Keyif Al #11: Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Keyif Al #11: Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Kötü şeylerin bizi neden mutsuz ettiğini, üzüntümüzün nedenini hep sorguluyoruz. Peki ya güzel şeylerin bizi neden mutlu ettiğini hiç düşündünüz mü?

Keyif Al #11: Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Günlük hayatımızda birçok şey bize güzel gelebilir. Etrafımızda uçuşan çiçekler, güneş ışığının yansıması ya da bir sanat eseri. Güzellik somut değil soyuttur ve kafamızın içinde oluşan oldukça hoş bir histir.

Güzelliği tanımlayacak olsaydık da muhtemelen bizlere çekici ve güzel gelen bir şey olarak tanımlardık. Milyonlarca yıldır ilk insanlardan bu yana güzellik hayatımızın her yerinde ilkel aletlerden bugüne kadar bizimle. Araştırmacıların geçmişte insanların neden aletleri estetik bir şekilde yapmak için zaman ayırdıklarına nedenler aradıklarını lakin tanımlayamadıklarından bahsediliyor.

Geçmişten bugüne güzellik anlayışı da her bakımdan değiştir elbette. Atalarımız bir şeyi sadece gördükleri şeyin estetik gelmesinden ötürü aletlere uygulayarak onları estetik hale getirmişler ama şimdiler de güzelliğin amacı da değişti. Elbette değişmeyen şeyler de var. Altın oran hala güzel, simetri hala çok önemli. Gördüğümüz, tasarladığımız şeyler halen doğadan esinlenerek yapılıyor. Simetri de doğada her şeyin olması gerektiği gibi olduğunun göstergelerinden biri.

Keyif Al #11: Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Ağaçlar, çiçekler her şey simetrik şekilde büyümüyor mu? Simetrik bir yüzün sağlıklı ve üretken bir eşe ait olma ihtimali daha yüksektir. Simetri canlılarda ve bitkilerde çok yaygın olduğu için beynimize çok tanıdık geliyor. Bunlar atalarımızın doğal çevrelerini kolayca değerlendirmesine ve tehlikeye hızlı tepki vermesine yardım ediyormuş. Hayatta kalmamıza yardımcı olan şeyler de beynimizdeki ödül sistemini harekete geçiriyor. Güvenlik ve besin sinyallerini almak içimizde hoş duygular tetikliyor. İnsanlar güzellik için artık bir iç güdü geliştirmiş gibiler. Beynimizdeki öteki işlevler dursa bile kalır.

Keyif Al #11: Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Bir deneyde Alzheimer hastalarından verilen resimlerin güzelliklerine göre sıralanması istenmiş. Sonra bu deney iki hafta sonra tekrar edilmiş. Hastalar resimleri unutmuş olmalarına rağmen aynı şekilde sıralamışlar. Bunun çok da büyük bir anlam ifade etmediğini düşünebilirsiniz. Ya insanlar kişisel tercihlerine bağlı kalmışlarsa da diyebilirsiniz ama diğer araştırma ise konu estetik anlayış olduğunda çok az ortak noktamızın olduğunu gösteriyor.

Keyif Al #11: Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Son yıllarda yapılan ve halen yapılmakta olan çalışmaların birçoğunun buluntularına göre estetik olarak bize gerçekten keyif veren bir çevre; sağlığımızı, davranışlarımızı, bilişsel işlevimizi ve ruh halimizi geliştirebiliyor. Beynimiz ve bedenimiz bizi çevreleyen her şeye ölçülebilir ve görülebilir şekilde tepki veriyor. Özellikle güzellik sağlığımızda o kadar etkili ki, kullanışlı şeyleri güzel yapmak, onları gerçekten de daha iyi yapıyor.

Keyif Al #11: Güzel Şeyler Bizi Neden Mutlu Ediyor?

Peki sonuç olarak biz bunlardan ne öğrenebiliriz?

Biz insanlar milyonlarca yıldır görsel veriyi işlemek için ince ayarlı bir şekilde çevremizi değerlendirdik. Bu bizim sadece yapmaya programlandığımız şey ve bir nitelik olan güzelliğin bizi ne kadar etkilediğini henüz öğreniyoruz. Güzellik anlamlı bilgi oluşturmak için doğal bir ihtiyaçla harmanlandı. Belki de bizim yarattığımız bu beşerî dünyada daha fazla yer vermeye değebilir.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=-O5kNPlUV7w&list=WL&index=1

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.