin yüksek olması açısından önemlidir. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda hayatınızı başkalarına bağımlı şekilde geçirmemek adına da yaşamınızda ciddi bir pay sahibidir.

Öğrenecekleri bilgileri daha iyi bir şekilde kavrayabilirler. Konulara daha iyi hakim olabilir ve kalıcı bilgi öğrenme şansı elde edebilirler. Bu daha iyi kavrama yeteneği sağlar. Bu nedenlerden dolayı güçlü bir hafıza çok faydalıdır. Güçlü hafıza her yaş grubu açısından önemlidir.

Zaman zaman hafıza kaybı yaşayanların olduğunu duyuyoruz ilerleyen yaşlarda ise unutkanlık ne yazık ki baş belası bir sorun haline gelebiliyor. Unutkanlık problemiyle baş etmek için bazı ipuçları var.

Hafızanızı Geliştirmek İçin Kullanabileceğiniz 10 Kusursuz Teknik

1. Yeterli uykuyu aldığınıza emin olun.

Yoğun yaşantısı olan insanlar her zaman yeterince uyuyamazlar. İyi uyuyamamak da kavramsal yeteneklerimizi olumsuz etkiler ve bu durum hafızamızı gerektiği gibi kullanmamıza engel olur.
Günlük olarak 7-9 saat arası uyku normal bir insan için yeterlidir. Yetersiz uykunun birçok şeye olumsuz etkisi vardır ve bu etkiler arasında hafıza kaybı gibi konularda mevcuttur.
Güçlü bir hafızaya kavuşmanın yollarını arıyorsanız, ilk etapta günlük minimum 7 saat uyumanız sizin için etkili olacaktır.

2. Spor yapın, hareketli olun

Spor yapmanın etki etmediği bir yer yoktur. Enerjinizi yükseltir, mutluluk verir, sağlıklı olmanızı sağlar. Bunun yanında hafızanızı güçlendirmek için de oldukça etkilidir. Spor yaptığınızda kan dolaşımınız hızlanır ve beyne taşınan oksijen ve hayati besinlerin miktarı artar. Buda beynin daha verimli çalışmasını sağlar ve hafızanızı kuvetlendirir.
Haftada 4 gün 20-30 dakikalık koşu veya iki günde bir 30 dakikalık egzersiz programı sizi zinde tutmaya yetecektir.

3. Sağlıklı beslenin

Spor nasıl her şeye faydalıysa, sağlıklı beslenmekte tüm hayatı olumlu şekilde etkilemektedir.
İşlenmiş ve hazır gıdalar her şekilde vücut sağlığınızı kötü yönde etkiler. Beyinde bu olumsuz etkilerden nasibini alır ve tam verimli çalışamaz.
Özellikle omega 3 içeren besinler ve anti oksidan açısından zengin gıdalar hafıza güçlendiren besinler/yiyeceklerarasındadır.
Hafıza güçlendirici besinler dediğimizde aslında en başta balık, ceviz, bitter çikolata, ıspanak, kereviz, yaban mersini gibi omega 3 ve anti oksidan içeren besinleri sıralayabiliriz.

4. Meditasyon yapın

İş stresi, sağlık sorunları, ödenecek kira ve faturalar, dengesiz arkadaşlar veya sevgili gibi dikkatinizi toplamanızı engelelyici kişiler ve olaylar hafızanızı etkin kullanmanızı önlemektedir. Kafanızda bir sürü şey varken odaklanmanız ve dikkatli olmanız zorlaşır.

Bu dikkat dağıtıcıları bir nebze engellemek için düzenli meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon ile odağınızı basitleştirip gereksiz düşüncelerden kurtulun ve hafızanızı kuvvetlendirin.

5. Tekrarlama Yapın

Tekrarlama, en etkili bellek yöntemi olabilir, ancak onu nasıl kullanacağınızı biliyorsanız. Beynimiz doğal olarak, belirli bilgileri tekrar tekrar kullanarak daha hızlı bir şekilde geri çağırmamıza izin veren belirli sinirsel yollar içerir. Aslında temel olarak, kısa süreli belleği uzun vadeye dönüştürüyoruz. Bu yöntem spordaki kas hafızalarında da uygulanır.

6. Öğretmeye Odaklanın

Bilgileri gözden geçirdikten sonra, öğretme yoluyla akılda kalıcılığı artırabilir ve bir grup öğrenci mükemmel bir kitle oluşturarak birbirine yardımcı olabilir. Öğretmek aktif bir tekrarlama şeklidir ve daha da önemlisi bilginin geri çağrılması konusunda güven oluşturur. Araştırma arkadaşları, birbirlerine materyalleri daha iyi anlamalarına yol açan soruları eleştirerek yardımcı olurlar.

7. Görselleri Kelimelerle Çağrıştırın

Beynimiz, geçmiş deneyimlere dayanan bilgileri depolar ve bunları hatırlamak için yeni bilgileri bu geçmiş olaylarla otomatik olarak ilişkilendirir. Bu doğru bir ilişkidir. Bununla birlikte, yeni kelime hazinesi öğrenmek için görsel ilişkilendirmeyi de uygulayabilirsiniz.

8.  Öğrendiklerinizde seçici olun

Bir başka önemli nokta ise öğrendiğimiz konuları kısıtlamaktır. Beyin bir bilgisayar gibidir. Belli bir kapasitesi vardır. Siz gereksiz şeylerle doldurursanız, önemli konulara yer kalmayacaktır. Ayrıca ne kadar kalabalık olursa aynı oranda kafa karışıklığına sebep olacaktır.
Bu yüzden okuduğunuz kitap, dergi ve gazetelerde, izlediğiniz film ve dizilerde, oynadığınız oyunlarda, kullandığınız uygulamalarda mutlaka seçici olun. Faydasız ve boş şeylerden uzak durun.

9. Aralar verin

Bir işe yoğunlaştığınızda saatlerce onun başında kalmak öğrenmenizi zorlaştıracaktır. Belli bir süre sonra öğrenme kapasiteniz yavaşlayacaktır ve siz devam ettikçe veriminiz düşmeye başlayacaktır.
Beyninizin dinlenmeye, aralar vermeye ihtiyacı vardır. Uzun bir yürüyüş gibi düşünebilirsiniz. Uzun bir yolu alırken her saat başı 2-3 dakikalık dinlenme molaları veririz. Aynı şeyi çalışırkende uygulayın. Saat başı 2-3 dakikalık aralar verin ve kahve içmeye, nefes almaya, arkadaşlarınızla sohbet etmeye çıkın.

10. Hayal Etme/Canlandırma tekniğini kullanın

İnsanın en kolay depolayabileceği bilgi görsel bilgidir. Bir sokağın ismini aklınızda tutmakta zorlanırsınız ama sokağın görüntüsünü kolay kolay unutmazsınız. Bizzat gözlemlemediğiniz konuları başkasından dinliyor veya bir yerden okuyorsanız, kafanızda canlandırma yöntemine giderek hafızanızda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuklarınıza bir şeyler öğretmek istediğinizde onu hikayeleştirip kafasında canlandırmasını sağlayın. Bu yöntem, öğrenmeyi kolaylaştırdığı için eğitim kurumlarında sıklıkla uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.